Πολωνία: Ζητά αμερικάνικα πυρηνικά στο έδαφος της-Λαβρόφ: Είναι ανησυχητικά ανεύθυνη

1251

Τα πυρηνικά όπλα στο προσκήνιο

«Έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη πρόσωπα που προσπαθούν να παίξουν με το θέμα των πυρηνικών όπλων με έναν μάλλον ανεύθυνο τρόπο», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Τη δυσαρέσκεια της Μόσχας προκαλεί το αίτημα της Πολωνίας για την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών βομβών στο έδαφός της.

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξή του στο Channel One με αφορμή ταινία για την πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1962.
«Η Πολωνία ζητά να είναι “υποψήφια” για να τοποθετήσουν εκεί οι Αμερικανοί τις πυρηνικές τους βόμβες.
Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Μια νέα γενιά δυτικών πολιτικών προσπαθεί να παίξει ανεύθυνα με το θέμα των πυρηνικών όπλων,» σημείωσε ο Lavrov.
«Έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη πρόσωπα που προσπαθούν να παίξουν με το θέμα των πυρηνικών όπλων με έναν μάλλον ανεύθυνο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Το πολωνικό αίτημα

Η Πολωνία έχει ζητήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, επικαλούμενη την πιθανότητα πυρηνικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το αίτημα του Πολωνού προέδρου, Andrzej Duda, κατατέθηκε με το… περίεργο σκεπτικό, πως η μεταφορά πυρηνικών κεφαλών κοντά στη Ρωσία θα έκανε τη χώρα λιγότερο ευάλωτη, αν και το προφανές είναι ότι καθίσταται ο πρώτος στόχος.
«Δεν γνωρίζουμε ότι εγείρεται αυτό το ζήτημα και θα σας παραπέμψουμε στην κυβέρνηση της Πολωνίας», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει καταγγείλει την Ουάσινγκτον, ότι σχεδιάζει την ταχεία ανάπτυξη των εκσυγχρονισμένων τακτικών πυρηνικών όπλων B61 σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο θα μειώσει το «πυρηνικό όριο» και το οποίο η Ρωσία λάβει υπόψη της την κίνηση στον στρατιωτικό της σχεδιασμό.
Το Politico ανέφερε στις 26 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σε μια κλειστή σύσκεψη του ΝΑΤΟ πως θα επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας εκσυγχρονισμένης έκδοσης των B61, των B61-12, με τα νέα όπλα να φτάνουν στις ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο 2022, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων, αυτές τις βόμβες ελεύθερης που βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Έτοιμες για το πεδίο μάχης

Η βόμβα βαρύτητας B61-12 μήκους 3,6 μέτρων φέρει πυρηνική κεφαλή χαμηλότερης απόδοσης από πολλές προηγούμενες εκδόσεις, αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να διεισδύσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων που δημοσιεύθηκε το 2014.
Οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλαδή μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε «όπλα πεδίου μάχης», είπε ο Grushko .
Το Πεντάγωνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο επί του θέματος, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται εκπρόσωπο του Πενταγώνου εκσυγχρονισμός των όπλων B61 βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και χρόνια.

Τα πυρηνικά όπλα στο προσκήνιο

Εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, εάν δεχθεί επίθεση.
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση, αφού η Μόσχα έχει ήδη προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.
Στις 6 Οκτωβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε καταγγείλει πως ο Putin έχει φέρει τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την Κρίση των πυραύλων της Κούβας.Πάντως λίγο αργότερα ο Biden εκτίμησε πως ο Putin δεν θα χρησιμοποιούσε τακτικό πυρηνικό όπλο.
Η Μόσχα χωρίς να αναφέρεται στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου υπονόησε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα», ένας ισχυρισμός που η Ουκρανία και η Δύση λένε πως είναι ψευδής.
Η αμερικανική πυρηνική βόμβα B61 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη Νεβάδα λίγο μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας.
Επί Barack Obama από το 2009 έως το 2017, εγκρίθηκε η ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης της βόμβας, της B61-12.
Ο Grushko υπογράμμισε εξάλλου, πως η ρωσική ηγεσία έχει ήδη θέσει στο «μικροσκόπιό» της το αεροσκάφος F-35 που μπορεί να φέρει μια τέτοια βόμβα.
Το ΝΑΤΟ «έχει ήδη λάβει αποφάσεις για την ενίσχυση της πυρηνικής συνιστώσας στα στρατιωτικά σχέδια της συμμαχίας», είπε ο Grushko.
Η Ρωσία έχει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα σε κατάσταση λειτουργίας ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Antonov: Ανακαλέστε τα πυρηνικά

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα που ανέπτυξε σε άλλες χώρες πίσω.
«Σε αυτούς τους καιρούς εντάσεων και αυξημένων κινδύνων, οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν ειδική ευθύνη να αποτρέψουν την κλιμάκωση.
Καλώ για άλλη μια φορά την Ουάσιγκτον να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό και να εγκαταλείψει την πρακτική της προσομοίωσης χρήσης τέτοιων όπλων με τη συμμετοχή στρατευμάτων από μη πυρηνικές χώρες ως μέρος των κοινών πυρηνικών αποστολών του ΝΑΤΟ, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της Συνθήκης για τη μη διάδοση», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρονται παραδοσιακά σε αυτά τα όπλα ως τακτικά και υποστηρίζουν ότι το οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από το αμερικανικό.
Ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν το γεγονός πως όλα τα τακτικά πυρηνικά μας όπλα είναι αποθηκευμένα σε κεντρικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία και δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για τις ΗΠΑ», τόνισε ο Antonov.
«Όσον αφορά τις πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ, αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκές χώρες με σύντομους χρόνους πτήσης προς τα σύνορα της Ρωσίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βόμβες B61-12 έχουν στρατηγική σημασία παρά το περιορισμένο πυρηνικό τους φορτίο», σημείωσε.
«Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, μαζί με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούν τακτικά ασκήσεις για τη χρήση αυτών των όπλων.
Τέτοια εκπαίδευση πραγματοποιείται επί του παρόντος στο πλαίσιο της άσκησης Steadfast Noon.
Η ηγεσία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ισχυρίζεται ότι η δραστηριότητα δεν στοχεύει τη Ρωσία.
Το ερώτημα είναι τότε εναντίον ποίου στρέφεται ενώ η χώρα μας περιγράφεται ως η πιο σημαντική και άμεση απειλή;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρέσβης.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας