Άγκυρα κατά ΝΑΤΟ-Δύσης-“Λάθος η σημερινή τάξη πραγμάτων” λέει ο Καλίν

948

Κόντρα στο ΝΑΤΟ σχεδιάζει να πάει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, οι οποίοι αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του. Ο στενός του σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ήταν αποκαλυπτικός για την γραμμή της Άγκυρας στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο της Μαδρίτης, στις 29-30 Μαρτίου.

Για το πρώτο και κρισιμότερο πρόβλημα του ΝΑΤΟ, τις σχέσεις με την Ρωσία, ο Καλίν ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις, επειδή εξαρτάται ενεργειακά από εξωτερικές πηγές ενέργειας και σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία» και πρόσθεσε: «Έχουμε δηλώσει την θέση μας στη Δύση και υπάρχει κατανόηση. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έπλητταν πρώτα από όλα την τουρκική οικονομία και φυσικά δεν το θέλουμε αυτό».

Ο Καλίν δεν έμεινε όμως μόνον στη γραμμή των κυρώσεων την οποία η Τουρκία δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Αντιτάχθηκε συνολικά με την πολιτική του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, δικαιολογώντας εμμέσως και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία ναι μεν η Τουρκία φραστικά καταδικάζει, ωστόσο με το σκεπτικό που αναπτύσσει γύρω από την καταδίκη, ουσιαστικά την δικαιολογεί.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας ήταν εσφαλμένες, όμως τί προηγήθηκε αυτών των ενεργειών», είπε ο Καλίν και συνέχισε: «Στη νέα τάξη υπάρχει μία υπερδύναμη στην κορυφή (οι ΗΠΑ) και κάτω πέντε-έξι άλλες δυνάμεις, η Ρωσία, η Κίνα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία. Πιο κάτω βρίσκονται οι μεσαίες σε μέγεθος χώρες».

»Με την πάροδο του χρόνου, η Κίνα ανέβηκε στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας. Ξαφνικά, έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η Ρωσία άρχισε να αμφιβάλλει για την πυραμίδα γεωστρατηγικά και στρατιωτικά, ζητώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους και να υπογράψει μια νέα συμφωνία ισορροπίας. Εκείνοι όμως που ήθελαν να καταστείλουν τις φωνές όσων χωρών από κάτω επέλεξαν τον δρόμο της σύγκρουσης. Αυτό δεν δικαιολογεί βεβαίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά όταν βλέπει κανείς τι έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια, πρέπει να δει και την αιτιώδη συνάφεια, τις ενέργειες της Δύσης και την επέκταση του ΝΑΤΟ. Αντιτιθέμεθα σε αυτή τη λανθασμένη παγκόσμια τάξη».

Ο Καλίν για την Συρία

Αυτή η αντίθετη παίρνει στη συνέχεια συγκεκριμένη μορφή από τον σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, με αναφορά για στρατιωτική επίθεση στη Συρία: «Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και δεν έχουμε λάβει άδεια από κανέναν. Ο πρόεδρός μας είπε ότι η νέα επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Έχει γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Δεν θα λάβουμε μέτρα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ούτε την άδεια κανενός για να κινηθούμε κατά της τρομοκρατίας».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρεται στη συνέχεια και στην αρνητική στάση της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και δηλώνει ότι αύριο, πριν την έναρξη της Συνόδου στη Μαδρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τις πρωθυπουργούς των δύο υποψήφιων χωρών Μαρίν και Άντερσον. Ο ίδιος θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες άλλη μία προπαρασκευαστική συνάντηση με τους προεδρικούς συμβούλους των δύο σκανδιναβικών χωρών, η τρίτη κατά σειρά, όμως σπεύδει να προσθέσει ότι «η Τουρκία έχει βάλει τους όρους της και η μπάλα τώρα είναι στο δικό τους γήπεδο».

Αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι η Τουρκία θα εμείνει στο veto. Στους τουρκικούς όρους περιλαμβάνεται η ρητή καταδίκη των οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και εκτός Τουρκίας (στη Συρία, το Ιράκ) ή και σε ευρωπαϊκές χώρες (όπως το δίκτυο Γκιουλέν), ωστόσο πλην του ΡΚΚ όλες οι άλλες οργανώσεις δεν θεωρούνται τρομοκρατικές από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

  Steve Hanke: Η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο στον εαυτό της

Εντούτοις, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον στην ανάρτησή της για την προχθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για καλή επικοινωνία και συνέχιση των συνομιλιών για την επίτευξη προόδου.

Χθες το πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ και θέμα κυριαρχίας για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και άλλα τρία θέματα, το άνοιγμα διαδρόμων για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών όπως προτείνει η Άγκυρα, παρόλο που το Κίεβο έχει αντιρρήσεις, τη συμμετοχή της Τουρκίας στους νέους ενεργειακούς σχεδιασμούς (κάτι που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο) και το άνοιγμα του ΝΑΤΟ προς την Μόσχα.

Στίγμα των προθέσεών του αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας και σήμερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει ως βασικά θέματα την οικονομία και την μισθολογική και συνταξιοδοτική πολιτική της κυβέρνησης. Κατά την πάγια τακτική του όμως το τελευταίο διάστημα πάντα συνδέει τα θέματα εσωτερικής πολιτικής με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας