Η κοινωνία μεταξύ φτώχειας και εξαθλίωσης-Στο 40% η μηνιαία αύξηση σιταριού

782
Η κοινωνία μεταξύ φτώχειας και εξαθλίωσης

Αρτοποιοί: «Εισάγουμε το 30% του σιταριού από Ουκρανία και Ρωσία – Θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις

Βαθαίνει η φτώχεια στην ελληνική κοινωνία με βασικά αγαθά όπως το ψωμί αναμένεται να πάρουν την άγουσα καθώς οι τιμές σιταριού έχουν εκτοξευτεί καθώς μόνο μέσα σε ένα μήνα η άνοδος έχει φτάσει το 40%.

Οι επίσημες τιμές δείχνουν άνοδο στα δεκαημέρου στο αλεύρι στο 5-6%, την μηνιαία αύξηση στο σιτάρι στο 40% κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε ντόμινο αυξήσεων παντού.

Δυσβάσταχτο για το πορτοφόλι των νοικοκυριών, αλλά και για τις επιχειρήσεις, είναι πλέον και το ενεργειακό κόστος, που πλέον βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι συνέπειες στην αγορά γίνονται καθημερινά όλο και πιο αισθητές ενώ η κυβέρνηση πιο πολύ κάνει τον “τροχονόμο” παρά να λαμβάνει αποφάσεις που δεν θα διαλύσουν την οικονομία.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο υποστήριξε ότι έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση, εκτός εάν σταματήσουν άμεσα οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, διότι οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν.

Από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και την τιμή των καυσίμων, που καταγράφουν πρωτοφανή αύξηση έχει ξεκινήσει ένα «ντόμινο» ανατιμήσεων που επηρεάζουν τις τιμές -προς τα πάνω- ακόμη και στα βασικά αγαθά, με τους καταναλωτές πλέον να βρίσκονται, μπροστά σε ένα νέο «τσουνάμι» ακρίβειας το οποίο είναι άγνωστο πού θα σταματήσει.

«Η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες» είπε σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

«Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ» πρόσθεσε.

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες. «Υπάρχουν και αγορές Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, όμως όλες αυτές οι χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές» ανέφερε.

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες, μόλις παραλάβουν τα άλευρα με αυξημένες τιμές, αυξήσεις» είπε για την τιμή του ψωμιού. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι οι αυξήσεις, ο κάθε συνάδελφος θα εκτιμήσει, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις. Τίποτα δεν αποκλείεται» είπε ο κ. Μούσιος.

«Στροφή στις προσφορές»

Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το διάστημα 4 με 8 Μαρτίου 2022 η Ierax Analytix σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξήσεις στην ενέργεια στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έδειξε ότι 93% των καταναλωτών πιστεύει πως θα υπάρχει αύξηση στις τιμές (ειδικότερα οι μεγάλες ηλικιακές ομάδες).

Για να αντισταθμιστούν αυτές οι αυξήσεις οι ερωτώμενοι προτείνουν κυρίως να μειώσουν οι εταιρείες τα λειτουργικά κόστη ή τα κόστη διαφημίσεων κ.α. (39%), να κάνουν προσφορές στην τιμή (32%), να δίνουν περισσότερη ποσότητα για έκπτωση (17%), να πουλάνε απευθείας τα προϊόντα τους εκτός αλυσίδων σούπερ μάρκετ (8%) και τέλος να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους (3%).

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης «η Ελλάδα μπαίνει στην μία κρίση μετά την άλλη εδώ και 12 χρόνια.

Έτσι σήμερα συζητάμε ξανά για αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη, καθώς η ενέργεια κοστίζει περισσότερο και η πανδημία έχει μειώσει πολύ το εργατικό δυναμικό.

Παράλληλα, οι κραυγές του πολέμου προκαλούν ασφυξία στα χρηματιστήρια και καθώς η οικονομία είναι κυρίως ψυχολογία, όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Η έρευνα της Ierax Analytix σε 838 καταναλωτές πανελλαδικά, διερεύνησε, μεταξύ άλλων, τις προτιμήσεις τους αναφορικά με τις προσφορές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, για τις προσφορές που επιλέγουν στις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ, περισσότεροι (ποσοστό 61%) δήλωσαν τις εκπτώσεις 50% σε ένα προϊόν, έναντι 39% όσων προτιμούν 1+1 προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαλάτση, αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων οι αγορές 2 ίδιων αγαθών μπορεί να μην χρειάζονται ή να μην καταναλωθούν άμεσα οπότε δεν προτιμώνται εύκολα. Αυτό όμως αλλάζει ανά ηλικιακή ομάδα. Οι ηλικίες 56+ δηλώνουν πιο έντονα ότι θα προτιμούσαν τα 1+1 προϊόντα από τις προσφορές τύπου 50% με ποσοστά 62%-38% αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εβδομαδιαίου προϋπολογισμού σε σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές το ξοδεύουν στα γαλακτοκομικά είδη – τυρί, γάλα, γιαούρτι κ.λπ.- (34%) ενώ ακολουθούν το κρέας/ψάρι (20%) και τα προϊόντα καθαριότητας – απορρυπαντικά σπιτιού/πλυντηρίου- (14%).

Συνεχίζουν κατά φθίνουσα σειρά τα φρέσκα/συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά (10%), τα σνακ (6%), τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τα προϊόντα κάβας με ποσοστό 4% αντίστοιχα, τα βρεφικά (3%), τα είδη προσωπικής περιποίησης (3%) και τα είδη κατοικιδίων (2%). Οι ηλικίες 56+ δίνουν τα περισσότερα χρήματά τους σε καθαριστικά σπιτιού και έπειτα σε κρέας ή ψάρι και μετά σε γαλακτοκομικά είδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας