S.Ritter: Οι ΗΠΑ δεν είναι ικανές να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας

1612
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μειώσουν το στρατιωτικό δυναμικό τους και στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σημειώνει ο Ritter.

Ο αμερικανικός στρατός έχει χάσει την ικανότητα να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας λόγω κακής οργάνωσης, κακής εκπαίδευσης και εξοπλισμού, γράφει ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter σε άρθρο για τους Global Times.
«Σήμερα, ο στρατός των ΗΠΑ διατρέχει αυξανόμενο κίνδυνο να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για την προστασία των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της Αμερικής», υποστηρίζει, αναφερόμενος στον Δείκτη Στρατιωτικής Ισχύος των ΗΠΑ για το 2023.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να πολεμήσουν «δυόμισι πολέμους», είπε ο Ritter, σε δύο μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις και να «κρατήσουν δράση» σε ένα τρίτο θέατρο επιχειρήσεων. Στη συνέχεια όμως οι δυνατότητές τους μειώθηκαν σημαντικά.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μειώσουν το στρατιωτικό δυναμικό τους και στη συνέχεια επικεντρώθηκαν στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σημειώνει ο συγγραφέας. Κατά τη γνώμη του, μπορεί κανείς να μιλήσει για την υποβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος από την εισβολή στο Ιράκ το 2003 – τότε ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού μειώθηκε κατά τρεις φορές σε σύγκριση με το 1991.
«Επιπλέον, οι ενεργές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού έχουν επίσης χάσει την ικανότητα να εμπλακούν σε μάχη με ίσες ή σχεδόν ίσες δυνάμεις, όπως η Κίνα , η Ρωσία , η Βόρεια Κορέα ή ακόμα και το Ιράν . Οι επιχειρήσεις χερσαίας μάχης μεγάλης κλίμακας έχουν γίνει αδύνατο έργο για ο αμερικανικός στρατός λόγω ανεπαρκούς οργάνωσης, εξοπλισμού και εκπαίδευσης», εξηγεί ο πρόσκοπος.
Πιστεύει ότι αν και ο στρατός βρίσκεται υπό εκσυγχρονισμό, «γίνεται ξεπερασμένος πιο γρήγορα από ό, τι ενημερώνεται». Σε επιβεβαίωση, ο Ritter παραθέτει μια έκθεση από το Heritage Foundation , ένα στρατηγικό ερευνητικό ινστιτούτο, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση μπορεί να μην εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αμερικανοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει επανειλημμένα αμφιβολίες για τη μαχητική ετοιμότητα του αμερικανικού στρατού. Για παράδειγμα, ο πρώην προεδρικός σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν σημείωσε ότι μόνο οι πεζοναύτες και οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν υψηλή απόδοση, ενώ οι δυνατότητες άλλων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων αξιολογούνται ως αδύναμες και πολύ αδύναμες.
Και ο αμυντικός στρατηγός Mackenzie Eaglen προειδοποίησε ότι μια σοβαρή έλλειψη σε νεοσύλλεκτους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τον στρατό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας