Ήττα για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ – Ποιο υπερόπλο δοκίμασαν οι Κινέζοι
Διπλή ήττα για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ συνιστά η έκρηξη του πυραύλου Minotaur II καθώς η αποτυχημένη δοκιμή του υπερηχητικού όπλου γνωστό ως Conventional Prompt Strike.
Οι δύο αμερικανικές αποτυχίες ήρθαν μάλιστα τη στιγμή που η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία τον νέο υπερηχητικό πύραυλο «Feitian-1», ένα αρκετά “περίεργο” κινεζικό υπερόπλο όπως το χαρακτηρίζουν οι κινέζοι.
Είναι απορίας άξιο γιατί οι Αμερικανοί αποκάλυψαν και τις δύο αποτυχίες τους.
Το Πεντάγωνο αισθάνεται μεγάλη πίεση να αναπτύξει υπερηχητικά συστήματα καθώς οι αντίπαλοι, όπως η Ρωσία και η Κίνα, προχωρούν με συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν την αναχαίτιση πετώντας με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου με δυνατότητα ελιγμών για την παράδοση πυρηνικών κεφαλών.
Ο βραδύτερος ρυθμός των υπερηχητικών προγραμμάτων των ΗΠΑ προκάλεσε μια σειρά από έντονες συγκρούσεις όταν ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin κατέθεσε τον Απρίλιο ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Πρόσφατα καλέσατε την αμυντική βιομηχανική κοινότητα που συμμετείχε στην ανάπτυξη υπερηχητικών για το πώς μπορούμε να το επιταχύνουμε», είπε ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο. «Βρισκόμαστε πίσω από τους αντιπάλους μας».
Χωρίς να το αρνηθεί, ο Όστιν είπε «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» γιατί «η υπερηχητική είναι μια ικανότητα, κύριε, αλλά δεν είναι η μόνη ικανότητα».
Εξερράγη ο Minotaur II
Ο αμερικανικός πύραυλος Minotaur II εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με τις δοκιμές να ολοκληρώνονται ανεπιτυχώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, ο πύραυλος Minotaur II+ εξερράγη 11 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση από τη διαστημική βάση Vandenberg.
Η εκτόξευση φέρεται να ήταν η πρώτη δοκιμή που υποστήριξε την ανάπτυξη του νέου οχήματος επανεισόδου Mk21A της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αυτό το όχημα επανεισόδου θα χρησιμοποιηθεί για τον μελλοντικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο LGM-35 Sentinel ο οποίος επρόκειτο να αντικαταστήσει το γερασμένο Minuteman μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, ο πύραυλος Sentinel «δεν θα είναι απλώς ένας νέος πύραυλος, αλλά ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα εκτόξευσης, πτήσης και υποδομής με σύγχρονα χαρακτηριστικά διοίκησης και ελέγχου».
Και τα δύο αναπτύσσονται από το Κέντρο Πυρηνικών Όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα συντρίμμια έπεσαν βροχή γύρω από την περιοχή εκτόξευσης και από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά στη Βόρεια Βάση. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
«Έχουμε πάντα ομάδες απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε ετοιμότητα πριν από κάθε εκτόξευση», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο συνταγματάρχης Kris Barcomb, υποδιοικητής του Space Launch Delta 30. «Η ασφάλεια είναι προτεραιότητά μας ανά πάσα στιγμή».
Σύμφωνα με την έκθεση, έχει συσταθεί μια επιτροπή διερεύνησης για να εξακριβωθούν τα αίτια της έκρηξης.
Αποτυχημένη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου
Η συντριβή του Minotaur II δεν είναι η μόνη πρόσφατη αποτυχημένη δοκιμή στη στρατιωτική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Οι πτητικές δοκιμές ενός υπερηχητικού συστήματος πυραύλων στη Χαβάη τελείωσαν ανεπιτυχώς, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
«Παρουσιάστηκε μια ανωμαλία μετά την ανάφλεξη του εξοπλισμού δοκιμής», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποδιοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Τιμ Γκόρμαν.
“Οι υπεύθυνοι του προγράμματος ξεκίνησαν μια επανεξέταση για να προσδιορίσουν την αιτία για να ενημερώσουν μελλοντικές δοκιμές.” είπε.
«Ενώ το Τμήμα δεν μπόρεσε να συλλέξει δεδομένα για το σύνολο του προφίλ προγραμματισμένης πτήσης, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αυτό το συμβάν θα παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες».
Η δοκιμή σηματοδοτεί τη δεύτερη αποτυχημένη δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου όπλου που είναι γνωστό ως Conventional Prompt Strike. Στην πρώτη δοκιμή πτήσης τον Οκτώβριο υπήρξε μια αποτυχία η οποία εμπόδισε τον πύραυλο να εγκαταλείψει την εξέδρα εκτόξευσης.
Το συμβατικό όπλο Prompt Strike προβλέπεται να εγκατασταθεί σε αντιτορπιλικά Zumwalt και υποβρύχια κλάσης Virginia.
Πετυχημένη δοκιμή της Κίνας
Στον αντίποδα ο νέος υπερηχητικός πύραυλος «Feitian-1», της Κίνας πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές.
Ο «Feitian-1» διαθέτει έναν κινητήρα που μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ διαφορετικών διαμορφώσεων.
Τα υπερηχητικά αντικείμενα ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, ή 3.806 mph, αρκετά γρήγορα ώστε να πετάξουν από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μία ώρα. Για πυραύλους, η επίτευξη τέτοιων ταχυτήτων μπορεί να τους επιτρέψει να αποφύγουν τις σημερινές αντιαεροπορικές άμυνες και αντιβαλλιστικά συστήματα. Τα καθιστά επίσης καλύτερα ικανά να διεισδύσουν σε βαριά θωρακισμένες κατασκευές και ικανά να καταστρέφουν στόχους μόνο μέσω της κινητικής ενέργειας, χωρίς καν να συνυπολογιστεί ένα ωφέλιμο φορτίο υψηλής εκρηκτικής ύλης.
Το σχέδιο Feitian-1 – το όνομα του οποίου μεταφράζεται σε «ιπτάμενος ουρανός», εκτοξεύτηκε από μια βάση στη βορειοδυτική Κίνα τη Δευτέρα.
Αναπτύχθηκε από ειδικούς από το Northwestern Polytechnical University. Ο πύραυλος πιστεύεται ότι λειτουργεί με τη λεγόμενη σχεδίαση waverider, δημιουργώντας ανύψωση από τα κύματα που παράγει όταν πετά με πολλές φορές την ταχύτητα του ήχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Feitian-1 φαίνεται να διαθέτει τον πρώτο επιχειρησιακό κινητήρα συνδυασμένου κύκλου ramjet/πύραυλο κηροζίνης που είναι ικανός για ομαλές μεταβάσεις μεταξύ τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών διαμορφώσεων πρόωσης.
Αυτό, σύμφωνα με τους Κινέζους, θα του επιτρέψει να λειτουργεί αποτελεσματικά σε κάθε φάση της πτήσης – “Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για τα κινεζικά υπερηχητικά αεροσκάφη”
Οι λεγόμενοι κινητήρες ramjet και scramjet που εκμεταλλεύονται αυτή την αρχή μπορούν να επιτύχουν επίπεδα απόδοσης καυσίμου που οι τωρινοί πύραυλοι δεν μπορούν.
Ως εκ τούτου, το Feitian-1 είναι πιο ελαφρύ από τα τρέχοντα οπλικά συστήματα , όπως το AGM-183 ARRW της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αυτό θα επιτρέψει στον πύραυλο να μεταφέρει είτε περισσότερο καύσιμο, αυξάνοντας έτσι την εμβέλειά του είτε μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο” αναφέρουν κινεζικές πηγές.
Κάτοικοι της Κίνας μάλιστα απαθανάτισαν σε βίντεο την δοκιμαστική εκτόξευση.