Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση στη ζώνη των 820 μονάδων

767
Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν μπόρεσε να ανακόψει ένα ακόμη κύμα μείωσης κινδύνου έναντι των διεθνών εξελίξεων, ενώ επιβαρυντικά λειτούργησαν επιλεγμένοι τίτλοι λόγω της εικόνας των αποτελεσμάτων τους, όπως η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,49% στις 822,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 835,55 μονάδων (+0,08%) και 818,79 μονάδων (-1,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,02  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,26 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,52 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Ανώμαλη προσγείωση στη ζώνη των 820 μονάδων

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,48%  στις 1.973,57 μονάδες, ενώ στο -0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.312,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες  1,4% στις 520,48 μονάδες.

Μόνο ένα δίωρο περίπου κράτησε η αντίσταση της αγοράς στους πωλητές, οι οποίοι επέβαλαν τον ρυθμό τους μόλις ανακοινώθηκε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο του έτους. Σε ένα… φυσιολογικό σύμπαν, το +7,7% της οικονομίας σε ετήσια βάση θα έδινε φτερά σε μια αγορά που ήδη έχει συμπιεστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά σε αυτό το περιβάλλον λειτούργησε επιβαρυντικά, καθώς αυξάνονται τα περιθώρια παροχολογίας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι αν και οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλύτερες από αυτές που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το μίγμα των καταλυτών του επόμενου διαστήματος, καθώς περιλαμβάνει πληθωρισμό, ύφεση, πόλεμο και ενεργειακή αβεβαιότητα, και τι επίπτωση θα έχει στην οικονομία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, σε περιβάλλον αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και ενώ η ύφεση “χτυπάει την πόρτα” των μελών της Ευρωζώνης, το σενάριο επέκτασης των δημοσιονομικών δαπανών αυξάνει το κόστος έκδοσης ομολόγων. Επιπλέον, η λόγω του τιμαρίθμου αναπροσαρμογή της αγοραστικής αξίας του χρήματος προς τα κάτω, μειώνει την επενδυτική και αποταμιευτική διάθεση των επενδυτών, κάτι που συνεπάγεται χαμηλότερη ρευστότητα, μειωμένη ζήτηση και αυξημένη προσφορά, δηλαδή discounts τιμών στις κεφαλαιαγορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και ενώ τα γεωπολιτικά ρίσκα στην ανατολική Ευρώπη εμμένουν, οι αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για όλες τις Ευρωαγορές, συμπεριλαμβανομένου του ΧΑ,με τον Γενικό Δείκτη να αποζητά την αποκλιμάκωση των ρευστοποιήσεων που το έχουν ρίξει σε χαμηλό ενάμιση μήνα. Τα επίπεδα-κλειδιά που εφεξής θα αποσαφηνίσουν το risk sentiment είναι οι 857 (εκθετικός ΚΜΟ), σε περίπτωση αντιστροφής, και οι 806 (πτωτικό χάσμα Ιουλίου), σε περίπτωση συνέχισης της καθοδικής τάσης”, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 5,29%, με τις Σαράντης, Motor Oil και Λάμδα να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και ΟΤΕ, και άνω του 1% σε Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και Πειραιώς.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Εθνική και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος, με τις τελευταίες να περνούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σε θετικά εδάφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας