Ο Α.Λουκασένκο ζήτησε την ενεργοποίηση του αντίστοιχου «άρθρου 5» του CSTO κατά του ΝΑΤΟ
Στις 16 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Νικόλ Πασινιάν παρευρέθηκε σε συνάντηση των ηγετών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) που έλαβε χώρα στη Ρωσία, στο Κρεμλίνο.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ζήτησε την ενεργοποίηση του αντίστοιχου «άρθρου 5» του CSTO κατά του ΝΑΤΟ.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός κ. Πασινιάν ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε γενικές γραμμές, πρέπει να ειπωθεί ότι υπάρχουν πολλά θετικά στην ιστορία του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, επειδή, ήταν, είναι και θα είναι βασικός παράγοντας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Όπως ήδη βλέπουμε στη σημερινή επετειακή Σύνοδο Κορυφής, δεν συζητάμε μόνο θέματα επετειακού χαρακτήρα, επειδή η παρούσα κατάσταση στη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού είναι αρκετά τεταμένη. Θέλω να θίξω ορισμένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.
Επί της ψηφοφορίας των κρατών μελών του Οργανισμού μας φυσικά υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Συχνά η διαδικασία της ψηφοφορίας μας δεν είναι τόσο ευθυγραμμισμένη, συνεπής. Σημειωτέον, ότι δεν πρόκειται για νέο πρόβλημα, είναι κάτι που συνοδεύει τον Οργανισμό μας εδώ και πολύ καιρό. Η Αρμενία έχει θέσει αυτό το θέμα πολλές φορές. Έχει συζητηθεί πολλές φορές στα πλαίσια συναντήσεων εργασίας. Προφανώς, το θέμα χρήζει περαιτέρω συζήτησης.
Όσον αφορά στους μηχανισμούς συνεργασίας και ταχείας αντίδρασης, αυτό είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα για την Αρμενία. Επειδή, όπως γνωρίζετε, πέρυσι, ακριβώς αυτές τις μέρες, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας.
Η Αρμενία υπέβαλε αίτημα στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για να δρομολογήσει τους μηχανισμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις της 10ης Δεκεμβρίου 2010 σχετικά με τη διαδικασία αντίδρασης του Οργανισμού στις καταστάσεις κρίσεως.
Αυτό το έγγραφο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας, αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε όπως ανέμενε η Δημοκρατία της Αρμενίας.
Επιπλέον, εδώ και πολύ καιρό, θέτουμε το ζήτημα πώλησης όπλων από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας σε χώρες που δεν είναι φιλικές προς την Αρμενία. Αυτά τα όπλα, τελικά, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Αρμενίας και του Αρμενικού λαού. Αυτό αποτελεί επίσης πρόβλημα, για να είμαι ειλικρινής. Η αντίδραση των κρατών μελών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών το 2020 όσο και μετά τον πόλεμο, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική για τη Δημοκρατία της Αρμενίας και τον Αρμενικό λαό»