Κατέρρευσε το ΕΣΥ-Εικόνες ντροπής με σειρά ράντζα-Δεκάδες διακομιδές-Χρυσάφι οι εγχειρήσεις

775
Εικόνες ντροπής με σειρά ράντζα

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» με το νοσοκομείο Παίδων, το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αττικόν» να βρίσκονται στα όριά τους

Απελπιστική χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς τα ράντζα επέστρεψαν στους διαδρόμους και μάλιστα με ασθενείς κοροναϊού.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορoναϊού, πιέζει, το σύστημα υγείας, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα non – covid περιστατικά.

Επιστήμονες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, τον δείκτης θετικότητας και τις χιλιάδες επαναλοιμώξεις, που καταγράφονται σε καθημερινή βάση, ενώ οι εκτιμήσεις για τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας είναι δυσοίωνες και μιλούν για αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων.

Την ίδια ώρα, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, δεν επιθυμεί τη λήψη μέτρων, εν μέσω τουριστικής περιόδου, η έκθεση του ΕΟΔΥ, με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης COVID-19, από καθημερινή μετατρέπεται σε εβδομαδιαία.

Εφημερίες τρόμου

Η κατάσταση στα νοσοκομεία προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα ακόμη με τα επίσημα στοιχεία, καθημερινά έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές λόγω covid. Μάλιστα οι μισές ΜΕΘ για κοροναϊό είναι ήδη κατειλημμένες όπως και η μία στις τρεις απλές κλίνες.

Η κατάσταση είναι δύσκολη στον Ευαγγελισμό καθώς υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν έως και 9 ώρες προκειμένου να βρεθεί κάποιο κρεβάτι.

Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το MEGA, από τις 8 χθες το πρωί, μέχρι τις 3 τα ξημερώματα σήμερα,  έγιναν 120 διακομιδές αποκλειστικά και μόνο με περιστατικά covid. Παράλληλα με το Αττικό νοσοκομείο έχουν διακομισθεί 40 περιστατικά, και περιμένουν να γίνει η διάγνωσή τους.

Στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», στα εξωτερικά ιατρεία, η κατάσταση είναι σοβαρή καθώς οι άνθρωποι με ή χωρίς covid περιμένουν όλοι μαζί προκειμένου να εξεταστούν ή να νοσηλευτούν.

Σε ράντζα οι ασθενείς με κοροναϊό

Υπενθυμίζεται ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στις παθολογικές κλινικές τα ράντζα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ το νοσοκομείο έχει υποχρεωθεί λόγω των κρουσμάτων κοροναϊού να ανοίξει και δεύτερη κλινική. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε άλλα νοσοκομεία.

«Στο Αττικόν η κατάσταση είναι τραγική. Τετράκλινοι θάλαμοι γίνονται πεντάκλινοι ανοίγει πάλι μια κλινική κόβιντ», ανέφερε γραμματέας σωματείου εργαζομένων του Αττικού, ενώ ο αντιπρόεδρος του σωματείου Γιάννης Πλαγιανάκος, υπογράμμισε  στο MEGA: «Θα πάνε όλοι σε φορεία επάνω ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών να νοσηλευτούν. Άσε την καθυστέρησή που υπάρχει για να εξεταστούν πάνω από 5-6 ώρες . Και πολλοί από αυτούς έρχονται 9 το πρωί και καταλήγουν 9 το βράδυ στο φορείο στο διάδρομο της κλινικής, να νοσηλευτούν».

Αναμονή για κρεβάτι ΜΕΘ – Λίγα τα ασθενοφόρα

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα του ΕΚΑΒ, έχουν αρχίσει οι αναμονές για κρεβάτι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα την Δευτέρα υπήρχαν 27 άτομα που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για κρεβάτι, ενώ σύμφωνα με την λίστα της Τρίτης, τα 27 άτομα έχουν γίνει συνολικά 31. Διευκρινίζεται πως πρόκειται για περιστατικά covid αλλά και non – covid.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ υπάρχει υποστελέχωση καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν γίνει άλλες προσλήψεις προκειμένου να μπουν οδηγοί και διασώστες στα ασθενοφόρα.

Ο αριθμός των ασθενοφόρων σε σχέση με τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής, είναι μικρός, γεγονός που καθιστά την πρόσληψη προσωπικού άκρως απαραίτητη.

Πόσες κλίνες θα χρειαστούν – Στα όριά τους Παίδων, Γεννηματάς και Αττικόν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών περιφερειών για αυτό το κύμα, ο μέγιστος αριθμός κλινών που θα χρειαστούν στη διάρκεια του καλοκαιριού θα πλησιάσει το 60% της μέγιστης δυναμικότητας που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο του 2021, οπότε ήταν και το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.

Το θετικό όμως τώρα, επισημαίνεται, είναι ότι οι νοσηλείες είναι πιο ήπιες και δεν χρειάζεται να αυξηθούν και οι κλίνες εντατικής θεραπείας. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες, καθώς το σύστημα υγείας θα πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει υγειονομικά το σύνολο των παθήσεων των πολιτών και όχι μόνο τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Πάνο Παπανικολάου, τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» με το νοσοκομείο Παίδων, το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αττικόν» να βρίσκονται στα όριά τους μετά τις εφημερίες των τελευταίων ημερών, με τους ασθενείς να βρίσκονται στα επείγοντα και να περνούν ατελείωτες ώρες σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεββάτι για τη νοσηλεία τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα αφού έχουν περάσει ήδη πέντε ώρες αναμονής.

Όμως, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς υπάρχουν ασθενείς με σειρά παθήσεων που βρίσκονται σε αναμονή καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, με κίνδυνο να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάστασή τους.

«Νοσηλεύονται περισσότερα παιδιά από όσα νοσηλευόταν τον χειμώνα»

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσηλεύονται με κοροναϊό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι νοσηλείες παιδιών με κοροναϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία», παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση και μάλιστα νοσηλεύονται πολύ περισσότερα παιδιά από όσα τον χειμώνα που ήταν ανοικτά τα σχολεία.

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρει ότι  την Τρίτη νοσηλεύονταν με κοροναϊό:

  • 32 παιδιά στο Αγίας Σοφίας στις 59 κλίνες που διαθέτουν (μπορούν φυσικά να αναπτυχθούν και άλλες)
  • 8 παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού στις 20 κλίνες που διαθέτουν
  • 13 παιδιά στο Παίδων Πεντέλης στις 30 κλίνες που διαθέτουν
  • 7 παιδιά στο Καραμανδάνειο στις 8 κλίνες που διαθέτουν

Περισσότερα από τον χειμώνα

Στις 29/1 νοσηλεύονταν 22 παιδιά στο Αγίας Σοφίας, 6 στο Αγλαΐα Κυριακού, 2 στο Παίδων Πεντέλης και 3 στο Καραμανδάνειο.

  • Στις 2/2 νοσηλεύονταν συνολικά 12 παιδιά.
  • Στις 12/2 νοσηλεύονταν συνολικά 38 παιδιά.
  • Στις 26/1 νοσηλεύονταν συνολικά 9 παιδιά.
  • Στις 13/1 νοσηλεύονταν συνολικά 35 παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας