Αποχαιρετούμε επενδυτική βαθμίδα για 2023-Τα ελληνικά ομόλογα προσεχώς 5% από 4,24%

905
Γιατί όμως το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 αφού η Ρωσία θα έχει επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία οπότε θα υπάρχει μια σταθεροποίηση στο Ουκρανικό ζήτημα;

Η έκρηξη πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα είναι μια από τις αιτίες που το χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 780 με 750 μονάδες.
Η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου αυξάνει το 10ετές ομόλογο στο 4,24% με προοπτική στο 5%, ήδη έχει ξεκινήσει η απόκλιση στο spread με την Γερμανία που υπερβαίνει τις 260 μονάδες βάσης με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
To bankingnews έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες, ότι ορισμένοι ανόητοι στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι εθνικός στόχος.

Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και εάν συνέβαινε θα ήταν απλά μια πολιτική απόφαση από ορισμένους οίκους αξιολόγησης όπως η Γερμανική Scope που ακόμη δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ…

Τελικά κάθε πέρσι και καλύτερα…
Το 2020 ξέσπασε η πανδημία του covid 19 για να κορυφωθεί μέσα στο 2021.
Το Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία και όπως αποδεικνύεται από την ροή των γεγονότων ορθώς εισέβαλε…
Ο πληθωρισμός ως φαινόμενο, η επιβράδυνση της οικονομίας και η ενεργειακή κρίση επιδεινώνονται μέσα στο 2022…
Το 2022 αποδεικνύεται μια δύσκολη χρονιά γεμάτη αρνητικές εκπλήξεις και η Ελλάδα μια εξαρτημένη οικονομία στηρίζεται στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, λιγότερο στις τράπεζες και βεβαίως στον τουρισμό που ωστόσο υπερεκτιμάται με όρους εσόδων αφού όπως αναφέρουν οι εταιρίες μεταφορών… έσοδα έχουμε κέρδη δεν έχουμε λόγω της ενεργειακής κρίσης αφού π.χ. το πετρέλαιο έχει καταγράψει αύξηση σχεδόν 100%…

Το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 για 6 λόγους

Γιατί όμως το 2023 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2022 αφού η Ρωσία θα έχει επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία οπότε θα υπάρχει μια σταθεροποίηση στο Ουκρανικό ζήτημα;

1)Ο πληθωρισμός ως φαινόμενο νομισματικής φύσεως αλλά και δημοσιονομικής εκτροπής θα αρχίσει να επιβραδύνεται μέσα στο 2023 αλλά οι επιπτώσεις του στην κοινωνία θα είναι ορατές…
Αυτό που συμβαίνει τώρα στον πληθωρισμό με ετεροχρονισμό φάσης θα χτυπήσει τις κοινωνίες και τα εισοδήματα…

2)Η ενεργειακή κρίση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δεν έχει πλήρως εκδηλωθεί ως φαινόμενο.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά που παρατηρούνται σήμερα π.χ. η Γερμανία να αρχίζει να δαπανάει μέσα στο Καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου του χειμώνα… μας δείχνει ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί οξύτερο προσεχώς δεν είναι πίσω μας.
Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα, η Ρωσία εκδικείται την Δύση γιατί η Δύση νόμισε λανθασμένα ότι με τις κυρώσεις θα κάμψει την ρωσική οικονομία.
Η ώρα της ρωσικής εκδίκησης πλησιάζει… θα ματώσουν οι οικονομίες της Δύσης όπως η Γερμανία ή η αδύναμη ελληνική.

3)Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος παρουσιάστηκε ως πανάκεια για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος από ότι το 2022 με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.

4)Η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα, αρχίζει πλέον και αποτιμάται μεταξύ των επενδυτών και των επενδυτικών οίκων.
Στο Λονδίνο αρχίζει να επικρατεί το εξής σενάριο.
Η Ελλάδα εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου θα βρεθεί σε καθεστώς ακυβερνησίας.
Η ακυβερνησία που εν συνεχεία θα μεταφραστεί σε μια εύθραυστη κυβέρνηση θα απομακρύνει την πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι ξένοι οίκοι είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε investment grade.

5)Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λανθασμένα, προφανώς παρασυρόμενη από συμβούλους που δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας αναφέρει ότι εάν αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξει κάτι στην οικονομία και την κοινωνία…
Προφανώς αυτό είναι τελείως ανακριβές.
Γιατί;
Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή τα ομόλογα δεν θεωρούνται σκουπίδια όπως της Ελλάδος και το Κυπριακό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,30% έναντι της Ελλάδος που βρίσκεται στο 4,24% και λόγω της εκτίναξης του πολιτικού ρίσκου..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει έως το 4,72% πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ για να ανακόψει τον εκτροχιασμό στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης για να υποχωρήσει στο 2,80% και να εκτιναχθεί εκ νέου στο 4,24%.
Επίσης η ΕΚΤ έχει αγοράσει 39 δισεκ. σε σύνολο 82 δισεκ. που είναι τα ελληνικά ομόλογα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, σχεδόν το 50%, τα περιθώρια αγορών τείνουν να εξαντληθούν…
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθεί η επενδυτική βαθμίδα για το 2024.
Η Ελλάδα δεν αξίζει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα ποντάρουν στην ΕΚΤ για να διασωθούν, μια ακόμη επιβεβαίωση πόσο αδύναμη οικονομία είναι η ελληνική.

6)Μετά την ακραία σπατάλη όπου μια χώρα περίπου χρεοκοπημένη πετάει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – εξαιρούμε τις επιδοτήσεις – και παράγει δημοσιονομικά ελλείμματα με το χρέος να φθάνει στα 394,5 δισεκ. και το συνολικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. ευρώ θα έρθει η στιγμή της πληρωμής…
Η Ελλάδα κατασπατάλησε αλόγιστα χρήμα και θα κληθεί να πληρώσει… τώρα όλοι είναι επαναπαυμένοι ότι κανείς δεν θα ζητήσει τίποτε πίσω… αλλά αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση.

Φυσιολογική εξέλιξη το sell off στα ομόλογα

Το sell off στα ομόλογα σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη.
Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της ΕΚΤ να ρυθμίσει τις αγορές ομολόγων και μετοχών.
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα – έφθασαν 19 τρισεκ. χρέους να έχει αρνητικά επιτόκια – παραβίασε τους κανόνες των αγορών.
Αντί να αφήσει τις δυνάμεις των αγορών να λειτουργούν, παρενέβη συστηματικά, βίαια, τοξικά και χειραγώγησε τις τιμές προς μια κατεύθυνση.
Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν υπάρχει πρόβλημα.
Η ΕΚΤ αποτελεί τον μηχανισμό της εξαπάτησης των αγορών, πλημμύρισε με δηλητήριο τα ομόλογα και τις μετοχές, δημιούργησε εικονικές πραγματικότητες, οι επενδυτές πίστεψαν ότι αφού παρεμβαίνει η ΕΚΤ… δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Οι κυβερνήσεις ανίκανες ως συνήθως άρχισαν να κατασπαταλούν χρήμα και έτσι δημιουργήθηκε μια άρρωστη κατάσταση όπου οικονομίες και αγορές κινούνταν από τον αέρα που δημιούργησε η ΕΚΤ…
Η ποσοτική χαλάρωση ήταν μια αποτυχημένη νομισματική συνταγή γιατί σε συνδυασμό με τις αθρόες δημοσιονομικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων… – αυτό συνέβη δυστυχώς και στην Ελλάδα, μια οικονομία παλιάτσος όπως η ελληνική ξόδεψε 44 δισεκ. σε δημοσιονομικά κίνητρα… τα 44 δισεκ. είναι το 50% των κεφαλαίων που έδωσε με τα μνημόνια η Γερμανία στην Ελλάδα…
Ο πληθωρισμός είναι ξεκάθαρο δημιούργημα της απληστίας των κεντρικών τραπεζών και της σπατάλης των κυβερνήσεων…όχι προφανώς της Ρωσίας…

Το sell off στα ομόλογα είναι εύλογο… και φυσιολογικό…

Όταν οι κερδοσκόποι συνειδητοποίησαν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο, αύξηση 0,75% τον Σεπτέμβριο, αύξηση 0,50% τον Οκτώβριο και 0,50% τον Δεκέμβριο και θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων το 2023… έσπευσαν να χτυπήσουν τις αγορές ομολόγων…
Το Γερμανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς έχει εκτιναχθεί στο 1,60% θα φθάσει στο 2,5% με 3%, το Ιταλικό στο 3,94% σε λίγο θα φθάσει στο 4,5%… το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 4,24% και θα φθάσει στο 5% ενώ το Κυπριακό 10ετές στο 3,30%…
Το sell off στα ομόλογα είναι υγεία, είναι η δύναμη της αποκατάστασης μετά από μια σχεδόν 10ετούς παραφροσύνης.
Επί 10 χρόνια νομισματικής χαλάρωσης το παράδοξο, το άρρωστο και τοξικό θεωρείτο φυσιολογικό… το απόστημα έσπασε…

Μηδενίζεται η πιθανότητα αναβάθμισης σε investment grade το 2023

To sell off στα ομόλογα μηδενίζει τις πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ή της προσδοκίας για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade…
Πριν μήνες το bankingnews επιχειρηματολογούσε τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade και αυτό γιατί ήδη από τον Ιούλιο του 2021, είχαμε προβλέψει επιτυχώς ότι οι αγορές ομολόγων θα καταρρεύσουν και το 10ετές ελληνικό θα φθάσει στο 4% με 4,5% αν και αυτός ο στόχος έχει αναθεωρηθεί στο 5% με 5,5%.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί και δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Κατά την άποψη μας θα είναι οικονομική και επενδυτική αυτοκτονία.
Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ και πάλι δέχεται καταιγισμό κερδοσκόπων…
Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχει και πρακτικό νόημα καθώς η ΕΚΤ στην περίπτωση της Ελλάδος έχει παραβιάσει κατά κόρο το καταστατικό της…
Έχει αγοράσει η ΕΚΤ σκουπίδια σχεδόν 39 δισεκ. ελληνικά ομόλογα και παρ΄ όλα αυτά προσεχώς η Ελλάδα θα φθάσει στο 5% και επί της ουσίας θα τεθεί εκτός αγορών….
Ναι συμβαίνει και αυτό η Ελλάδα ξανά εκτός αγορών, δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές…

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας