«Στην Αμερική οι άνθρωποι δεν είναι σε αυτό το χάλι», αναφωνεί ο δήμαρχος της Αμβέρσας, Bart De Wever, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη βελγική τηλεόραση.
«Είναι τώρα εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά σίγουρα δεν ήταν πριν από είκοσι χρόνια.
Τα κλιματικά πρότυπα δεν ωφελούν πολύ εάν όλες οι εταιρείες σας πάνε στην Αμερική και την Κίνα για να παράγουν, τότε είστε χρεοκοπημένοι και η κλιματική πολιτική δεν πετυχαίνει.
Πρόκειται για ένα Πράσινο δόγμα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να το συνειδητοποιούν»
Ο δήμαρχος ήταν χειμαρρώδης κατά τη διάρκεια του Φλαμανδικού προγράμματος De Zevende Dag σε συνέντευξη του .
«Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας δεν επιτρέπονταν πλέον.
Δεν επιτρεπόταν καμία επένδυση σε αποθεματικά.
Η Γερμανία δεν έχει ούτε ένα τερματικό LNG.
Οι πιο ανόητες χώρες, η Γερμανία και το Βέλγιο, κατάργησαν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια.
Έχουμε απωθήσει όλες τις πηγές ενέργειας, καθιστώντας τους εαυτούς μας εξαρτημένους από τον Putin. Τώρα θα το υποστούμε».
Ο πρωθυπουργός Alexander De Croo λέει ότι η χώρα βρίσκεται «σε κατάσταση οικονομικού πολέμου».
«Όλα πρέπει να μπουν στο τραπέζι».
Σύμφωνα με τον De Wever, είναι ώρα «για πικρές αλήθειες»…
«Αυτή η χώρα είναι χρεοκοπημένη».
Κάποιος δεν πρόκειται να προσκληθεί στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του Van der Leyen φέτος…
Παρακολουθήστε την πλήρη συνέντευξη (στα ολλανδικά, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μετάφραση σε αγγλικούς υπότιτλους με την ενότητα CC) παρακάτω:
Η πράσινη απερισκεψία καταδικάζει τους Ευρωπαίους να παγώσουν μέχρι θανάτου – Χιλιάδες άνθρωποι θύματα το χειμώνα
Η δέσμευση της Ευρώπης σε μια πολιτική πράσινης ενέργειας, σε συνδυασμό με τον απερίσκεπτο ιδεαλισμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αυτόν τον χειμώνα. Όπως γράφει ο συγγραφέας του The Hill, αυτή η κατάσταση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης για την Αμερική εάν επικρατήσει σε αυτήν το «Green New Deal».
Όπως γράφει το The Hill, οι ουτοπικές πρωτοβουλίες για το κλίμα, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, τη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων στην Αμερική και την απροθυμία να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην ήπειρο αυτόν τον χειμώνα.
Aν και οι αγορές ρωσικών καυσίμων από τις χώρες της ηπείρου σταμάτησαν κυρίως φέτος, οι… σπόροι της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ είχαν μπει πολλά χρόνια πριν.
Οι προσπάθειες αντικατάστασης των παραδοσιακών πηγών ενέργειας με πηγές φιλικές προς το περιβάλλον έχουν οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
Για παράδειγμα, η Γερμανία ξόδεψε 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μέρος της δικής της εκδοχής του για την πράσινη Συμφωνία, αλλά το μόνο αποτέλεσμα ήταν οι τιμές ενέργειας της χώρας να είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και η παραγωγή αιολικής ενέργειας να μειωθεί στις αρχές του 2021 στο ένα τέταρτο.
Σπεύδοντας να απομακρυνθούν από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα, η πρώην καγκελάριος Merkel και ο διάδοχός της Scholz έκαναν τη χώρα πρακτικά εξαρτημένη από την «εχθρική Ρωσία » για πολλά χρόνια.
Ταυτόχρονα, η απόφαση του Βερολίνου να διαλύσει τους πυρηνικούς σταθμούς του μετά την ιαπωνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 οδήγησε όχι μόνο σε εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και σε μεγάλης κλίμακας καύση άνθρακα και αυξημένες εκπομπές CO 2.
Τώρα η χώρα προσπαθεί να ανατρέψει την προηγούμενη απόφασή της και να επεκτείνει τη λειτουργία των πυρηνικών της σταθμών, ενώ επαναλαμβάνει τη λειτουργία των σταθμών με καύση άνθρακα.
Σε δεινή θέση Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο
Την ίδια στιγμή, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει το fracking, την εξόρυξη αερίου με υδραυλική ρωγμή, τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η κρίσιμη έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει καλυφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σχεδόν μια δεκαετία, αλλά οι περικοπές της Αμερικής σημαίνουν ότι υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για να σωθεί η κατάσταση.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προβλέπει έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.
Αυτή η δέσμευση στην πράσινη πολιτική, σε συνδυασμό με τον απερίσκεπτο ιδεαλισμό, θα κοστίσει πολλές ζωές.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ετήσιο ποσοστό υπερβολικών θανάτων το χειμώνα είναι πάνω από 28.000.
Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 200.000 τέτοιοι θάνατοι σε όλη την Ευρώπη και για κάθε μείωση της θερμοκρασίας κατά 1°C, ο αριθμός τους αυξάνεται κατά 1,5%.
Ένας πολύ κρύος χειμώνας και μια απότομη μείωση στη χρήση μόνιμης θέρμανσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν εξαψήφια αύξηση των υπερβολικών θανάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ειδικότερα, περιοχές με μεγάλους αστικούς πληθυσμούς, λιγότερο ικανές να εφοδιαστούν με καυσόξυλα ως εφεδρική πηγή, ή με ιδιαίτερα μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό μαζούτ, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Γερμανία, θα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι εάν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αγώνας για μια ταχεία μετάβαση σε αναξιόπιστες και δαπανηρές πηγές καθαρής ενέργειας ή η απαγόρευση του fracking είναι επιτυχής, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει συνέπειες συγκρίσιμες με αυτές που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ως τώρα.
Αν δεν υπήρχε το fracking, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετώπιζαν παρόμοιες ελλείψεις από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία και η τιμή της βενζίνης πιθανότατα θα είχε αυξηθεί υπερδιπλάσια από αυτήν που είναι σήμερα.