Νομισματικός πόλεμος: Κίνα-Ρωσία σχεδιάζουν επαναφορά «κανόνα χρυσού» για εκθρόνιση δολαρίου

1281
Νομισματικός πόλεμος: Κίνα-Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία είναι πολύ πιθανό να εργάζονται με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος η αξία του οποίου θα υποστηρίζεται από το χρυσό σε μια κίνηση που θα είχε ως στόχο να εκθρονίσει το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως αλλά οποιοδήποτε τέτοιο νόμισμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχει αυτόν τον στόχο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
«Το αμερικανικό δολάριο παραμένει το πιο ασφαλές, βολικό και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα στην Ασία και στον κόσμο σήμερα», δήλωσε στο FOX Business ο Min-Hua Chiang, ερευνητής και οικονομολόγος στο Κέντρο Ασιατικών Σπουδών του Heritage Foundation.
«Κανένα άλλο νόμισμα (υποστηριζόμενο από χρυσό ή άλλο) δεν είναι συγκρίσιμο και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να αλλάξει στο εγγύς μέλλον».
Η μακροπρόθεσμη όμως προοπτική αυξάνει τα στοιχήματα κατά του αμερικανικού νομίσματος.

Κινεζικές αθρόες αγορές χρυσού

Καμία χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα σχέδια για ένα τέτοιο νόμισμα – και δεν θα μπορούσε άλλωστε καθώς θα προκαλούσε κατάρρευση των ισοτιμιών του νομίσματός της – αλλά η Κίνα άρχισε νωρίτερα φέτος να αγοράζει τεράστιες ποσότητες χρυσού την ίδια στιγμή που η Ρωσία αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το δολάριο λόγω των κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος οδήγησε επίσης στην πιο απότομη πτώση στις τιμές του χρυσού εδώ και χρόνια.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα σχέδια αυτά αυξάνεται η πιθανότητα να λάβουν σάρκα και οστά, από κοινού με τη στενότερη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος έχει απομονώσει τη Ρωσία,και η Κίνα θα επιχειρήσει να λανσάρει ένα νέο νόμισμα η αξία του οποίου να είναι συνδεδεμένη με το χρυσό.

Ωριμάζει η ιδέα

Η ιδέα ενός κοινού ρωσο-κινεζικού νομίσματος εμφανίζεται περιοδικά την τελευταία δεκαετία, ειδικά αφότου η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα άνοιξε το πρώτο της γραφείο στο εξωτερικό στο Πεκίνο το 2017.
Ο Craig Singleton, Senior Fellow στο Foundation for Defense of Democracies, επισήμανε ότι οι Κινέζοι ηγέτες έχουν αναφερθεί εδώ και δύο δεκαετίες για την ανάγκη  μεταρρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποδυνάμωση της κυριαρχίας του δολαρίου.
«Δύο στοιχεία αυτής της στρατηγικής επικεντρώνονται γύρω από την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος εμπορικών συναλλαγών με βάση το γιουάν και τις προσπάθειες της Κίνας, σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις που στρέφονται κατά της Δύσης, να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου δημιουργώντας ένα νέο αποθεματικό νόμισμα», επισήμανε ο Singleton στο Fox. News Digital.

Νέες σφαίρες επιρροής και ανησυχία

«Ουσιαστικά, το Πεκίνο και η Μόσχα επιδιώκουν να οικοδομήσουν τη δική τους σφαίρα επιρροής και ένα νόμισμα εντός αυτής της σφαίρας, δημιουργώντας ουσιαστικά τους από αντίμετρα κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η ποσότητα ρεκόρ χρυσού που αγόρασε η Κίνα έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία: οι ελβετικές εξαγωγές χρυσού στην Κίνα έφτασαν σε υψηλό πενταετίας, με το Πεκίνο μόνο τον Ιούλιο να λαμβάνει 80,1 τόνους χρυσού αξίας περίπου 4,6 δισ,δολ. – υπερδιπλάσιο από τους 32,5 τόνους που αγόρασε τον Ιούνιο και η δεύτερη ο υψηλότερη μηνιαία ποσότητα από το 2012, σύμφωνα με το Reuters.

Οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση

Τα διεθνή στοιχεία από τον Μάρτιο του 2022 έδειξαν ότι η Κίνα ενδέχεται να έχει τα έβδομα στον κόσμο μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού τα οποία διευρύνονται σε μηνιαία βάση.
Ο Francis Hunt, ειδικός στις νομισματικές συναλλαγές, δήλωσε ότι η χρήση χρυσού για την υποστήριξη του νομίσματος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να χτιστεί η εμπιστοσύνη στο εν λόγω νόμισμα και ότι το νόμισμα μπορεί να είναι ψηφιακό για να δώσει στην Κίνα μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικ΄γ  δραστηριότητας των πολιτών της.
Αλλά ο Chiang υποβάθμισε τα σενάρια για την πιθανή επιτυχία ενός νέου νομίσματος λόγω του «σχετικά μικρού όγκου συναλλαγών» που θα περιόριζε την ανάπτυξή του και ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα αποδεικνυόταν δύσκολο να προωθηθεί.
«Ακόμη και αν και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν ένα νέο νόμισμα για διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ο σχετικά μικρός όγκος εμπορίου μεταξύ θα περιορίσει τον αντίκτυπο στο δολάριο ΗΠΑ», υποστήριξε ο Chiang, σημειώνοντας ότι ένα πολυεθνικό νόμισμα, όπως το ευρώ, απαιτεί «ένα επίπεδο πολιτικού και οικονομικού συντονισμού και ολοκήρωσης που δεν υπάρχει σήμερα στην Ασία».
Διακύμανση της τιμής του χρυσού

Επιδόσεις

Τον Αύγουστο του 2022, το 43% των παγκόσμιων πληρωμών πραγματοποιήθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ, ακολουθούμενο από το 34% σε ευρώ.
Το κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευε μόλις το 2% των συνολικών παγκόσμιων συναλλαγών σύμφωνα με το RMB Tracker.
«Το γιουάν κερδίζει κάποιο έδαφος, αλλά εξακολουθεί να πίσω από το δολάριο και το ευρώ», κατέληξε, προσθέτοντας ότι «η εμπιστοσύνη των ξένων προς τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας και της Ρωσίας (ή η έλλειψή τους) είναι βασικός περιορισμός» σε οποιοδήποτε πιθανό κοινό νόμισμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας