El-Erian: Προβλέπει πληθωρισμό 9% και ποντάρει στην ύφεση

842
και ποντάρει στην ύφεση

Ο διάσημος οικονομολόγος προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει κατά τα 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα

Ο Mohamed El-Erian σύμβουλος της Allianz SE επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και οι κίνδυνοι για την είσοδο της οικονομίας σε φάση ύφεσης «γέρνουν αρνητικά αυτή τη στιγμή».
«Πιστεύω ότι πρέπει είμαστε μετριοπαθείς όσον αφορά το τι γνωρίζουμε για αυτή τη διαδικασία έντασης του πληθωρισμού», επισήμανε ο El-Erian στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή.
«Και φοβάμαι ότι θα χειροτερέψουν ακόμα (οι πληθωριστικές πιέσεις).
Μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε στο 9% με αυτόν τον ρυθμό».

Σε υψηλό 40 ετών το Μάιο

Η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 8,6% τον Μάιο, ένα νέο υψηλό 40 ετών που είναι πιθανό να ωθήσει την Federal Reserve να επεκτείνει έναν επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz επανέλαβε την κριτική του ότι η Fed «υστερούσε» όσον αοφρά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και επισήμανε ότι αναμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων αυτής της εβδομάδα.
Powell Facing Choice Between Elevated US Inflation and Recession - NEWS TV  USA
Στασιμοπληθωρισμός

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού», επισήμανε ο El-Erian, με κίνδυνο επίμονου πληθωρισμού που καταλήγει να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
Το καλύτερο σενάριο θα ήταν η Fed «να ανακτήσει τον έλεγχο της αφήγησης για τον πληθωρισμό» και να επιτύχει μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, επισήμανε.
«Δυστυχώς, το ισοζύγιο των κινδύνων έχει κλίνει αρνητικά αυτή τη στιγμή στην αρνητική πλευρά», είπε ο El-Erian.
Αγορά εργασίας
Ανέφερε η ισχυρή αυξηση των θέσεων εργασίας ΗΠΑ ως φωτεινό σημείο που «μας κρατά μακριά από μια ύφεση αυτή τη στιγμή.
Γι’ αυτό η ύφεση είναι ένα αρνητικό σενάριο – και όχι το βασικό αυτή τη στιγμή», σημείωσε.
Bear market beckons as stock volatility continues in 2022 | Reuters

Υφεσιακοί παράγοντες

Πέντε είναι οι υφεσιακοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Κατ’ αρχάς ο πόλεμος, που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει το ρου ακόμα κι αυτής της ανθρώπινης ιστορίας – αν πατηθεί κάποιο λάθος «κουμπί», ας πούμε.
Δεύτερος υφεσιακός παράγοντας είναι η πανδημία και εμπλοκές που αυτή προκαλεί, κυρίως λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής που ακολουθεί το Πεκίνο με αποτέλεσμα να κλείνει νευραλγικά για τη ναυσιπλοΐα και το διεθνές εμπόριο λιμάνια, όπως είναι αυτό της Σαγκάης.
Τρίτος παράγοντας είναι η επίδραση της ακρίβειας που πλήττει τις χαμηλές και τις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις στην καταναλωτική ζήτηση.
Τέταρτος παράγοντας είναι η πτώση των Χρηματιστηρίων.
Πρόκειται για απότοκο της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, των πωλήσεων και των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων, που επηρεάζει αρνητικά το ηθικό των καταναλωτών στο σύνολό τους και όχι μόνο των επενδυτών.
Τέλος, την ανάπτυξη φρενάρει και το ακριβό χρήμα.
Η ανοδική πορεία που έχουν πάρει δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού, με αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, που προσπαθούν να συγκρατήσουν το «ράλι» των τιμών.
Will US Inflation Lead to Recession? by Michael R. Strain - Project  Syndicate
Απώλειες assets αξίας μισού τρισ. δολ.

Χαρακτηριστικά να επισημανθεί ότι ο πλούτος των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 0,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 149,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve Bank, τα οποία περιλαμβάνει σε ρεπορτάζ της η WSJ.
Πρόκειται για μια απότομη αναστροφή της εικόνας, μετά τα ισχυρά κέρδη που ξεκίνησαν να «χτίζονται» στα μέσα του 2020, και τροφοδοτήθηκαν από την εκτίναξη των τιμών των κατοικιών και των μετοχών.

Η πτώση στις μετοχές

Η βουτιά του πρώτου τριμήνου αντανακλά την πτώση στη χρηματιστηριακή αγορά νωρίτερα φέτος, η οποία είχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών που κατέχονται άμεσα και έμμεσα.
Η συνολική αξία αυτών των συμμετοχών ήταν 46,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, καθιστώντας τα ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών.
Ο Dow και ο S&P 500 σημείωσαν πτώση σχεδόν 5% ο καθένας τους πρώτους τρεις μήνες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε σχεδόν 9%.
Ήταν η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση για τις αγορές από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία Covid-19 έβαλε φρένο στην οικονομία των ΗΠΑ.

Αντιστάθμιση από τη αγορά ακινήτων

Ωστόσο, η πτώση των μετοχών αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της αξίας των ακινήτων κατά 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια και το συνεχιζόμενο υψηλό ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης, ανέφερε η Fed.
Τα νοικοκυριά και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κατείχαν 44,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.
Ο λόγος της καθαρής θέσης των νοικοκυριών προς το διαθέσιμο εισόδημα παρέμεινε κοντά στο υψηλό ρεκόρ και συνεχίζει να είναι πολύ πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του το 2019.
Εν τω μεταξύ, το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3%, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη τόσο στα στεγαστικά δάνεια όσο και στα καταναλωτικά δάνεια, ανέφερε η Fed.
Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των κατοικιών προκάλεσε αύξηση 8,6% στο στεγαστικό χρέος.
Οι Αμερικανοί δανείστηκαν επίσης περισσότερα από τις πιστωτικές τους κάρτες και πήραν περισσότερα δάνεια αυτοκινήτων, οδηγώντας την καταναλωτική πίστη σε άλμα 8,7%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας