Έρχεται παγκόσμιος χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Νο1 στόχος αποτελεί για την Κίνα το πιο προηγμένο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ παγκοσμίως, που βρίσκεται στην Ταϊβάν. Aργά ή γρήγορα το εργοστάσιο αυτό θα καταστεί «μη λειτουργικό», γεγονός που θα βυθίσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού στο χάος σε Αμερική και Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα θα είναι παγκόσμια έλλειψη κινητών, υπολογιστών και αισθητήρων για φρένα και πολλά άλλα.
Την ίδια ώρα, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ της Apple, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) προειδοποίησε ότι τυχόν πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας θα είχε ως αποτέλεσμα «όλοι να είναι ηττημένοι», καθώς θα προκαλούσε οικονομική αναταραχή.
Ο επικεφαλής της TSMC Μαρκ Λιου είπε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι το εργοστάσιο κατασκευής τσιπ, που είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.
«Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το TSMC με τη βία. Εάν αναλάβετε στρατιωτική δράση ή προχωρήσετε σε εισβολή, θα καταστήσετε το εργοστάσιο μη λειτουργικό» δήλωσε στο CNN.
Ο επικεφαλής της εταιρείας εξήγησε ότι το εργοστάσιο είναι μια εξελιγμένη μονάδα παραγωγής και εξαρτάται από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, σε ζητήματα που αφορούν από υλικά και χημικά έως ανταλλακτικά και λογισμικό.
Ως εκ τούτου, κάλεσε το Πεκίνο να το σκεφτεί διπλά πριν αναλάβει την όποια δράση, καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει το 10% των εργασιών του εργοστασίου.
Πέρυσι, το εργοστάσιο κατασκεύασε πάνω από το 60% των ημιαγωγών παγκοσμίως. Ο επικεφαλής της εταιρείας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν τον πόλεμο, ώστε να μπορεί να γυρίζει η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μπορούσαμε να διδαχθούμε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού ο πόλεμος προκάλεσε απώλειες τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Παγκόσμιος έλεγχος των ημιαγωγών
Υπενθυμίζουμε τι ανέφεραν οι Ρώσοι προ ημερών όπως είχε αποκαλύψει το WarNews247
“..Επιπλέον, το μερίδιο της Ρωσίας και της Κίνας στην προμήθεια ενός αριθμού μετάλλων σπάνιων γαιών στην παγκόσμια αγορά, ορισμένες θέσεις φυσικού αερίου φτάνει το 100 τοις εκατό.
Και αν το θέμα της Ταϊβάν επιλυθεί θετικά (σσ πετύχει η εισβολή) για τους Κινέζους, περισσότερο από το 75% της παραγωγής ημιαγωγών θα συγκεντρωθεί στα χέρια μιας χώρας.
Δηλαδή, όσον αφορά τις προοπτικές των σχέσεων μας, η Κίνα είναι πλέον μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Αυτό υποδηλώνει ότι στο εγγύς μέλλον μπορούμε να περιμένουμε εισροή μετρητών γουάν στις τράπεζες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και τα προβλήματα με την απόκτησή τους θα γίνονται όλο και λιγότερα….”
Η Κίνα επιβάλλει εμπάργκο και κυρώσεις στην Ταϊβάν – Αναστέλλει εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων
Η Κίνα έκανε το πρώτο βήμα εναντίον της Ταϊβάν επιβάλλοντας εμπάργκο στο νησί και επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον ιδρυμάτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπάργκο αναμένεται να επεκταθεί δημιουργώντας κλίμα οικονομικής ασφυξίας στην Ταϊβάν.
Είναι το πρώτο βήμα πριν την έναρξη επίθεσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, η Κίνα ανακοίνωσε την αναστολή σε εισαγωγές φρούτων και ορισμένων ψαριών από την Ταϊβάν, αλλά και στην εξαγωγή φυσικής άμμου στο νησί.
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, Μα Σιαογκουάνγκ, δήλωσε σήμερα ότι ανεστάλησαν οι εισαγωγές γκρέιπφρουτ, λεμονιών, πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών καθώς και ορισμένων ψαριών από την Ταϊβάν στην Κίνα.
Οι αρχές επικαλέστηκαν τα μέτρα πρόληψης για τον Covid.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει άμεσα την εξαγωγή φυσικής άμμου στην Ταϊβάν.
Πρόκειται για πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.
Από την πλευρά της, η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αναστολή των εξαγωγών άμμου από την Κίνα θα έχει μικρή επίδραση καθώς η ζήτηση έχει πέσει στο ποσοστό του 1% τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα ανακοινώσει περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Ταϊβάν. Πέρυσι, το Πεκίνο είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές ανανάδων και μήλων. Όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.
Νωρίτερα φέτος, απαγόρευσε επίσης της εισαγωγή σφυρίδας, επικαλούμενη την ανίχνευση ορισμένων απαγορευμένων φαρμάκων και υπερβολικών αντιβιοτικών.
Παράλληλα, το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊπέι, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.
Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.