Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας: Μνημείο στρατιωτικής κατοχής και δουλοπρέπεια από Παναγιωτόπουλο-Δένδια-Κουμουτσάκο

1093
Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας

Βάσεις στα νησιά προανήγγειλε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος — Με τέτοιου είδους φράσεις επιχειρηματολόγησαν για τη συμφωνία: «Θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας» – «Η βάση της Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στη Ρωσία» – «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος» – «Οι Αμερικανοί ρίχνουν λεφτά»

Αμερικανικές βάσεις στη νησιωτική Ελλάδα» – «Θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας» –  «Η βάση της Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στη Ρωσία» – «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος» – «Οι Αμερικανοί ρίχνουν λεφτά».

Με αυτές και άλλες, ανάλογου κυνισμού και δουλοπρέπειας, φράσεις οι υπουργοί Εξωτερικών και Έθνικής Άμυνας αλλά και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρηματολόγησαν σήμερα υπέρ της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ- Ελλάδας, που ξεκίνησε να συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Η συμφωνία – θυμίζουμε- πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Η επικύρωση της θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία επειδή εμπίπτει στο άρθρο 27 του Συντάγματος περί διέλευσης και παραμονής ξένων στρατευμάτων στην χώρα. Υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποί τους.

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο εισηγητής της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν αποκαλυπτικοί στις τοποθετήσεις τους, τόσο για τους λόγους που η κυβέρνηση εισηγείται τη συμφωνία, όσο και για το σκεπτικό τους στην εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνα Πανος Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής ως προς το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ενταθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε «ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την ευχέρεια του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε το εξής: Με «το “μαζί και χώρια” είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρηματολογούμε για πάρα πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος, όμως, έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό το “μαζί και χώρια”, γιατί δεν θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται προς τα έξω ως συμπεριφορά δεδομένων». Και συνέχισε στην ίδια λογική: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος. Και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί – και όχι μόνο οι Αμερικανοί – ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα (αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών – να μην τις αναλύσω τώρα – των Τούρκων)  είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ,ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή».

Επίσης ο υπουργός Άμυνας δήλωσε …ενθουσιασμένος από τη στρατιωτική αμερικανική παρουσία. Όπως δήλωσε «έχουν έρθει οι Αμερικανοί και ρίχνουν λεφτά, για να το πω σχηματικά, σε όλες τις υποδομές των στρατοπέδων που προανέφερα, προκειμένου να τις αναβαθμίσουν. Στο τέλος ημέρας, αυτές οι υποδομές θα παραμείνουν επ’ ωφελεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, θα χρησιμοποιηθούν για κάποιο διάστημα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά, σίγουρα, η συνολική αναβάθμιση θα είναι και επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ξέρετε, όπου πηγαίνουν οι Αμερικανοί να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία υποδομών, κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν η συμφωνία να αφορά 10ετή και όχι 5ετή δέσμευση. Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί επιλέξαμε τα 5 χρόνια έναντι του ενός έτους» σημείωσε: «Μα, γιατί αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη. Μας είπαν γιατί είσαστε τόσο γενναιόδωροι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιος είναι γενναιόδωρος απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες; Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού όπως εμείς προσλαμβάνουμε το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θέλαμε την πενταετία. Και να σας πω την αλήθεια υπήρχε και σκέψη στην κυβέρνηση και για δεκαετία όχι μόνο για πενταετία. Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Για βάσεις και στα νησιά του Αιγαίου μίλησε εμμέσως πλην σαφώς ο εισηγητής της Ν.Δ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Αναφερόμενος στις επιστολές που προηγήθηκαν της συμφωνίας σημείωσε πως «στην επιστολή Μπλίνκεν (σ.σ ΥΠΕΞ των ΗΠΑ)  προστίθεται ακόμα ένα κρίσιμο για τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες σημείο. Προβλέπεται η δυνατότητα μελλοντικής αμερικανικής παρουσίας, όχι μόνο στην ηπειρωτική, αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα, το υπογραμμίζω αυτό».

Αναφερόμενος στα στρατιωτικά ζητήματα της συμφωνίας ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο ρυθμίζει κατ’ ουσίαν δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, στις ήδη προβλεπόμενες από την αρχική MDCA εγκαταστάσεις προστίθενται τα στρατόπεδα “Γιαννούλη” στην Αλεξανδρούπολη και “Γεωργούλα” στο Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και ο ναύσταθμος της Σούδας». Υποστήριξε ότι «η δυνατότητα παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο στρατόπεδο “Γιαννούλης” της Αλεξανδρούπολης συμπληρώνει τη δυνατότητα περιοδικής χρήσης του λιμανιού η οποία είχε προβλεφθεί το 2019. Από την περιστασιακή και εκ των πραγμάτων σύντομη χρήση ενός λιμανιού περνάμε σε μία περιοδική μεν αλλά και πιο σταθερή χρήση ενός στρατοπέδου επί εδάφους». Επίσης, συμπλήρωσε, ότι «προστίθεται το Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Μαγνησία και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές συμπληρώνουν την ιδιαίτερα επιτυχημένη περιοδική χρήση της βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο».

Τέλος ο Γιώργος Κουμουτσάκος θύμισε ότι οι συμφωνίες τέτοιου είδους είναι διαχρονική πρακτική των κυβερνήσεων: «Η διεύρυνση και εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της πολυδιάστατης στρατηγικής σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας που θεσμοθετήθηκε με τον πρώτο στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών, τον Δεκέμβριο του 2018. Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανακαλύψει με ενθουσιασμό του νεοφώτιστου αλλά και με καθυστέρηση 80 χρόνων την Αμερική, είχε τη στήριξη της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σήμερα Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Ειδικά για τη διάρκεια της σχολίασε ότι «η αρχική συμφωνία του 1990, που από το 1998 ανανεωνόταν αυτόματα ανά έτος χωρίς διαπραγματεύσεις, θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια με προοπτική να συνεχίσει να ισχύει και μετά την πενταετία, εκτός εάν καταγγελθεί από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη με γραπτή ειδοποίηση δύο χρόνια πριν την καταγγελία της».

Τη συμφωνία δεσμεύθηκε ότι θα υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Βασίλης Κεγκέρολγου «η θέση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, είναι υπέρ της Συμφωνίας. Αλλά, για να είμαστε ξεκάθαροι θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι διαπραγματευτήκαμε και δεν το πετύχαμε, ή τι δεν διαπραγματευτήκαμε και επιβλήθηκε η Συμφωνία, ή όλα εν πάση περιπτώσει που έχουν να κάνουν με το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»

Πηγή: ημεροδρόμος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας