«Mη διπλωματική, σκληρή και αγενή» έκρινε τις δηλώσεις της ρωσίδας πρεσβευτού στη Σόφια Ελεονόρας Μητροφάνοβα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ και έδωσε εντολή να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο βούλγαρος πρεσβευτής στη Μόσχα.
Ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Ρωσία Ατανάς Κράστιν επιστρέφει στη Βουλγαρία για διαβουλεύσεις, δήλωσε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ (φωτογραφία, επάνω), προσθέτοντας ότι αναμένει από τη Ρωσική Ομοσπονδία να κάνει το ίδιο.
Ανθρωπιστική πτήση
«Σήμερα υπάρχει ανθρωπιστική πτήση από τη Ρωσία, με την οποία 64 συμπατριώτες μας επιστρέφουν στη χώρα μας».
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Ρουμανίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, κατά την οποία πολιτικοί των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βούλγαρου πρωθυπουργού στο «Boyana Residence».
«Ηταν ο μόνος τρόπος να τους πάρουμε πίσω λόγω των περιορισμών των πτήσεων. Χαίρομαι πολύ που το υπουργείο Εξωτερικών κατάφερε να αντιδράσει αρκετά γρήγορα και αρκετά συντονισμένα», είπε ο Πέτκοφ.
Εντάσεις
Η διπλωματική αντίδραση της Βουλγαρίας ήρθε μετά τις δηλώσεις της ρωσίδας πρεσβευτού στη Βουλγαρία, Ελεονόρας Μητροφάνοβα, η οποία, πριν λίγες ημέρες δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24 ότι ο βουλγαρικός λαός δεν υποστήριξε τη ρητορική και τις ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης εναντίον της χώρας της.
Σε απάντηση, ο Κιρίλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από τη Μόσχα για διαβουλεύσεις.
Αυτό συνέβη πριν τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε σχέση με τις εντάσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τη ρωσίδα πρεσβευτή στη Βουλγαρία Ελεονόρα Μητροφάνοβα.
«Κρίνω την αντίδραση της πρεσβευτού Μητροφάνοβα ως μη διπλωματική, σκληρή και αγενή. Θα ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας από τη Ρωσία για διαβουλεύσεις. Ολοι οι διπλωμάτες γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να ανακαλέσει την πρεσβευτή της στη Βουλγαρία», είπε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.
«Αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ… »
Αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ, στη Βουλγαρία θα παρέμενε μόνο η περιοχή της Σόφιας, γιατί τότε γινόταν λόγος για διχοτόμηση της Βουλγαρίας και μόνο η Σοβιετική Ενωση δεν επέτρεψε να διαιρεθεί. Η ΕΣΣΔ όχι μόνο δεν επέτρεψε να διαιρεθεί, αλλά της άφησε το κέρδος της Δοβρουτσάς.
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η ρωσίδα πρεσβευτής στη Σόφια Ελεονόρα Μητροφάνοβα, σε συνέντευξή της στο Pogled.info.
Το σχόλιό της έγινε με αφορμή τη συζήτηση για την αποξήλωση του Μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας (φωτογραφία, κάτω).
«Δρόμοι έχουν τα ονόματα ρώσων συνθετών, υπάρχει η οδός Στάλινγκραντ. Ξέρετε, αυτό μιλάει για το επίπεδο της κουλτούρας της κοινωνίας», είπε.
Η Μητροφάνοβα ισχυρίστηκε επίσης ότι επί οκτώ χρόνια η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε με κάθε τρόπο να επηρεάσει το καθεστώς του Κιέβου.
Δικαιολόγησε την επίθεση της χώρας της εναντίον της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η Ουκρανία θα είχε επιτεθεί στο DNR, το LNR και τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα.
«Η αναβίωση του ναζισμού»
«Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα και από τις αρχές του 2016 το ΝΑΤΟ και οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία. Εχουμε λάβει μηνύματα ότι ο ουκρανικός στρατός είναι συγκεντρωμένος γύρω από αυτές τις περιοχές (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), σχεδιάζοντας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον αυτών των δύο δημοκρατιών, αλλά και κατά της Κριμαίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία αποκάλυψε «την κλίμακα της συμμετοχής των ναζιστικών ταγμάτων στις ένοπλες δυνάμεις και γενικά την επιρροή τους στην πολιτική και στον άμαχο πληθυσμό, τα είχαμε σαφώς υποτιμήσει».
«Για εμάς, η αναβίωση του ναζισμού που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε», είπε η Μητροφάνοβα.
Πηγή: offnews.bg, vesti.bg, echedoros-a.gr