Έκπληξη από Σόλτσ-Η Γερμανία θα μπορούσε να στηρίξει έκδοση ευρωομολόγου!

873
Έκπληξη από Σόλτσ-Η Γερμανία

Η Γερμανία με μια τέτοια κίνηση δεν θέλει να στηρίξει τις πιο δυνατές ευρωπαϊκές χώρες αλλά τον εαυτό της που πρώτη καταρρέει.

Σε άμεση διάψευση του δημοσιεύματος που εμφάνιζε τον καγκελάριο Σολτς θετικά διακείμενο στην έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέος για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, προχώρησε το Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο πρακτορείο ότι χώρα δεν προτίθεται να στηρίξει μία τέτοια κίνηση.

“Δεν έχουμε γνώση τέτοιων σχεδίων”, ανέφερε το Βερολίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε σε δικό του δημοσίευμα ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενδεχομένως να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση κατά των ευρωομολόγων, στηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση, με προϋπόθεση τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

Ο Σόλτς έδειξε ότι είναι ανοικτός στη χρήση κοινού δανεισμού στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση της θέσης του Γερμανού καγκελάριου.

Το δημοσίευμα σχολίαζε ακόμα ότι η αλλαγή αυτή στη γερμανική θέση ακολουθεί την έντονη κριτική που δέχθηκε από άλλους ηγέτες ότι η Γερμανία με το εθνικό σχέδιο των 200 δισ. ευρώ για την παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούσε να πυροδοτήσει οικονομικές ανισορροπίες στην Ε.Ε.

Η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια δραματική αλλαγή πλεύσης για τη Γερμανία, η οποία μαζί με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοια μέτρα. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για συντονισμένη δράση έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την ανησυχία για τις μαζικές δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Χειμώνα χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας και ενώ συνεχίζεται η μετάβαση σε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την πανδημία, το SURE το οποίο προσφέρει στήριξη για την απασχόληση με δάνεια έως 100 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει έναν οδικό χάρτη για ένα νέο εργαλείο που θα στηρίζεται σε δανεισμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο.

Εκείνο το ταμείο, το οποίο συνδύαζε τη διανομή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, αποτελούσε ένα καινοτόμο εργαλείο για την Ε.Ε.

Οι λεπτομέρειες για ένα νέο πρόγραμμα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερο από το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία της Covid-19 των 724 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε το 2020 με τη συμμετοχή και του Σολτς από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση του Bloomberg για τη θέση του Σολτς στο κοινό χρέος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά κεφάλαια ή δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκά επίπεδο, χωρίς πάντως να αποκλείει μια τέτοια επιλογή.

Την Παρασκευή στην Πράγα, ο Σολτς επίσης απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση σε ερώτηση αν η Γερμανία θα στήριζε άλλο ένα πακέτο κοινής έκδοσης χρέους για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αντίθετα, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα δάνεια και επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. “Έτσι, υπάρχουν ακόμα πολλοί διαθέσιμοι πόροι”, ανέφερε.

Σύμφωνα εξάλλου με μια από τις πηγές, ο Σολτς είναι διστακτικός να δώσει το πράσινο φως για άλλο ένα εργαλείο που θα προβλέπει επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη καθώς πρέπει να υπολογίσει και την τελική απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου όσον αφορά τη συνταγματικότητα του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε.

Σε μια αρχική απόφαση, οι δικαστές ανέφεραν τον Απρίλιο του 2021 ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πιθανή ζημιά από την απόρριψη του ταμείου, εν αναμονή της τελικής απόφασης, απ’ ό,τι από το να του επιτραπεί να προχωρήσει στο μεταξύ. Οι δικαστές επισήμαναν παράλληλα ότι η κοινή έκδοση χρέους για να χρηματοδοτηθούν επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδεχομένως να είναι συμβατή με το σύνταγμα, με την προϋπόθεση το μέτρο να μην επαναληφθεί.

Άλλος ένας λόγος για την επιφυλακτικότητα στο Βερολίνο είναι η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις τις νέας ιταλικής κυβέρνησης. Ο Σολτς θέλει πρώτα να δει σε τι συμφωνίες θα καταλήξει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός και να συζητήσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση με την ιταλική κυβέρνηση, πριν δεσμευτεί για ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αναφέρει μια πηγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας