Ρωσία–Εισήγηση Ακύρωσης Συνθήκης Μπάρεντς με Νορβηγία-Βήματα προς έκτακτες συνθήκες πολεμικής βιομηχανίας

1247
Συνθήκης Μπάρεντς με Νορβηγία-

Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας έδωσε εντολή στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων  να εξεταστεί η ακύρωση της Συνθήκης του Μπάρεντς μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας τη στιγμή που εγκρίθηκαν τα πρώτα δύο νομοσχέδια:

Η Ρωσία και επίσημα μεταπίπτει σε “πολεμική οικονομία” κάτι που είχε επισημάνει το WarNews247 από τις 24/3/2022. Τα πρώτα σχέδια νόμου με τα οποία ο Β.Πούτιν ζητούσε έκτακτες ειδικές εξουσίες εγκρίθηκαν. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία θα λειτουργεί τριπλοβάρδιες και χωρίς άδειες. Στο φουλ…

Και οι δύο εξελίξεις δεν είναι καλές για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Αν εγκριθεί η ακύρωση της Συνθήκης του Μπάρεντς, πράγμα πολύ πιθανό αν δεν υπάρξει άρση του αποκλεισμού του Σβάλμπαρντ, τότε Ρωσία και Νορβηγία βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής αντιπαράθεσης

Θα καταρρεύσουν μέσα σε μια στιγμή 40 χρόνια διαπραγματεύσεων και η περιοχή θα μετατραπεί σε “εμπόλεμη ζώνη” καθώς θα τεθούν θέματα εδαφικών διαφορών.

Ταυτόχρονα, η έγκριση για μετάβαση σε πολεμική οικονομία έχει νόημα μόνο αν υπάρξει επέκταση του πολέμου είτε προς Υπερδνειστερία είτε προς Βαλτική και συνεπώς θα απαιτηθεί κάποια στιγμή να γίνει επιστράτευση. Δεν αφορά ούτε το Ντονμπάς ούτε και το Χάρκοβο αλλά ο στόχος είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εισήγηση καταγγελίας της Συνθήκης του Μπάρεντς!

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, έδωσε εντολή στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων να εξετάσει το θέμα της καταγγελίας ή της αναστολής της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin στη σύνοδο ολομέλειας ζήτησε από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων να εξετάσει διεξοδικά αυτό το θέμα.

Το θέμα της καταγγελίας της Συνθήκης έθεσε ο εκπρόσωπος της παράταξης CPRF Mikhail Matveyev. Σύμφωνα με τον ίδιο, τότε η Ρωσία είχε παραχωρήσει στη Νορβηγία 175 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της θάλασσας του Μπάρεντς. Η συμφωνία εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα το 2010.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, τα παραχώρηση τόσων χιλιάδων τετραγωνικών χλμ εξηγήθηκαν από το γεγονός ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει θετική επίδραση στην «αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών της Αρκτικής».

«Σήμερα βλέπουμε πώς το Βασίλειο της Νορβηγίας εμποδίζει την αποστολή τροφίμων στο Σβάλμπαρντ, στους οικισμούς μας», είπε.

«Ο Λεονίντ Εντουάρντοβιτς Σλούτσκι είναι εδώ μαζί μας (πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής ). Ας ζητήσουμε από τον Λεονίντ Εντουάρντοβιτς να μελετήσει αυτό το θέμα και μετά να ενημερώσουμε τους βουλευτές», δήλωσε ο Vyacheslav Volodin.

Έντονη αντίδραση από την Νορβηγία

“Η συμφωνία της διαχωριστικής γραμμής δεν περιέχει καμία ρήτρα καταγγελίας, απαντά η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ane Haavardsdatter Lunde. Και προσθέτει:

“Είναι κοινή πρακτική ότι αυτού του είδους η συμφωνία για τον καθορισμό ορίων ισχύει επ’ αόριστον. Υποθέτουμε ότι η Ρωσία θα ασχοληθεί με αυτό.

Νορβηγία και Ρωσία έχουν αμοιβαίο συμφέρον να διατηρήσουν τη συμφωνία της διαχωριστικής γραμμής”.

Από το 1970, η Νορβηγία και η Ρωσία διαπραγματεύονται μια διαχωριστική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η διαφορά είναι μια ωκεάνια έκταση 176.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ρωσικές σεισμικές έρευνες στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε αμφισβητούμενες περιοχές υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.

Από το 1978, η αλιεία στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη ρυθμίζεται με προσωρινό καθεστώς. Η συμφωνία αυτή ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η γκρίζα ζώνη είναι 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εισέρχεται τόσο στη νορβηγική όσο και στη ρωσική ζώνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Jens Stoltenberg και ο συνάδελφός του Mikhail Fradkov συμφώνησαν τον Ιούνιο του 2007 σε μια συμφωνία που ρυθμίζει τα σύνορα σε μια γραμμή 70 χιλιομέτρων στο εξωτερικό Varangerfjord.

“Αυτό είναι πολύ δραματικό. Πρώτα και κύρια, αυτή είναι μια σκληρή απειλή από τη Ρωσία για να σπάσει η πιο σημαντική συνεργασία που έχουν επιτύχει η Νορβηγία και η Ρωσία μετά τον πόλεμο, λέει η ανώτερη ερευνήτρια στο Nupi, Julie Wilhelmsen.

Διακυβεύεται ιστορική συμφωνία. Μετά από 40 χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ρωσία και η Νορβηγία συμφώνησαν το 2010 σε έναν συμβιβασμό γύρω από τη διαχωριστική γραμμή στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η διαχείριση της αλιείας στη Θάλασσα του Μπάρεντς είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη νορβηγική αλιευτική πολιτική. Το γεγονός ότι η Ρωσία το αμφισβητεί είναι πολύ σοβαρό, λέει ο πρώην δήμαρχος του Sør-Varanger και πρώην αρχηγός της Γραμματείας Barents, Rune Rafaelsen (Εργατικοί).

H Ρωσία μεταπίπτει σε “πολεμική οικονομία”

Παράλληλα, το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρώτη ψηφοφορία για υιοθέτηση μέτρων  “πολεμικής οικονομίας” όπως είχε προαναγγείλει το WarNews247.

Η ρωσική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν τον στρατό με oπλικά συστήματα, πολεμοφόδια ενώ θα αναγκάσει τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωρίες σύμφωνα με δύο νόμους που εγκρίθηκαν σε μια πρώτη ψηφοφορία στο ρωσικό κοινοβούλιο.

Ένα από τα δύο νομοσχέδια, εγκρίθηκαν και τα δύο ομόφωνα, αναφέρει ότι το κράτος θα μπορούσε να επιβάλει «ειδικά οικονομικά μέτρα» κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, απαιτώντας από τις εταιρείες να προμηθεύουν αγαθά και υπηρεσίες στον στρατό.

“Το φορτίο στην αμυντική βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά. Για να εξασφαλιστεί η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, είναι απαραίτητο να βελτιστοποιηθεί το έργο του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και των επιχειρήσεων που αποτελούν μέρος των αλυσίδων συνεργασίας”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.

«Αυτή τη στιγμή, όταν οι χώρες της συλλογικής Δύσης ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα σύνορα με τη Ρωσία, εντείνοντας την πίεση των κυρώσεων, αυξάνοντας τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, η σημασία της ψήφισης των νομοσχεδίων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί», είπε ο Μπορίσοφ στους νομοθέτες.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα τροποποιήσει τον εργατικό κώδικα για να παραχωρήσει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ρυθμίζει το ωράριο εργασίας και να καθορίζει τις ημέρες μη  λειτουργίας σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παρέχουν πολεμοφόδια στον ρωσικό στρατό θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να εργάζονται τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και χωρίς ετήσια άδεια. Ακριβώς όπως είχε αποκαλύψει το WarNews247.

Και τα δύο νομοσχέδια πρέπει ακόμη να υποβληθούν σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση στη Δούμα, όπου ο ομιλητής Βιάτσεσλαβ Βολοντίν είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη. Στη συνέχεια, πρέπει να επανεξεταστούν από την άνω βουλή του κοινοβουλίου και να υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να γίνουν νόμοι.

Τα νομοσχέδια συντάχθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και παρέχουν τη δυνατότητα στη ρωσική κυβέρνηση να αποφασίσει για τη θέσπιση ειδικών μέτρων στην οικονομία για τη διασφάλιση της διεξαγωγής αντιτρομοκρατικών και άλλων επιχειρήσεων εκτός Ρωσίας.

«Οι τροποποιήσεις επηρεάζουν ακριβώς τον ιστορικά διαμορφωμένο κατάλογο των κύριων εκτελεστών έργων του Κρατικού Υπουργείου Άμυνας και τη συνεργασία τους», εξήγησε ο Γιούρι Μπορίσοφ.

Επιπλέον, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος για την τοποθέτηση παραγγελιών, δίνεται το δικαίωμα στο Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης, στο Υπουργείο Άμυνας, στην Εθνική Φρουρά και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, με την εισαγωγή ειδικών μέτρων, να αλλάξουν την ποσότητα των προϊόντων που προβλέπονται από τις συμβάσεις που ισχύουν δυνάμει της Κρατικής Αμυντικής Διαταγής.

Οι κρατικοί πελάτες έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν την ποσότητα των παρεχόμενων προϊόντων ακόμη και τώρα, αλλά όχι περισσότερο από 10%.

«Οι τροπολογίες προτείνουν την άρση αυτού του περιορισμού, ο οποίος θα μειώσει τον χρόνο για την τοποθέτηση πρόσθετων όγκων της κρατικής αμυντικής εντολής και την καταβολή προκαταβολών σε οργανισμούς της αμυντικής βιομηχανίας», εξήγησε ο Γιούρι Μπορίσοφ. «Ωστόσο, η διαδικασία για τον καθορισμό των τιμών παραμένει η ίδια».

Τα νομοσχέδια δίνουν επίσης στην Κυβέρνηση την εξουσία να θεσπίζει τις ιδιαιτερότητες της νομικής ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε μεμονωμένους οργανισμούς, τα δομικά τους τμήματα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους.

Αναμένονται να περάσουν και τα υπόλοιπα νομοσχέδια και στο βάθος… επιστράτευση.

Η γραμμή οριοθέτησης μεταξύ Νορβηγίας και Ρωσίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας