Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ανακηρύξει ανεπιθύμητο στο Κίεβο τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκάλεσε δυσαρέσκεια στους Γερμανούς πολιτικούς, καθώς επίσης και προειδοποιήσεις ότι η κίνηση ενδέχεται να έχει συνέπειες.
Άλλωστε ήταν μία εξευτελιστική κίνηση η οποία από την στιγμή που προσβάλει τον Γερμανό πρόεδρο, προσβάλει και ολόκληρη την Γερμανία στο σύνολό της.
Μπορεί ο πρόεδρος να μην έχει την εκτελεστική εξουσία αλλά είναι ο ανώτατος άρχοντας με βάση τον θεσμό.
Δηλαδή ο ίδιος είναι η… Γερμανία.
Το ρεπορτάζ του Politico καταγράφει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας.
Ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που αντιπροσωπεύει την πιο ήπια γραμμή της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία πριν από την επέμβαση, είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι στο Κίεβο την Τετάρτη μαζί με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τις τρεις Βαλτικές χώρες, όμως αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του, η οποία δεν είχε γίνει γνωστή για λόγους ασφαλείας, αφού το Κίεβο ανέφερε πως δεν είναι καλοδεχούμενος εκεί.
Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε εξευτελιστική για τον Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και είχε συνδεθεί με την πολιτική του Βερολίνου για στενές οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Επίσης, η κίνηση θεωρήθηκε εξευτελιστική και για τη Γερμανία, συνολικά. Εξάλλου, ο Σταϊνμάιερ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος του γερμανικού κράτους.
Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έκανε γνωστή την απόφασή του μόλις μερικές ώρες πριν από το μυστικό ταξίδι του Γερμανού προέδρου, μετά από ημέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και η διαρροή της πληροφορίας για την απόρριψη της επίσκεψης στη γερμανική BILD, ενίσχυσαν τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.
Σε μια επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αντέδρασε λέγοντας πως ο Σταϊνμάιερ «έχει τηρήσει και συνεχίζει να τηρεί μια πολύ ξεκάθαρη στάση στο πλευρό της Ουκρανίας» και τόνισε ότι έχει επίσης καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Άλλοι εξέφρασαν μια πιο επικριτική θέση. «Παρόλο που καταλαβαίνω την υπαρξιακή απειλή της ρωσικής επέμβασης προς την Ουκρανία, περιμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας» είπε ο Ρολφ Μίτσενιχ, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, κόμμα στο οποίο ανήκουν ο Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο Μάικλ Ροθ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής, δήλωσε στο Politico ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι.
«Ο Σταϊνμάιερ θα ταξίδευε ως ο ανώτατος αξιωματούχος της χώρας μας, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, σε λόγια και πράξεις. Είναι κρίμα» σημείωσε ο Ροθ, που είναι επίσης Σοσιαλδημοκράτης.
Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη μαζί με δύο ακόμα σημαντικούς βουλευτές της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας, τη Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ, και τον Αντόν Χοφράιτερ των Πράσινων, επικεφαλής της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Τον καγκελάριο Σολτς ήθελε ο Ζελένσκι στο Κίεβο, αντί του Σταϊνμάιερ
Οι τρεις αυτοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Ουκρανούς βουλευτές και ο Ροθ τόνισε ότι τέτοιου τύπου διάλογος έχει μεγάλη αξία. «Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε και να διευκρινίσουμε πολλά πράγματα», είπε ο Ροθ.
Η Στρακ-Τσίμερμαν δήλωσε στο κανάλι ZDF ότι η απόφαση του Ζελένσκι «δεν είναι φιλική», αλλά εξέφρασε και κατανόηση, σε έναν βαθμό. «Παντού επικρατεί ένταση» είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί «στο παρασκήνιο» και όχι δημόσια.
Ο Ολεκσέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε στο κανάλι ARD ότι ο Ζελένσκι επιθυμούσε να επισκεφθεί το Κίεβο ο καγκελάριος Σολτς, αντί του Σταϊνμάιερ, και να ανακοινώσει την αποστολή περισσότερων όπλων.
«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο, ώστε να μπορούν να ληφθούν άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παράδοσης όπλων», είπε ο σύμβουλος του Ζελένσκι.
Αν και ο Σταϊνμάιερ είναι ο επικεφαλής του γερμανικού κράτους, ο ρόλος του είναι συμβολικός. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Σολτς, τον καγκελάριο.
Εξετάζεται η αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία – Δεν έχουν αλλάξει οι γερμανικές θέσεις
Ο Σολτς καθυστερεί να λάβει μια απόφαση σχετικά με το αν θα πρέπει να στείλει γερμανικά τανκς και βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι αν στόχος του Ζελένσκι ήταν να πιέσει τον Σολτς για να επισκεφθεί το Κίεβο και να ανακοινώσει νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, οι πράξεις του ενδέχεται τελικά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης που έχει τη στήριξη του FDP θα ταξιδέψει σε μια χώρα που ανακήρυξε τον επικεφαλής του κράτους μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», είπε ο Κουμπίκι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Ο Ζακ Σούστερ, κορυφαίος σχολιαστής της καθημερινής γερμανικής εφημερίδας «Welt», υποστήριξε ότι «ο Ζελένσκι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια», υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία έχει υπάρξει «ο μεγαλύτερος [οικονομικός] υποστηρικτής του Κιέβου από την αρχή της επέμβασης στην Ουκρανία».
Η κίνηση του Ζελένσκι την Τρίτη συνέπεσε χρονικά με τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γερμανίας με θέμα τις πιθανές παραδόσεις γερμανικών τανκ στην Ουκρανία. Δεν έχει φανεί, ως τώρα, κάποια αλλαγή στις θέσεις της Γερμανίας.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «η συμπεριφορά μας δεν έχει αλλάξει: έχουμε παραχωρήσει όπλα, συνεχίζουμε να παραχωρούμε, αλλά δεν συζητάμε για την ποιότητα, την ποσότητα ή τις ημερομηνίες».
Η Ουκρανία διαψεύδει τις πληροφορίες για άρνηση της επίσκεψης Σταϊνμάιερ
Ωστόσο, η Ουκρανία προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών αυτών, ότι δηλαδή ο Ζελένσκι απέρριψε την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου.
Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λισένκο, διέψευσε την εν λόγω πληροφορία.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Λισένκο διέψευσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να επισκεφθεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».