Αιφνιδιασμός στη Δύση-Η Ρωσία εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο-Μεγάλες ανησυχίες ΗΠΑ-Ισραήλ

1411

Στην εκτόξευση ενός ιρανικού δορυφόρου προχώρησε χθες (9/8) η Ρωσία από το έδαφος του Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος τηλεανίχνευσης Καγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Σογιούζ στις 08:52 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, περιοχή του Καζακστάν, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο δορυφόρος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του πέρση ποιητή και φιλοσόφου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά.

Στόχος του δορυφόρου να παρακολουθεί τα σύνορα και να ελέγχει πόρους

Στόχος του είναι κυρίως «να παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας», να συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, να ελέγχει τους υδάτινους πόρους και τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την ιρανική διαστημική υπηρεσία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα προορίζεται για στρατιωτικούς μάλλον παρά για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές της είναι ειρηνικές και σύμφωνες με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δύση: Φόβοι για χρήση του δορυφόρου για την επίθεση στην Ουκρανία

Η εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου έρχεται να προκαλέσει ανησυχία σε
ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους ότι η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που το Ιράν αρνείται.

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» ανέφερε πως η Ρωσία «εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για μήνες το δορυφόρο» στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν παραχωρήσει αργότερα τον έλεγχό του στο Ιράν.

Ιράν: «Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα»

«Όλες οι εντολές που συνδέονται με τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτού του δορυφόρου θα εκδίδονται από την πρώτη ημέρα και αμέσως μετά την εκτόξευση από Ιρανούς ειδικούς με έδρα το ιρανικό υπουργείο Επικοινωνιών», ανακοίνωσε η ιρανική Διαστημική Υπηρεσία.

«Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα» που στέλνονται από το δορυφόρο μέσω ενός «αλγορίθμου κρυπτογράφησης», διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, καταγγέλλοντας τους «ψευδείς» ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.

Τον Οκτώβριο 2005 η Ρωσία είχε ήδη εκτοξεύσει τον πρώτο ιρανικό δορυφόρο, τον Sina-1, από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ (βορειοδυτική Ρωσία).

Η εκτόξευση του Καγιάμ πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ιράν, όπου στις 19 Ιουλίου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η αντίδραση του State Department

Η αυξανόμενη συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν θα πρέπει να θεωρείται ως μεγάλος κίνδυνος για τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε την Τρίτη το State Department καθώς η Μόσχα εκτόξευσε ιρανικό δορυφόρο σε τροχιά.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν την εκτόξευση από τη Ρωσία «ενός δορυφόρου με σημαντικές κατασκοπευτικές δυνατότητες για λογαριασμό του Ιράν».

«Η εμβάθυνση της συμμαχίας της Ρωσίας με το Ιράν είναι κάτι που ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να το δει και να το δει ως μια βαθιά απειλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε ανταλλαγή email.

Πιο κοντά Ιράν – Ρωσία

Η εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου είναι ένα γεγονός ορόσημο στη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ.

«Η επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου για λογαριασμό του Ιράν αποτελεί γεγονός ορόσημο για τη Ρωσία. Η διμερής συνεργασία με το Ιράν ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση νέων και πιο φιλόδοξων έργων», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έλαβε τα πρώτα δεδομένα από τον δορυφόρο Khayyam, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Τα δεδομένα περιελάμβαναν μετρήσεις τηλεμετρίας που ελήφθησαν από επίγειους σταθμούς της Ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ανέφερε το IRNA.

Ο ιρανικός δορυφόρος έχει σχεδιαστεί για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας, τη δοκιμή τεχνολογίας διαδορυφορικών καναλιών επικοινωνίας, τη μέτρηση του επιπέδου ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τη διεξαγωγή απομακρυσμένης ανίχνευσης της Γης και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας