Ναυάγιο στη Σύνοδο Τουρκίας με Σουηδία-Φινλανδία-Ερντογάν: Παραμένει επ’αόριστον το βέτο

913
Ναυάγιο στη Σύνοδο Τουρκίας με Σουηδία

Πολύ άσχημο κλίμα επικράτησε στην συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας με την σουηδική και την φινλανδική με την Άγκυρα να θέτει ταπεινωτικούς όρους και στις δύο χώρες. 

Σήμερα το πρωί, τουρκικά κρατικά ΜΜΕ παρουσίασαν ρεπορτάζ με σουηδικά όπλα στα χέρια του PKK.Στην συνέχεια, ο Ι. Καλίν πήρε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και τα έδειξε σε Σουηδούς και Φινλανδούς.

Το αποτέλεσμα ήταν οι Τούρκοι Αξιωματούχοι να πουν πως “το βέτο παραμένει”.

Προσθέτοντας:

“Η επέκταση του ΝΑΤΟ θα καθυστερήσει έως ότου Σουηδία και Φινλανδία θα εκπληρώσουν τις ανάγκες ασφαλείας της Τουρκίας.

Η Άγκυρα δεν βλέπει την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως προθεσμία”.

“Το βέτο παραμένει”

Τη θέση της Τουρκίας για το ότι η χώρα δεν πρόκειται να άρει την αντίθεση της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO υπογράμμισε η Άγκυρα, μετά από επαφές που είχαν Τούρκοι αξιωματούχοι με ομολόγους τους από τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Όπως ανέφερε η προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, «η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες μας, με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

«Η Τουρκία κάλεσε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων, για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια» ανέφερε ο Καλίν.

Σημειώνεται πως η Τουρκία ζητά από τις δύο χώρες την έκδοση μελών του κουρδικού PKK και άλλων οργανώσεων, τα οποία η κυβέρνηση του Ερντογάν χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες»

 

Toυρκία: Eντοπίσαμε σουηδικά αντιαρματικά στα χέρια του PKK

Νωρίτερα, οι Τούρκοι ανέσυραν δημοσίευμα του 2021 με το οποίο είχαν αποκαλύψει πως είχαν βρεθεί σουηδικά αντιαρματικά, όπλα και άλλα πυρομαχικά σε σπηλιά που χρησιμοποιούσε το PKK στο βόρειο Ιράκ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά:

“Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στο σπήλαιο του PKK στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης Claw-Lock.

Στις επιδρομές κατασχέθηκαν τηλεοράσεις, δορυφορικούς δέκτες, θερμάστρες, γεννήτριες καθώς και τρόφιμα.

Ένα από τα κρησφύγετα των μαχητών ήταν ένα ψηλό σπήλαιο που χωριζόταν σε δωμάτια και είχε σκάλες που ένωναν τα επίπεδα μεταξύ τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Σουηδία προμηθεύει με όπλα την τρομοκρατική ομάδα του PKK.

Οι εντάσεις στο ΝΑΤΟ κορυφώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη διατλαντική συμμαχία.

“Μια αποκλειστική αναφορά που δημοσιεύτηκε το 2021 από το πρακτορείο Anadolu αποκάλυψε ότι η Σουηδία προμήθευε με όπλα την τρομοκρατική ομάδα του PKK.

“Βρέθηκαν 40 ΑΤ-4 σε βάση του PKK”

Η τρομοκρατική ομάδα, σύμφωνα με την έκθεση, έχει βάλει στο στόχαστρο τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία μεταξύ 2017 και 2021 χρησιμοποιώντας περισσότερα από 40 όπλα AT-4 σουηδικής παραγωγής καθώς και γαλλικά ή γερμανικά αντιαρματικά πυρομαχικά.

Το αντιαρματικό AT-4 είναι ένα από τα πιο κοινά ελαφρά αντιαρματικά όπλα σε όλο τον κόσμο.

Το AT-4 μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί από ένα μόνο άτομο και έχει αποτελεσματική εμβέλεια από 200 έως 1.000 μέτρα. Σχεδιάστηκε για να καταστρέφει  οχήματα πεζικού και οχυρώσεις.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν τα όπλα αυτά κατά την διάρκεια επιχειρήσεων κατά του PKK και φωτογράφισαν το καθένα από αυτά. Οι αύξοντες αριθμοί που μπορούν να διαβαστούν ξεκάθαρα στα φωτογραφικά στοιχεία κοινοποιήθηκαν στη σουηδική κυβέρνηση καθώς και στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, η Σουηδία απέτυχε να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Εξακολουθεί να οφείλει μια εξήγηση στην Άγκυρα για το πώς τέτοια όπλα υψηλής έντασης κατέληξαν στα χέρια του PKK.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu, το PKK στη Σουηδία παράγει σημαντικό εισόδημα με παράνομα μέσα, όπως κλοπές, εμπορία όπλων, εμπόριο ναρκωτικών και εκβιασμό.

Στην 35ετή και πλέον τρομοκρατική του εκστρατεία κατά της Τουρκίας, το PKK –που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ– είναι υπεύθυνο για τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών.

Γραφείο PKK στη Στοκχόλμη

Η Τουρκία μοιράζεται εδώ και καιρό τις ανησυχίες της με τις δύο Σκανδιναβικές χώρες, ενθαρρύνοντάς τις να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική ομάδα του PKK. Τώρα με την Άγκυρα να μπλοκάρει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, το θέμα προσελκύει την παγκόσμια προσοχή.

Το 2016, το PYD/YPG, το συριακό παράρτημα του PKK, άνοιξε ένα γραφείο στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σε μια κίνηση που θεωρείται ανοιχτή υποστήριξη της Σουηδίας στην τρομοκρατική ομάδα.

Αξιωματούχοι της Στοκχόλμης συναντώνται τακτικά με ηγέτες του PKK. Μετά από βιντεοσύσκεψη Σουηδών υπουργών και μελών του PKK, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το περιστατικό εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την προσέγγιση της Σουηδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως θέμα προτεραιότητας».

Σε ένα ακόμη περιστατικό, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε επερώτηση με τον Σουηδό βουλευτή υπέρ του ΡΚΚ Amineh Kakabaveh στις 25 Μαρτίου 2022.

Η Φινλανδία είναι μια άλλη σκανδιναβική χώρα με μεγάλη παρουσία μαχητών του PKK. Έχει επίσης λάβει σαφή θέση αντιτιθέμενη στις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας κατά του PKK και του YPG στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Pekka Haavisto όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Antti Rinne κατήγγειλαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκκαθαρίσει το PKK στην περιοχή.

Φιλοξενία μελών της FETO

Εκτός από τους τρομοκράτες του YPG/PKK, η Φινλανδία συνεχίζει να φιλοξενεί μέλη της Τρομοκρατικής Οργάνωσης του Φετουλάχ (FETO), η οποία ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.734 τραυματίστηκαν κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Φινλανδία φιλοξενεί τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα και έναν σύλλογο που διευθύνεται από την τρομοκρατική ομάδα, ενώ επιτρέπει και τις διαδηλώσεις του PKK σε ολόκληρη τη χώρα. Οι διαδηλωτές εμφανίζουν ανοιχτά πανό με φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του επικεφαλής του PKK.

Σύμφωνα με μια έκθεση ειδήσεων του YLE με έδρα το Ελσίνκι το 2018, οι εξαγωγές όπλων της Φινλανδίας στην Τουρκία αυξήθηκαν γρήγορα. Ωστόσο, σε μια δήλωση τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε πρωθυπουργός Rinne ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει καμία νέα άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.

Δείτε εικόνες


Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας