Η Τουρκία “μετακομίζει” πλήρως στα κατεχόμενα

1027

Άλμα και όχι ένα άλλο βήμα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχομένων έχει κάνει η Τουρκία με το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για το 2022. Παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος της κατοχικής δύναμης ήταν πάντα ασφυκτικός, καταπιεστικός, αυτή τη φορά είναι προφανές πως η Τουρκία, με το πλαίσιο του νέου πρωτοκόλλου, είναι ως να ανοίγει υποκατάστημα στα κατεχόμενα. Μεταφέρει όλες τις δομές του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη περιοχή και επιδιώκει να προσαρμόσει πλήρως το παράνομο καθεστώς των εγκάθετών της στον τρόπο λειτουργίας του τουρκικού κράτους. Παράλληλα, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο σε Τούρκους «επενδυτές», για να βάλει χέρι στην οικονομία, κυρίως στα έργα ανάπτυξης. Πρόκειται για μία μεθόδευση, στην οποία ο Ερντογάν θέλει να έχει λόγο, μέσω κάποιων φίλων του επενδυτών, επιχειρηματιών. 

Το θέμα της προσάρτησης δεν είναι καινούργιο. Αποτελεί έκπαλαι σχεδιασμό της Άγκυρας. Τα τελευταία χρόνια αυτός ο σχεδιασμός έχει μπει πιο ψηλά στην ατζέντα και γίνονται βήματα προετοιμασίας για να προχωρήσουν όταν και όποτε θεωρηθεί η συγκυρία κατάλληλη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στις 20 Νοεμβρίου του 2016, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ δήλωσε στο φιλοκυβερνητικό ενημερωτικό κανάλι A HABER, ότι «η επανένωση και η παράδοση της Κύπρου στην Ε.Ε. σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης τουρκισμού-Ισλάμ σε αυτή τη γεωγραφία. Σε περίπτωση που η «ΤΔΒΚ» δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει την πορεία της. Σε αυτό το νησί εμείς παρέχουμε νερό και ηλεκτρικό. Η οικονομία (της «ΤΔΒΚ») οργανώνεται στην Τουρκία». Η αναφορά αυτή, όπως κι άλλες πολλές δίνουν το στίγμα των προθέσεων και συνδέεται με τα συστηματικά βήματα που γίνονται από την κατοχική δύναμη. Οι «πολιτογραφήσεις», για παράδειγμα, που περιλαμβάνονται και στο νέο πρωτόκολλο, κάνοντας λόγο για «διευκόλυνση» των διαδικασιών. Ήταν και είναι απαίτηση του Ερντογάν για μαζικές «πολιτογραφήσεις» εποίκων. Το γενικό πλαίσιο των επιδιώξεων περιγράφεται σε μία παράγραφο, που καθορίζει και τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο «για επίτευξη της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών σε όλους τους τομείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και πνευματικές αξίες και επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, οι «δύο χώρες» θα ενεργήσουν με μία αντίληψη στρατηγικής συνεργασίας, η οποία προβλέπει συνέχιση και ενίσχυση της (συνεργασίας) στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, διασφαλίζει την πιο αποτελεσματική χρήση των υπόγειων και υπέργειων φυσικών πόρων, καθώς και των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, προς την κατεύθυνση των συμφερόντων των «δύο χωρών», βελτιώνει την τεχνική υποδομή της «χώρας», αυξάνει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-»ΤΔΒΚ» και τις δυνατότητες παραγωγής, εξαπλώνει τη χρήση της ΤΛ εντός της «ΤΔΒΚ» και στο διμερές εμπόριο και διασφαλίζει την παροχή της βοήθειας στην «ΤΔΒΚ» με βάση την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Με δύο λόγια, «μετακομίζει» η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο. Σημαντική είναι και η αναφορά για έλεγχο και αξιοποίηση από την Άγκυρα των πόρων και των πλεονεκτημάτων της νήσου από την κατοχική δύναμη.

Πέραν τούτο, ως εργαλείο προώθησης και επιβολής, περιορίζονται οι ελευθερίες. Στα πλαίσια αυτά θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και «νομικών ρυθμίσεων», για παρεμπόδιση των πολιτικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών που υπερβαίνουν τον σκοπό ίδρυσής τους, εκτός των συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων. Αυτή η αναφορά παραπέμπει στις παρεμβάσεις για το Κυπριακό συντεχνιών, όπως αυτή των Δασκάλων. Αλλά και έκφραση αντίθεσης προς πολιτικές της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να υποβαθμιστεί η συμπερίληψη στο πρωτόκολλο «κεφαλαίου» για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αναφέρεται πως οι υποδομές και οι άλλες υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν για να ετοιμαστεί το Βαρώσι για καθημερινή χρήση.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία λειτουργούν —σε σχέση και με τις κινήσεις προσάρτησης εδαφών από τη Ρωσία— «υπέρ» των σχεδιασμών της Άγκυρας, κι αυτό θα πρέπει να διαμορφώσει πολιτικές αποτροπής. Το θέμα είναι ποιος θα τις σχεδιάσει και προωθήσει, γιατί είναι σαφές πως το «ιερατείο» του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου είναι έξω από τη μόλα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η Τουρκία «μετακομίζει» στα κατεχόμενα ξεκαθαρίζοντας ότι είναι για να μείνει. Αυτό το λέγαμε πάντα, τώρα υπάρχει και η φόρμουλα. Μένει να το αντιληφθούν και οι αιθεροβάμονες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας