ΑΔΑΕ: Κατά κυβέρνησης για ν/σ παρακολουθήσεων: «Δεν ζητήθηκε η γνώμη μας»

618
Μετά την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την κυβέρνηση που αποτυπώνει τις υποκλοπές επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η Αρχή «αδειάζει» εκ νέου τον πρωθυπουργό μετά από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις υποκλοπές. Με ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ τονίζει καταρχάς την απουσία της σε ό,τι αφορά την γνωμοδότησή της για το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παρακολουθούμενοι θα ενημερώνονται τρία χρόνια μετά την έναρξη της υποκλοπής, και αυτό εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως αναφέρει η ΑΔΑΕ, «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος». Η ΑΔΑΕ εκφράζει παράλληλα την «κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την συγκεκριμένη θεσμική παράλειψη». Ακόμη τονίζει ότι παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ακολουθείται, θα «διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου». Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ: «Αναρτήθηκε εχθές, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ. Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος. Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη. Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο! Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Μετά την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για την κυβέρνηση που αποτυπώνει τις υποκλοπές επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η Αρχή «αδειάζει» εκ νέου τον πρωθυπουργό μετά από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις υποκλοπές.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ τονίζει καταρχάς την απουσία της σε ό,τι αφορά την γνωμοδότησή της για το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παρακολουθούμενοι θα ενημερώνονται τρία χρόνια μετά την έναρξη της υποκλοπής, και αυτό εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρει η ΑΔΑΕ, «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος».

Η ΑΔΑΕ εκφράζει παράλληλα την «κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την συγκεκριμένη  θεσμική παράλειψη».

Ακόμη  τονίζει ότι παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ακολουθείται, θα «διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:

«Αναρτήθηκε εχθές, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ.

Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.

Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.

Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη.

Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας