Μπάιντεν-Υπέγραψε συμφωνία με Λαπίντ-Το Ισραήλ πήρε τα πάντα-Κοινή επίθεση στο Ιράν

865
Υπέγραψε συμφωνία με Λαπίντ

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Τ.Μπάιντεν και Γ.Λαπίντ σε μια εξέλιξη που αρκετοί ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν κομβικής σημασίας για ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν την “Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ”  με την οποία επεκτείνουν τους δεσμούς ασφαλείας και το “δίχτυ προστασίας” του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν.

Το Ισραήλ βγαίνει ενισχυμένο και παίρνει αυτό που θέλει: Γραπτές εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. Και όχι μόνο. Οι δύο χώρες θα πολεμήσουν μαζί όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Τ.Μπάιντεν έβαλε υπογραφή σε έγγραφο που κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε τολμήσει να κάνει μέχρι τώρα. Και αυτό το παραδέχονται όλοι στο Ισραήλ. 

Είναι η δεύτερη σημαντική εξέλιξη μετά τις συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ  Σ.Αραβίας-Ισραήλ που επιτυγχάνονται κατά την διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

Η συμφωνία ασφαλείας δεν δόθηκε στην δημοσιότητα. Όμως από την συνέντευξη του Μπάιντεν και τις δηλώσεις του Γ.Λαπίντ που ακολούθησαν γίνεται αντιληπτό του τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Κοινή διακήρυξη ΗΠΑ-Ισραήλ: Το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα!

Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, που ενημέρωσε για την κοινή διακήρυξη ορισμένους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, εξήγησε πως η συμφωνία επεκτείνει τη συμμαχία ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Η διακήρυξη είναι σημαντική, συμπεριλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι θα αντιμετωπιστούν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν, ιδίως οι απειλές (του) εναντίον του Ισραήλ» τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει κοινή στάση ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την περιφερειακή επιθετικότητα του, με τις δύο χώρες να λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα στοιχεία της εθνικής ισχύος» για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής στρατιωτικής του υπεροχής και της ικανότητάς του να αμυνθεί μόνο του.

H διακήρυξη περιλαμβάνει και την δέσμευση των ΗΠΑ ώστε να συνεχιστεί το 10ετές Μνημόνιο Κατανόησης 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στρατιωτική βοήθεια που υπογράφηκε με το Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών και των νέων εξελίξεων στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Γ.Λαπίντ δήλωσε:

«Οι λέξεις δεν θα τους σταματήσουν κ. πρόεδρε. Η διπλωματία δεν θα σταματήσει [το Ιράν]… το μόνο πράγμα που θα τους σταματήσει είναι να ξέρουν ότι αν συνεχίσουν να αναπτύσσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, ο ελεύθερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει ισχύ.

Ο μόνος τρόπος για να τους σταματήσουμε είναι να βάλουμε στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή.

Είπατε πολλές φορές κύριε πρόεδρε ότι οι μεγάλες χώρες δεν μπλοφάρουν. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό.

Δεν πρέπει να υπάρχει μπλόφα. Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να γνωρίζει ότι αν συνεχίσει να εξαπατά τον κόσμο θα πληρώσει βαρύ τίμημα»

Ο Μπάιντεν απάντησε αργότερα στον Λάπιντ λέγοντας:

«Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του αμερικανικού κοινού, όχι μόνο η κυβέρνησή μου, είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην ασφάλειά σας, χωρίς κανένα αν, και ή αλλά».

Τί λένε οι ισραηλινοί για την Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ

Μετά τη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του μεταβατικού πρωθυπουργού Γιάιρ Λαπίντ, μια ανώτερη ισραηλινή διπλωματική πηγή είπε ότι ο τόνος της συνάντησης ήταν εξαιρετικά θετικός.

“Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Πρωθυπουργό Λάπιντ είναι σημαντική ένδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ στο Ισραήλ” ανέφερε διπλωματική πηγή.

«Δεν είναι μικρή υπόθεση όταν ο πρόεδρος ενός δημοκρατικού κράτους κάνει μια τόσο σαφή δήλωση σχετικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας όσον αφορά το κοινό μας όραμα και αξίες», είπε η ίδια πηγή.

“Δεν είχαμε μια τέτοια δήλωση για δεκαετίες όσον αφορά το εύρος και τη μοναδικότητά της. Υπάρχουν νέα πράγματα εδώ, ένα από τα οποία είναι ότι πρόκειται για μια πρόσθετη συμφωνία υποστήριξης του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες κάτι που θα είναι απαραίτητο στο μέλλον, κάτι που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν».

“Σχετικά με το Ιράν, είδαμε μια νέα εξέλιξη στην αμερικανική δέσμευση. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα περιορισμού. Ο Πρόεδρος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιους όρους στο παρελθόν.”

«Σε ό,τι αφορά αυτούς που βλέπουν αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, κάτι που θα δώσει δυνατότητες σε εξτρεμιστικά στοιχεία, δεν βλέπω ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη Μέση Ανατολή».

“Θα μπορούσατε να πείτε ότι από τη δική μας οπτική γωνία, η Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ είναι το διπλωματικό ισοδύναμο ενός γράμματος αγάπης.”

Η νέα δήλωση περιλαμβάνει «μια δέσμευση να μην επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ είναι «μια ζωντανή μαρτυρία της μοναδικής ποιότητας, βάθους και εμβέλειας της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ», δήλωσε άλλη ισραηλινή διπλωματική πηγή.

«Εκφράζει τη ζεστασιά και τη βαθιά δέσμευση στη σχέση και των δύο πλευρών, συγκεκριμένα [τη δέσμευση των ΗΠΑ] για την ασφάλεια, την ευημερία και την ευημερία του Ισραήλ».

Το έγγραφο αναγνωρίζει επίσης την «περιφερειακή αρχιτεκτονική» της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών τους τελευταίους μήνες με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Βασικά τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ αφοσιωμένες στη συνεργασία με το Ισραήλ και τους εταίρους και φίλους μας για να προσπαθήσουν να μεταμορφώσουν την περιοχή», είπε η πηγή.

Η δήλωση εκφράζει επίσης την υποστήριξη για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ένα από τα επιτεύγματα της κληρονομιάς του Τραμπ που εξομάλυνε τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών. Αγκαλιάζει επίσης την επέκταση της ενσωμάτωσης του Ισραήλ στην περιοχή, κύριο θέμα του τετραήμερου ταξιδιού του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

Τ.Μπάιντεν: Ύστατο μέσο η ισχύς για να μην αποκτήσει πυρηνικά το Ιράν

Μια μέρα πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα διέτασσε να χρησιμοποιηθεί βία, που χαρακτήρισε το μέσο της ύστατης προσφυγής, για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμη κι αν αυτό εκμηδενίζει τις πιθανότητες να σωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε ερώτημα εάν οι δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για την πρόθεσή του να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο σημαίνουν ότι θα διέτασσε τη χρήση βίας εναντίον του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε ξανά «αν αυτό ήταν το μέσο της ύστατης προσφυγής, ναι».

Οι υπογραφές των δύο ηγετών στην κοινή Διακήρυξη

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας