Πρόσκληση Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο για…..δείπνο μετά συζύγων!

849
Οι δηλώσεις του Akar έγιναν μετά την άσκηση Fire Free 2022, την οποία παρακολούθησε και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος
Στον υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar, πέρασε και πάλι η σκυτάλη του τουρκικού παραλογισμού και απειλών.
Ένα 24ωρο αφού ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, «διαφήμιζε» τη συμμαχία με τη Ρωσία, αλλά και λίγες ώρες αφού τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης -κυρίως τα φιλοκυβερνητικά- «προειδοποιούσαν» ότι ο βαλλιστικός πύραυλος Tayfun μπορεί να φτάσει έως την Ελλάδα, ο Akar δήλωσε υπέρ του διαλόγου αν και επανέλαβε τις απειλές όσον αφορά τα στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά.
Πιο αναλυτικά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της άσκησης Fire Free 2022, την οποία παρακολούθησε και ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος, ο Akar δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, κάτι που όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Εξηγώντας ότι προσκάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και τη σύζυγο του για δείπνο στην Κωνσταντινούπολη, ο Akar επεσήμανε «είπαμε στο ΝΑΤΟ: “εγγυόμαστε ότι δεν παρενοχλούμε τους Έλληνες στον αέρα ή τη θάλασσα, εάν πρώτα δεν μας παρενοχλήσει ή δεν παραβιάσει η Ελλάδα”».

Ο διάλογος και η πρόσκληση στον Παναγιωτόπουλο

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μαςΔεν είμαστε εισβολείς. Σεβόμαστε τα σύνορα και τα δικαιώματα κυριαρχίας όλων των γειτόνων μας. Όταν λέμε διάλογοφιλία και αδελφοσύνη εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν ισχύει αυτό» δήλωσε ο Akar και συνέχισε «η στρατιωτική μας αντιπροσωπεία πήγε στην Ελλάδα δύο φορές, μια φορά ήρθαν στην Άγκυρα. Τώρα περιμένουμε την ελληνική αποστολή στην Τουρκία για την 4η συνάντηση. Όταν λέμε να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις, κάποιοι λένε “να έρθουν οι Τούρκοι στο διάλογο”. Στην πραγματικότητα εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο».
Όσον αφορά την πρόσκληση στον Νίκο Παναγιωτόπουλο για δείπνο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επεσήμανε «στην τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες, κάλεσα τον υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο στην Τουρκία με τη σύζυγό του», ενώ υποστήριξε ότι «τα ελληνικοτουρκικά προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αλλά ακόμη και αν δεν μπορούν να λυθούν, μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο και ότι πρέπει να τα λύσουμε και να τα διαχειριστούμε με τρόπο που να μην βλάπτει τις χώρες μας, την περιοχή και το ΝΑΤΟ».

Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο Akar αναφέρθηκε και στην παρουσία στρατού στα ελληνικά νησιά. «Εξοπλίσατε τα νησιά παρόλο που στο 12ο και 14ο άρθρο των Συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων αναφερόταν ξεκάθαρα ότι “αυτά τα νησιά δεν μπορούν να οπλιστούν“» υποστήριξε και επανέλαβε ότι το πάγιο αφήγημα της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο. «Παρ’ όλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουν να μιλήσουν μεταξύ μας» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε ότι τα ελληνικά νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. «Επιπλέον, πρέπει να φανεί ότι οι απόπειρες εξοπλισμού στην Ελλάδα στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά είναι μια μάταιη προσπάθεια και η μεγαλύτερη ζημιά είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού» επεσήμανε.
Sabah_5.JPG

«Η Ελλάδα παρενοχλεί την Τουρκία»

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παρενοχλεί την Τουρκία.
«Όταν πήγαμε στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση έπειτα από αίτημα του γενικού γραμματέα StoltenbergΠαραδώσαμε τα έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις που διέπραξε η Ελλάδα. Και είπαμε σε εκείνη τη συνάντηση “εγγυόμαστε ότι δεν τους παρενοχλούμε στον αέρα ή στη θάλασσα, χωρίς οι Έλληνες να μας παρενοχλήσουν ή να παραβιάσου“. Τονίσαμε ότι πάντα υπάρχει προηγούμενο» επεσήμανε ο Akar και υπογράμμισε τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
«Από την άλλη πλευρά, όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένα ισχυρό, αποτελεσματικό, σεβαστό και απαραίτητο μέλος του ΝΑΤΟ και ότι έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της άψογα και πλήρως.
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ατζέντα της Τουρκίας στη συνάντηση του ΝΑΤΟ ήταν το ζήτημα των σιτηρών και το άλλο ήταν το ζήτημα της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Ακόμη και οι χώρες που ήταν οι πιο απομακρυσμένες από εμάς από την άποψη αυτή ευχαρίστησαν την Τουρκία» ισχυρίστηκε ο Akar.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας