ΕΕ: Νέο ναυάγιο για κυρώσεις-εμπάργκο στο πετρέλαιο-Καταρρέει η ΕΕ ενώπιον Πούτιν

735

Η τελική απόφαση για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία θα ληφθεί αργότερα, λόγω των διαφωνιών για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακόμα ένα «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή embargο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφήνει έκθετη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βλέπει την προσπάθεια της να δείξει τα δόντια της στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, να καταλήγει σε… φιάσκο. Κι αυτό διότι, η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και ο φόβος για εκτόξευση της ακρίβειας, δένει τα χέρια των κρατών-μελών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, χαμήλωσε τον πήχη για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις κυρώσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο (30-31/5/2022).
«Δεν έχουμε καταλήξει για το νέο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για επίλυση του θέματος τις επόμενες 48 ώρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, ο οποίος δήλωσε ότι δεν περιμένει άμεσα συμφωνία.
Εκτίμηση ωστόσο ότι θα υπάρξει συναίνεση «αργά ή γρήγορα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αργότερα η… τελική απόφαση

Συγκεκριμένα, από το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες (30-31/5/2022), προκύπτει ότι η τελική απόφαση για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία θα ληφθεί αργότερα, λόγω των διαφωνιών για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν στο ότι το υπό προετοιμασία πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με εξαίρεση τις παραδόσεις που γίνονται μέσω αγωγού. Όμως, μην μπορώντας να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το embargo, θα αφήσουν την τελική συμφωνία για το πακέτο κυρώσεων για πιο μετά.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο, που παραδίδεται μέσω των αγωγών» αναφέρεται στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που αποκαλύπτει το Reuters.
«Επομένως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας τον θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο. Επίσης αναφέρεται ότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Καμία συμφωνία και στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων στην ΕΕ

Ενδεικτικό για το τι μέλλει γενέσθαι στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί και η συνεδρίαση της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, που προηγείται της συνεδρίασης των ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, ενώ «δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα αργότερα».
Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η ΕΕ στοχεύει σε πολιτική συμφωνία για το embargo στο πετρέλαιο».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Πρώτο θέμα στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έστειλε για ακόμα μια φορά μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα ενημερώσει την Σύνοδο για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τις επιπτώσεις στην σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας:
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.
Είμαστε μια χώρα που έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πιστεύει ότι είμαστε κοντά για να πετύχουμε συμφωνία η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και πως επιμέρους ενστάσεις κρατών μπορούν να καμφθούν.
«Θα συζητήσουμε», είπε ακόμα, «τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.
Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου τιμές που δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης γι’ αυτό είναι σημαντικό να επαναφέρουμε την συζήτηση για ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού αερίου για να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο RepowerEU λέγοντας ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις το οποίο η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί απορροφώντας σημαντικούς πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του RRF.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
«Σε 15 μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος από τις αρχές του έτους και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά έτσι ώστε να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.
Την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο ψήφισε την φορολόγηση στο ύψος του 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας θα είναι και αυτοί πρόσθετοι πόροι που θα κατευθυνθούν στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Scholz: Θα βρεθεί λύση… αργά ή γρήγορα

Συμφωνία για τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά όχι σήμερα (30/5/2022) βλέπει ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz.
«Μου φαίνεται ότι ενδεχομένως να βρούμε λύση για τις κυρώσεις» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Ό,τι ακούω δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση -και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει» υπογράμμισε ο ίδιος.

Orban (Ουγγαρία): Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά

«Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά όσον αφορά το embargo στο πετρέλαιο» δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «η εξαίρεση (σσ. από πακέτο κυρώσεων) των παραδόσεων μέσω αγωγών θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση».

Kallas (Εσθονία): Δεν αναμένεται συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας απέκλεισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas. «Δεν εκτιμώ ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι μια συμφωνία είναι πιο πιθανή στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο.

Η αισιοδοξία του Borrell

Νωρίτερα, πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εξέφρασε την αισιδοξία του για την επίτευξη συμφωνία όσον αφορά το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα.
Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις χθες το απόγευμα και θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα.
Πιστεύω ότι σήμερα το απόγευμα θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών μελών μια συμφωνία» είπε μιλώντας στο δίκτυο France Info ο Borrell.
Ερωτηθείς αν τα σχέδια της ΕΕ να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενδέχεται να αποτύχουν λόγω της αντίστασης που προβάλλουν η Ουγγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο Borrell απάντησε αρνητικά.
«Όχι, δεν το πιστεύω (…) τελικά θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο Borrell.

Πρώτο θέμα, η Ουκρανία

Η Σύνοδος Κορυφής αρχίζει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι Eυρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ισχυρή οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα.
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, το πλέον «πιεστικό» ζήτημα, είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ θα παράσχει στη χώρα περαιτέρω έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων, έως και 9 δισ. ευρώ το 2022.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι ηγέτες θα δώσουν την τελική έγκρισή τους σήμερα, καθώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας