Λίγες ελπίδες για Τούρκους πιλότους-Αερομαχίες Rafale με Eurofighter στο Αιγαίο

961
Λίγες ελπίδες για Τούρκους πιλότους

Για ενεργοποίηση του Σχεδίου Β’ σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon κάνουν λόγο οι Τούρκοι σημειώνοντας πως υπήρξε συνάντηση του Α/ΓΕΑ με τον Βρετανό ομόλογο του για το θέμα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος Hasan Küçükakyüz επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, τον κύριο παραγωγό της κοινοπραξίας Eurofighter, τον περασμένο μήνα και συναντήθηκε με τον διοικητή της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατάρχη Sir Mike Wingston. Ο Küçükakyüz μελέτησε τα μαχητικά Typhoon και επιθεώρησε το σύστημα συναγερμού ταχείας αντίδρασης με το οποίο είναι εξοπλισμένα τα βρετανικά μαχητικά.

Μιλώντας στο Middle East Eye (MEE), ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε, “Αυτά τα αεροπλάνα είναι πολύ καλά. Φυσικά, εάν δεν μπορούμε να πάρουμε F-16, μπορεί να είναι μια προσωρινή επιλογή, μια ενδιάμεση λύση μέχρι να φτάσει το εγχώριο αεροπλάνο TF-X”..

Το θέμα για την Άγκυρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Ο αεροπορικός Στόλος είναι απαρχαιωμένος και η ανανέωση του πιέζει ασφυκτικά. Οι εξελίξεις ίσως επιταχυνθούν αν δεν υπάρξει συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Βέβαια ούτε τα Eurofighter θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα για την Άγκυρα. Για την αγορά τους θα πρέπει να δώσουν το “πράσινο φως” όλα τα μέλη της Κοινοπραξίας. Είναι η τελευταία ελπίδα των Τούρκων επί ευρωπαϊκού και δυτικού εδάφους. Μετά θα κοιτάξει προς Ανατολή. Αναγκαστικά.

Ας δούμε τι αναφέρει η τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ”

“Πατήσαμε το κουμπί για το Σχέδιο Β’”

“Τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δεν λυγίσει και το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν επιτρέψει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία;

Δεν σκεφτόμαστε καν να αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία γιατί ο Μακρόν το μετατρέπει σε επίδειξη «άρνησης» προς την Τουρκία. Υπάρχει η ιδέα ότι «θα πρέπει να αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη Su-57 5ης γενιάς από τη Ρωσία», αλλά ούτε αυτό είναι επιλογή. Τόσο η εκπαίδευση των πιλότων, το κοινό σύστημα επικοινωνίας του ΝΑΤΟ, όσο και η συντήρηση-λειτουργία… Η ανάγκη αλλαγής ολόκληρης της καθιερωμένης τάξης καθιστά αδύνατη αυτή την επιλογή.

Σε αυτό το σημείο, η Άγκυρα πάτησε το κουμπί για το σχέδιο Β.

Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Hasan Küçükakyüz είχε συνάντηση με τον Διοικητή της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, η Τουρκία μπορεί να καλύψει την ανάγκη της για προηγμένα αεροσκάφη αγοράζοντας μεταχειρισμένα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο, έως ότου το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς εισέλθει στο απόθεμα.

Το Eurofighter Typhoon, το οποίο η Τουρκία σχεδιάζει να προσθέσει στον στόλο της, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το αεροσκάφος Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία. Το Rafale έχει πλεονέκτημα στις αερομαχίες σε χαμηλό υψόμετρο και το Eurofighter Typhoon στις αερομαχίες σε μεγάλο ύψος.

Αν δούμε τη χρήση του στον κόσμο, το Eurofighter Typhoon έχει προτιμηθεί από περισσότερες χώρες. Το Rafale κατασκευάστηκε για να είναι αποτελεσματικό σε μάχες αέρος-εδάφους, το Eurofighter Typhoon είναι αποτελεσματικό στις αερομαχίες. Το Rafale έχει και εκδόσεις που προσγειώνονται σε αεροπλανοφόρο, αλλά αυτή είναι μια λεπτομέρεια για την ισορροπία στο Αιγαίο.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία έχει αρχίσει να σφίγγει τα βήματά της για να διατηρήσει τη ναυτική και αεροπορική υπεροχή της στο Αιγαίο, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ουάσιγκτον.

Θα υπάρξει συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα Σαλμάν για να μην χαλάσει την εικόνα του «Δημοκρατικού Προέδρου».

Ο κύριος στόχος του Μπάιντεν είναι να πείσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, για να μετριάσει την αυξανόμενη δυσπιστία προς τις ΗΠΑ σε όλες τις χώρες του Κόλπου.

Έγραψα αυτές τις πληροφορίες για να εξηγήσω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δύο πρόσωπα, μπροστά και πίσω.

Ο Μπάιντεν είναι απόμακρος προς την Άγκυρα αυτές τις ημέρες, ειδικά μετά την αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το μπροστινό μέρος της κουρτίνας.

Στα παρασκήνια, η διαδικασία των F-16 προχωρά. Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραίμ Καλίν είχε συνάντηση στο Βερολίνο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και τους Γερμανούς, Βρετανούς και Γάλλους ομολόγους του. Άρα τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά.

Το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι αν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Είδαμε στη Ρώμη ότι ο Μπάιντεν προτιμά θετικές συναντήσεις με την Τουρκία. Δεν υπάρχει προεδρικό στυλ που να λέει «Ας συζητήσουμε ως αρχηγοί και ας λύσουμε προβλήματα».

Με άλλα λόγια, εάν η Τουρκία λάβει ικανοποιητικά αποτελέσματα σχετικά με τη στήριξη που δίνουν η Σουηδία και η Φινλανδία στην τρομοκρατία και αφαιρέσει το βέτο, μπορεί να υπάρξει συνάντηση.

Διαφορετικά, ο Μπάιντεν μπορεί να μην θέλει να πέσει στη θέση του Προέδρου που δεν θα μπορούσε να πείσει την Τουρκία” καταλήξει ο αρθρογράφος της Milliyet.

Με λίγα λόγια, δεν θα υπάρξει συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

To επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet

Δείτε το βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας