Δραματική προειδοποίηση Aramco-Μετά το αέριο….δεν θα έχουμε και πετρέλαιο

938
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν γρήγορα να εκτοξευθούν – και πάλι
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή σύμφωνα με τη Saudi Aramco, τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο.
Και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για έναν κόσμο που εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.
“Σήμερα υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser σε συνέδριο στο Λονδίνο.
“Εάν η Κίνα ανοίξει, η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να βελτιώνεται ή η αεροπορική βιομηχανία αρχίσει να ζητάει περισσότερα καύσιμα, θα διαβρωθεί αυτή η πλεονάζουσα χωρητικότητα”.
Έρχεται αύξηση των τιμών

Ο Nasser προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν γρήγορα να εκτοξευθούν – και πάλι.
“Όταν διαβρώνεται αυτή η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί.
Δεν θα υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη – οποιαδήποτε διακοπή, οποιοδήποτε απρόβλεπτο γεγονός οπουδήποτε στον κόσμο”.

Η απόφαση του OPEC+ και το παρασκήνιο

Η απόφαση του OPEC+ και των συμμάχων του υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην εξωτερική και την οικονομική τους πολιτική, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία απειλείται με ύφεση και η πολιτική εκμετάλλευση της ενέργειας εξελίσσεται σε καίριο συστατικό του πολέμου στην Ουκρανία.
Επί ημέρες πριν από τη σύνοδο του OPEC+, ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να αποτρέψει την απόφαση καλώντας τη Σαουδική Αραβία, την οποία είχε άλλωστε επισκεφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιούλιο με τον ίδιο σκοπό.

Επίδειξη δύναμης και «πλάτη» στη Ρωσία από το διεθνές καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών

Η Σαουδική Αραβία αύξησε αρχικά την παραγωγή της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά αρνήθηκε να τη διατηρήσει στα αυξημένα επίπεδα για το υπόλοιπο έτος.
Η ηγεσία της όπως και όλες οι χώρες του OPEC+ έβλεπαν με φόβο το φάσμα της παγκόσμιας ύφεσης να οδηγεί σε υποχώρηση τις τιμές κάτω από τα 120 δολ. το βαρέλι και να τις συμπιέζει σε επίπεδα κάποιες φορές και κάτω των 80 δολ.
Γι’ αυτό και οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να δράσουν.
Η μείωση της παραγωγής του OPEC+ μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται, αλλά ο αντίκτυπός της στις τιμές της βενζίνης θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Και πέραν του αντίκτυπου που θα έχει στον πληθωρισμό και πέρα από κάθε άλλο πολιτικό συνεπακόλουθο, καθιστά σαφές ότι οι αραβικές χώρες δεν συντάσσονται με τη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, που αποτελεί πλέον μέλος τουOPEC+.

Η προσπάθεια να μειωθούν τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας τινάχτηκε στον αέρα

Η απόφαση του OPEC+ βοηθάει τη Ρωσία να επιβάλει υψηλότερες τιμές, για να εξισορροπήσει τη μεγάλη έκπτωση με την οποία αναγκάστηκε να πουλήσει το πετρέλαιό της στην Κίνα και σε άλλες χώρες ως αντάλλαγμα που δεν συμμετείχαν στη διεθνή απομόνωσή της.
Στην πράξη, η απόφαση του OPEC+ θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων όλων των χωρών-μελών του, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και του Ιράν.
Ορισμένοι αναλυτές θεμάτων του Περσικού Κόλπου σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη στάση του OPEC+ ως ευθύ πλήγμα κατά του κ.Biden.
«Είναι σαφώς πολιτικής φύσης και δεν έχει καμιά σχέση με το χρήμα», σχολίασε η Τ.Βianco, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Οι Σαουδάραβες, όμως, απορρίπτουν την κατηγορία, όπως και πολλοί αξιωματούχοι χωρών-μελών του OPEC+, που επιμένουν πως η απόφαση για μείωση της παραγωγής ελήφθη με κίνητρα αμιγώς τεχνικής φύσης. «Κατηγορηματικώς δεν πρόκειται για μια κίνηση εχθρική προς τον πρόεδρο Βiden», επισημαίνει ο Σαουδάραβας αναλυτής Αλί Σιχαμπί, και επιμένει πως «στόχος είναι να διατηρηθεί η τιμή του πετρελαίου σε μια αποδεκτή διακύμανση».
Ο ίδιος αναλυτής εξηγεί πως το πετρέλαιο είναι τόσο θεμελιώδους σημασίας για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και για τα σχέδια του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ώστε η ανάγκη να παραμείνει προσοδοφόρο το κύριο εμπόρευμα της χώρας επισκίασε άλλα ζητήματα. «Προσπαθούν να διασφαλίσουν αυτό που τους κρατάει στη ζωή», υπογραμμίζει, για να καταλήξει ότι το πετρέλαιο «είναι αυτό που κρατάει το βασίλειο των Σαούντ στη ζωή και τα πάντα εξαρτώνται από αυτό».
Αλλοι παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου ερμηνεύουν την απόφαση τουOPEC+ ως συνεπακόλουθο της αναταραχής που έχει υπάρξει στις αγορές τα τελευταία χρόνια, αλλά και της ύφεσης που φαίνεται να απειλεί τώρα την παγκόσμια οικονομία.
Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να αποκόψουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας από την παγκόσμια αγορά είχαν ως αποτέλεσμα να καταλήξει πολύ ρωσικό πετρέλαιο στην Ασία και οι Ευρωπαίοι να αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας.
Μέσα σε αυτή την ταραχώδη εποχή, οι Σαουδάραβες θέλουν να δείξουν πως το πετρέλαιο είναι ακόμη σημαντικό και ότι έχουν τη δύναμη να καθοδηγήσουν την αγορά.
«Είναι σίγουρα μια κίνηση επίδειξης δύναμης από πλευράς των Σαουδαράβων», τονίζει η Κάρεν Γιανγκ, στέλεχος του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτικής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Και προσθέτει: «Δηλώνουν πως έχουν την ικανότητα να διαμορφώσουν αυτήν την αγορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας