Το φαινόμενο Putin όσο και εάν επιχειρείται να αποδομηθεί διεθνώς… δεν μπορεί να υποτιμηθεί…
Μπούμερανγκ αποδεικνύονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τη Δύση να σπεύδει να τις άρει…
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές και οι λοιπές κυρώσεις δεν γονατίζουν τη Ρωσία ενόσω δεν μπορούν να σταματήσουν τις ροές εσόδων από τις εξαγωγές», έγραψε ο Patrick Honohan, εταίρος του ινστιτούτου Peterson.
Έκπληκτοι δε οι δυτικοί οικονομικοί αναλυτές «ανακαλύπτουν» ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, έφτασε στο ύψος των 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί ρεκόρ 30ετίας.
Στο πρώτο εξάμηνο το ποσό γίνεται 138,5 δισεκατομμύρια!
Κι αν το μετατρέψουμε σε πολιτική διαπίστωση;
Εν μέσω πολέμου o Putin αυξάνει τα συναλλαγματικά του αποθέματα, έχει χρήμα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο και χορεύει Ευρώπη και ΗΠΑ στο ταψί.
Το φαινόμενο Putin όσο και εάν επιχειρείται να αποδομηθεί διεθνώς… δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Η Δύση, σε πανικό, πλέον, επισπεύδουσα, τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα… αίροντας τα μέτρα κατά της Ρωσίας.
ΗΠΑ
Οι συναλλαγές με τη Ρωσία στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την καταπολέμηση του κορωνοϊού, τις πτήσεις διέλευσης, καθώς και αυτές που επηρεάζουν το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων, εξαιρούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποφάσεις της Ουάσιγκτον.
Αυτό επιβεβαίωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει «αρκετές άδειες που σχετίζονται με τη Ρωσία που επιτρέπουν συναλλαγές οι οποίες αφορούν ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», σημειώνει το σχετικό υπόμνημα που είδε το φως της δημοσιότητας.
Αυτά τα έγγραφα, τα οποία κατονομάζονται ως γενικές άδειες, επιτρέπουν τις εξής συναλλαγές:
Το ένα από αυτό επιτρέπει «συναλλαγές που σχετίζονται με την παραγωγή, πώληση ή μεταφορά γεωργικών αγαθών, γεωργικών προϊόντων, φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, ιατρικά εξαρτήματα για την πρόληψη της εξάπλωσης, διάγνωσης ή θεραπείας της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων ερευνών ή κλινικών δοκιμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Το δεύτερο έγγραφο εξαιρεί από τις κυρώσεις τις «πληρωμές για πτήσεις διέλευσης, αναγκαστικές προσγειώσεις και υπηρεσίες ασθενοφόρου».
Το τρίτο επιτρέπει συναλλαγές «που σχετίζονται με την ενέργεια».
Εξετάζεται άρση κυρώσεων στην ΕΕ…
Παράλληλα, το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που αφορούν περί τους 40 Ρώσους εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Eιδικότερα, όπως επισημαίνεται, «η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ορισμένους Ρώσους <…> αφού οι δικηγόροι του μπλοκ ανακάλυψαν ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εναντίον τους δεν είναι σύννομα».
Σημειώνεται δε ότι περίπου 30 άτομα έχουν ήδη προσφύγει στο δικαστήριο ζητώντας τη διαγραφή τους από τη λίστα κυρώσεων ενώ περίπου άλλα δέκα έχουν ζητήσει απευθείας διαγραφή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών της ΕΕ ότι ορισμένα από τα αιτήματα ήταν δικαιολογημένα – οι πληροφορίες που παρείχαν αυτά τα πρόσωπα δείχνουν ότι οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν αδύναμες ή εσφαλμένες.
Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το επόμενο, έβδομο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 50 ακόμη φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Επιπλέον, οι νέοι περιορισμοί θα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού.
Υπενθυμίζεται πως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Δύση αύξησε την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα .
Ορισμένες χώρες ανακοίνωσαν το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ πολλές έταιρείες εγκατέλειψαν από τη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή έξι πακέτα κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του embargo στον ρωσικό άνθρακα και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών στα τρόφιμα και τη βενζίνη.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις κυρώσεις οικονομικό πόλεμο χωρίς προηγούμενο και προχώρησε σε αντίποινα, απαγορεύοντας στους ξένους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να κάνουν τις πληρωμές για φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος Vladimir Putin, ο περιορισμός και η αποδυνάμωση της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη Δύση και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, είναι βέβαιος ότι τα τρέχοντα γεγονότα αποτελούν πλήγμα τόσο για την πολιτική όσο και για την οικονομία των χωρών της Δύσης.