Ανέκδοτο οι ευρωπαϊκές κυρώσεις-Η Ρωσία κερδίζει πάνω από 100εκ. ημερησίως

874
H Ε.Ε. εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Vladimir Putin στην Ουκρανία
Σε ανέκδοτο εξελίσσονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς η Ε.Ε. εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Vladimir Putin στην Ουκρανία.
Την ώρα που η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία, βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν εφιαλτικό χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια καθημερινά από το φυσικό αέριο που πουλά στην Ευρώπη, παρά τις μειωμένες παραδόσεις σε μεγάλους καταναλωτές της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) που επικαλείται το Bloomberg.
Λόγω των ανοδικών τιμών του φυσικού αερίου, τα ρωσικά έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου πιστεύεται ότι είναι ίσα με τα έσοδα πέρυσι, όταν η Μόσχα δεν περιόριζε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και δεν βρισκόταν (ακόμα) σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.

Σοκ στην Ευρώπη

«Είναι σοκαριστικό να βλέπεις ότι, παρά τη μείωση κατά 75% της ημερήσιας προσφοράς από την Gazprom στην Ευρώπη, οι ημερήσιες εισπράξεις εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με εκείνες που ήταν πριν από ένα χρόνο, και σίγουρα υψηλότερες από τις προ-Covid εποχές», σχολιάζει ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής της ανάλυσης αερίου στο ICIS.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία μείωσε σημαντικά την προσφορά σε μεγάλους ευρωπαίους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πελατών, της Γερμανίας και της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι οι αγοραστές τους υπέκυψαν στην απαίτηση του Putin να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank για την επεξεργασία των πληρωμών όπως ήθελε η Ρωσία.
Επιπλέον, η ετήσια συντήρηση στο Nord Stream πλησιάζει και θα σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις μέσω του αγωγού για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο, αφήνοντας την Ευρώπη να προσπαθεί περαιτέρω να γεμίσει χώρους αποθήκευσης αερίου σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα.
Παρά το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο, που θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, και τη δραστικά μειωμένη παροχή φυσικού αερίου στον αγωγό, η Ρωσία συνεχίζει να επωφελείται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν τα έσοδα από το πετρέλαιο και τον πόλεμο της Ρωσίας, η Μόσχα εξακολουθεί να λαμβάνει πολλά πρόσθετα δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Μόνο τον Ιούνιο, η Ρωσία αναμένει να λάβει έως και 6,37 δισ. δολ.  σε πρόσθετα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιούνιο, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Habeck (Γερμανία): Σχέδιο Putin να μας διαλύσει με το … αέριο – Δεν θα τα καταφέρει

Για σχέδιο Putin να διαλύσει τη Γερμανία χρησιμοποιώντας ως βασικό του όπλο το φυσικό αέριο κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, ο οποίος σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel αναλύει τι ακριβώς συμβεί σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να βάλει τέλος στην παροχή αερίου στην Ευρώπη ή να διατηρήσει μειωμένες τις ποσότητες αερίου.
Μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις ο Klaus Miller, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της Γερμανίας.αφού υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, ανέφερε πως ακόμα και αν οι αποθήκες της Γερμανίας είναι γεμάτες στο 100% με αέριο, ο χρόνος που μπορεί να αντέξει η Γερμανία είναι μόλις 2,5 μήνες, γεγονός που σημαίνει πως μέσα στον χειμώνα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης (και όχι μόνο) κινδυνεύει να μείνει χωρίς… ρεύμα.

Εφιαλτικά σενάρια

«Εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη, η οποία συνεπάγεται ότι κάποιες βιομηχανίες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή και να απολύσουν εργαζόμενους, κάποιες περιοχές θα έχαναν ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οι άνθρωποι θα χρεώνονταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης, θα γίνονταν φτωχότεροι.
Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την κρίση του 1973 και πηγαίνει πιο βαθιά.
Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία μας σφοδρότερα και εκτενέστερα (…)
Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για πολύ καιρό» επισημαίνει ο Habeck.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ρεκόρ αγοράς άνθρακα από τη Νότια Αφρική

Λόγω του φόβου ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου κατά τους σκληρούς χειμερινούς μήνες, η Ευρώπη έχει ξεκινήσει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την «πικρή και απρόθυμη επιστροφή στον άνθρακα», καθώς η πράσινη μετάβαση απέτυχε παταγωδώς.
Αλλά ακόμη και πριν από αυτή την εξέλιξη, η ΕΕ είχε ήδη αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα από άλλες χώρες για να προετοιμαστεί για έξοδο από τις ρωσικές ενεργειακές αγορές.
Στην πραγματικότητα, οι χώρες της ΕΕ εισάγουν άνθρακα σε αριθμούς – ρεκόρ από τη Νότια Αφρική.
Οι χώρες της ΕΕ —συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Δανίας— άρχισαν να αυξάνουν τις εισαγωγές άνθρακα από τη Νότια Αφρική.
Το μπλοκ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% των 24 εκατομμυρίων τόνων εξαγωγών άνθρακα της RBCT μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με το 4% σε όλο το 2021».
Το Richards Bay Coal Terminal (RBCT) είναι ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εξαγωγής άνθρακα στην αφρικανική ήπειρο.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας