Τουρκικός στόλος συνοδεύει το γεωτρύπανο στις ακτές Κρήτης-“Λιβυκοί υδρογονάνθρακες αξίζουν τρισ.$“

1330
Ο τουρκικός στόλος συνοδεύσει

Ο πρώην αρχηγός του ΓΕΝ της Τουρκίας και εμπνευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, σε συνέντευξή του στο κανάλι Haber7 της Τουρκίας, μιλά για μια αιτία πολέμου αξία τρισ. δολαρίων των λιβυκών υδρογονανθράκων.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η Τουρκία έχει σκοπό να σαρώσει τις περιοχές φτάνοντας έξω από τις ακτές της Κρήτης.

Πιθανότερο σενάριο πλέον είναι η ενεργοποίηση του Σχεδίου Β’ με στόχο το τουρκικό γεωτρύπανο να τρυπήσει ακόμη και στα Οικόπεδα 15 και 20 της Ελλάδας.

Ο Γιαιτζί μιλά για “τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο” και είπε ότι αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογίας.

Ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι τα τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν δραστηριότητες σεισμικής έρευνας μέσα σε λίγους μήνες και δικαιολόγησε τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στη συμφωνία, καθώς σχεδιάζει “να καταπιεί μια περιοχή του μεγέθους τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο στη Μεσόγειο”.

“Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε μεγάλο πανικό λόγω των πρόσφατων υπογραφών. Επειδή σχεδιάζει να καταπιεί μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, στη Μεσόγειο, συμφωνώντας με τη Βουλή του Τομπρούκ υπό την επιρροή του Χάφταρ”, λέει ο Γιαιτζί και συνεχίζει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος μίλησε με εκπροσώπους του κοινοβουλίου του Τομπρούκ το οποίο εξ αρχής αντιτάχθηκε σφοδρά στο νέο παράνομο μνημόνιο:

“Πριν από λίγους μήνες, συζήτησα αυτό το θέμα ιδιωτικά με τους εκπροσώπους της Συνέλευσης του Τομπρούκ, που ήρθαν να με επισκεφτούν στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησής μας, τους εξήγησα όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Είπα ότι είχαν αποκτήσει μια θαλάσσια έκταση τουλάχιστον τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, δηλαδή 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και ότι ήταν γνωστό ότι υπήρχε πολύ πλούσιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές, εξήγησα με χάρτες και δεδομένα. Μια προσπάθεια να πάρουν αυτές τις περιοχές από τη Λιβύη κάνοντας μια συμφωνία με την Ελλάδα και να τις δώσουν στην Ελλάδα ισοδυναμεί με πώληση της πατρίδας.

Δήλωσα ότι σημαίνει προδοσία και ότι έχουν βαριά ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Τώρα καταλαβαίνουν το θέμα και τι έφερε η συμφωνία στη Λιβύη, εξέφρασαν την πεποίθησή τους και είπαν ότι σίγουρα θα σταθούν πίσω από αυτή τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την υπογραφείσα συμφωνία, το TPAO-TPIC αποβιβάζεται στο πεδίο σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο τουρκικός στόλος αρχίζει να δουλεύει. Οι δραστηριότητες γεώτρησης ξεκινούν στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που προσδιορίζονται μετά τη σεισμική έρευνα”, είπε ο Γιαιτζί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου για τη διευθέτηση των διαφορών τους:

“Οι διαφωνίες στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου πρόκειται να επιλυθούν και να υπογραφεί συμφωνία. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η ελληνική εταιρεία Energean θα πραγματοποιήσει τις δραστηριότητες γεώτρησης.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική εταιρεία θα μπει κάτω από τη μύτη μας. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πρέπει να συμμετάσχουμε σ’ αυτόν τον διαγωνισμό και ν’ αναλάβουμε τις εργασίες γεώτρησης”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας