Δεύτερη αύξηση μέσα σε μόλις 4 μήνες
Έχει ξεφύγει η κατάσταση στην χώρα με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς όπως έγινε γνωστό η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση 36% στα σταθερά τιμολόγιά της αυτή την εβδομάδα.
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα σε μόλις 4 μήνες, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει κάποια σχετική ανακοίνωση από την εταιρεία. Η αύξηση τίθεται σε ισχύ από σήμερα και αφορά τους νέους πελάτες στα προγράμματα myHomeOnline και myHomeEnter.
Υπενθυμίζεται ότι τα σταθερά προγράμματα δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και αποτελούν «οχυρό» 500.000 καταναλωτών της ΔΕΗ ενάντια στο τεράστιο κόστος ενέργειας.
Συγκεκριμένα, πλέον όποιος επιχειρεί να μπει στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, αντικρίζει τις εν κρυπτώ αυξήσεις. Έτσι, η τιμή της κιλοβατώρας στο myHomeOnline «σκαρφαλώνει» από το 0,17 ευρώ στο 0,229. Η τιμή για όσους πελάτες έχουν νυχτερινό μετρητή, αυξάνεται από 0,13 ευρώ/kwh σε 0,176 ευρώ/kwh.
Αντίστοιχα, το myHomeEnter διαμορφώνεται από 0,18 ευρώ/khw σε 0,245/khw τη μέρα και από 0,13 ευρώ/kwh σε 0,18/kwh τη νύχτα.
Υπενθυμίζεται ότι και τον Δεκέμβριο η ΔΕΗ αιφνιδιαστικά είχε προχωρήσει σε αυξήσεις στα σταθερά προγράμματα. Όσοι λοιπόν σήμερα επιλέξουν να κάνουν συμβόλαιο στη ΔΕΗ για τα συγκεκριμένα προγράμματα, τότε θα πληρώσουν περίπου 140% παραπάνω την τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση τους καταναλωτές που είχαν υπογράψει στις 2 Δεκεμβρίου 2021.
Κανείς βέβαια δεν ξεχνά πως ΔΕΗ το 2021 είχε τεράστια αύξηση των εσόδων κατά 1,057 δισ. ευρώ λόγω της επιβάρυνσης των καταναλωτών με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μέσα σε όλα αυτά, υπήρξαν και προκλητικές αυξήσεις 65% στις αμοιβές των golden boys της ΔΕΗ.
Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβοκατεβαίνει σε ένα εύρος 100 ευρώ η μεγαβατώρα και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει σημαντικά το μείγμα παραγωγής με το φυσικό αέριο να μειώνεται σημαντικά, ως προς την συμμετοχή του στην παραγωγή.
Την θέση του έχουν πάρει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το plan B προβλέπει την πιο ενεργό συμμετοχή του λιγνίτη. Για σήμερα η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 44,5% και διαμορφώνεται στα 243,08 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 168,22 ευρώ που είχε υποχωρήσει, επίπεδο που ήταν από τα χαμηλότερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.