Η Ελλάδα τα κατάφερε-Επάξια στη λίστα Ρωσίας ως μη φιλική χώρα

600

Το διάταγμα υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ελλάδα ως «μη φιλική χώρα», ενώ η «μαύρη» λίστα της Μόσχας διευρύνεται. Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία είναι οι χώρες οι οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θεωρεί φιλικές προς τη Ρωσία.

Το διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, το πρωί της Παρασκευής.

Η ρωσική κυβέρνηση «επικαιροποίησε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σλοβακία.

Ο κατάλογος που ενέκρινε η κυβέρνηση, εκτός από τα ονόματα των χωρών, αναφέρει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας με τα οποία οι διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διαταγή, η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16. Η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους στις διπλωματικές τους αποστολές και στα προξενικά τους γραφεία».

«Μπορεί να διευρυνθεί»

«Ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών που στρέφονται κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό, μπορεί να διευρυνθεί, τονίζει η ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Guardian, στη «μαύρη» λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 48 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Δείτε το σχετικό διάταγμα

Προηγήθηκαν οι απελάσεις διπλωματών

Η Αθήνα είχε προχωρήσει στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Η Ρωσία απάντησε στην Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο και τις αναλογίες των αριθμών, ενώ αποδυνάμωσε πλήρως την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα. 

Στα τέλη Ιουνίου το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε personae non gratae οκτώ διπλωματικά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα – επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλο – δίνοντας τους οκτώ μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στην ανακοίνωση του σημείωνε ότι «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα» και κατήγγειλε «τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει με αιχμές για τον ρόλο των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Αθήνας για τις απελάσεις στις 6 Απριλίου υπογραμμιζόταν ότι οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας