Πληθωρισμός Μαΐου στο 11,3%: Καίει όλα τα οικονομικά σενάρια-Φτώχεια και δυστυχία

690

Σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ… στο δυσμενές σενάριο 2,1% 

Η πυρκαγιά των τιμών σε καύσιμα, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα καίει το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022 φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές που ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6% βαθαίνοντας τις τρύπες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Ο πληθωρισμός που το Μάιο θα βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς όπως προϊδεάζουν τα στοιχεία της Eurostat θα κινηθεί πάνω από το φράγμα του 11% – μάλλον 11,3% – από 10,2% τον Απρίλιο, φέρνει ανατροπές και στην εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Ο πήχης για το 2022 έχει χαμηλώσει στο 3,1% από 4,5% και στην περίπτωση που τα πλήγματα στο ΑΕΠ από τα φρένα στην κατανάλωση ενταθούν θα υπάρξει δεύτερη επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων.
Το «plan Β» σενάριο για το ΑΕΠ προβλέπει επιβράδυνση στην περιοχή του 2,1% και για το υπουργείο Οικονομικών είναι εφιάλτης καθώς προκαλεί ισχυρούς δημοσιονομικούς τριγμούς σε όλο το οικοδόμημα της οικονομίας.

Το δυσμενές σενάριο για την ανάπτυξη συνδέεται ευθέως με την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού και την απότομη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εμπορεύματα.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες «η μεγαλύτερη άνοδος – κατά δύο μονάδες- του πληθωρισμού στο 7,6% θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία προκαλώντας απώλειες άλλης μιας μονάδας στην ανάπτυξη, που θα υποχωρήσει στο 2,1%, 1,3 μονάδας στην ιδιωτική κατανάλωση, 1,7 μονάδας στις εξαγωγές και 2,2 μονάδων στις επενδύσεις.

Το πρόβλημα με την ακρίβεια δεν έχει προηγούμενο, με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο καθώς τα πλήγματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις γίνονται βαθύτερα ενώ οι αντοχές στα ταμεία δεν επιτρέπουν διεύρυνση της εμβέλειας των μέτρων στήριξης. Για τον λόγο αυτό το σχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ στα τρόφιμα μπαινοβγαίνει στο τραπέζι.

Μέχρι στιγμής οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν απορροφήσει ένα πολύ μικρό κομμάτι των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και ως εκ τούτου δεν κάμπτουν την αγανάκτηση των καταναλωτών για τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής έτρεχε με μεγαλύτερη ταχύτητα από το μέσο πληθωρισμό τον Απρίλιο φθάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%.
Η πληθωριστική καταιγίδα έγινε αισθητή στις τσέπες των καταναλωτών αφού με τα ίδια χρήματα αγοράζουν πλέον πολύ λιγότερα προϊόντα καθώς οι αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά είναι διψήφιες με το κοντέρ να δείχνει πάνω από 10%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στα κρέατα καθώς ξεπερνούν το 14%.

Πρωταθλητές στην ακρίβεια είναι τα καύσιμα απειλώντας το φυσικό αέριο που τον Απρίλιο βρίσκονταν στην κορυφή ( αύξηση 122,6%) της πυραμίδας και μια θέση πιο κάτω να είναι ο ηλεκτρισμός μετά την αύξηση του 88,8%. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει και η αύξηση των τιμών κατά 35,2% στην κατηγορία της στέγασης με την επίπτωση στον τιμάριθμο να φτάνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες καθώς μεγαλώνει το κύμα των ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν μεγαλύτερα μισθώματα από ενοίκια λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας