Επίθεση Πούτιν:«Θα επιβάλλω ενεργειακό μπλακάουτ στη Δύση-Τελείωσε η παγκόσμια Τάξη πραγμάτων»!

1187
Επίθεση Πούτιν:«Θα επιβάλλω ενεργειακό

Για το τέλος της ηγεμονίας της Δύσης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται στην Ασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι υπονόμευσε την παγκόσμια οικονομία με τη μάταιη και επιθετική προσπάθειά της να επιβάλει την ηγεμονία της, ενώ αναφέρθηκε στις ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τη διεθνή δικτατορία και γι αυτό τον λόγο «θυσιάζουν» την Ευρώπη.

Ανέφερε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα λειτουργήσει κανονικά, ενώ ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα τηρηθούν τα συμβόλαια για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με τις χώρες που θα επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές.

«Θρασύτατη η Δύση, το μέλλον στην Ασία»

Ο Πούτιν, μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Άπω Ανατολής, δήλωσε ότι οι κυρώσεις αντικατέστησαν την πανδημία COVID ως την κύρια απειλή για την παγκόσμια οικονομία. «Μιλώ για τον πυρετό κυρώσεων της Δύσης, με την θρασύτατη, επιθετική προσπάθειά της να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, να τους στερήσει την κυριαρχία τους και να τις υποτάξει στη θέλησή της», δήλωσε.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Δύση προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στον πλανήτη, ωστόσο η ισχύς της βρίσκεται σε καθοδική πορεία, καθώς το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης βρίσκεται πλέον στην Ασία.

«Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν λάβει χώρα στις διεθνείς σχέσεις» τόνισε. «Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου, κυρίως της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε.

Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο και φ.α αν μπει πλαφόν

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντάς την “ανόητη” και είπε ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τα συμβόλαια προμηθειών της αν η Δύση επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών.

Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Μάλιστα, ως προς την οικονομία της χώρας ο Πούτιν ανέφερε ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά “περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω”, κατέληξε.

“Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με τα συμβόλαια; Ναι, δεν θα τις εκπληρώσουμε. Δεν θα παρέχουμε απολύτως τίποτα εάν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας” τόνισε ο Πούτιν.

«Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης – δεν θα προμηθεύσουμε τίποτα», υπογράμμισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Θα μας έμενε μόνο ένα πράγμα να κάνουμε: όπως στο διάσημο ρωσικό παραμύθι, θα καταδικάζαμε την ουρά του λύκου να παγώσει» πρόσθεσε.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα φυσικού αερίου και σιταριού στον κόσμο. Η Ευρώπη συνήθως εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Το βλέμμα στην Κίνα

Μεταξύ των προσκεκλημένων στο φόρουμ ήταν και ο κορυφαίος νομοθέτης της Κίνας Li Zhanshu, ο οποίος σήμερα κατέχει την 3η θέση στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Κίνα θα πληρώνει την Gazprom για το φυσικό αέριο της σε εθνικά νομίσματα, με βάση την κατανομή 50-50 μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και του κινεζικού γουάν.

«Αντέχει η ρωσική οικονομία – Αδύνατη η απομόνωση της Ρωσίας»

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει αυτό που αποκάλεσε οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, αλλά αναγνώρισε κάποιες δυσκολίες σε ορισμένους κλάδους και περιοχές.

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη. Είναι “αδύνατον”, όπως είπε, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

«Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής»

Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να “βοηθήσουν τους πολίτες” που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Παράνομο το καθεστώς του Κιέβου»

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα “παράνομο καθεστώς” λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα “πραξικόπημα” το 2014. Επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αλλαγή στην εξουσία στη Βρετανία–μια ημέρα μετά την αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Boris Johnson από την Liz Truss — ο Πούτιν είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επιλέγει τους ηγέτες της “απέχει μακράν από το να είναι δημοκρατικός”.

Έτοιμη η Ρωσία να ανοίξει τον Nord Stream 2

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν κατασκευάζουμε τίποτα χωρίς λόγο. Έχουμε λάβει και τελειοποιήσει την απαραίτητη τεχνολογία. Θα θέσουμε σε λειτουργία τον Nord Stream 2, αν χρειαστεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Nord Stream 1 είναι επί του παρόντος ουσιαστικά κλειστός και η Δύση ισχυρίζεται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τον αγωγό φυσικού αερίου ως ενεργειακό όπλο. «Ανοησίες. Προμηθεύουμε όσο  χρειάζονται οι εταίροι μας – εκπληρώνουμε ό,τι αιτούνται», πρόσθεσε.

«Ο Nord Steam 1 είναι ουσιαστικά κλειστός τώρα», είπε ο Πούτιν καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού, το οποίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεκινήσει εκ νέου να διοχετεύει αέριο.

«Υπάρχει μια διαρροή πετρελαίου εκεί. Πιθανόν η κατάσταση είναι εκρηκτική, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε ο Πούτιν.

«Λουκέτο» στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανταγωνιστικότητά τους μειώνεται και ένας από τους βασικούς λόγους γι’ αυτό είναι η διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Βλέπουμε τώρα πώς οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κλείνουν η μία μετά την άλλη, και ένας από τους κύριους λόγους είναι, φυσικά, η διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία.

Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μειώνεται, επειδή οι αρχές της ΕΕ τους στερούν προσιτές πρώτες ύλες, ενεργειακούς πόρους και μια αγορά πωλήσεων», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Putin δεν απέκλεισε ότι εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να καλύψουν τη θέση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις.

«Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν τελικά τη θέση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τόσο στην ήπειρο όσο και στην παγκόσμια αγορά καταλάμβαναν οι Αμερικανοί προστάτες τους. Αυτοί δεν περιορίζονται ποτέ στο να ακολουθούν τα συμφέροντά τους και δεν διστάζουν να επιτύχουν τον στόχο τους», δήλωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας