Ποιοι βιάζουν και σκοτώνουν Έλληνες ομογενείς-Αλήθειες για τάγμα Αζόφ

3384

Τη Δευτέρα, ανέβηκε στο Twitter ένα βίντεο με τους μαχητές του Τάγματος του Αζόφ  να επικαλυπτουν τις σφαίρες τους με λαρδί.Θα τις χρησιμοποιούσαν εναντίον των Μουσουλμάνων Τσετσένων – συμμάχων της Ρωσίας – που αναπτύσσονται στην Ουκρανία, έτσι ώστε αυτοί που ασπαζονται την μουσουλμανική θρησκεία να… μην μπορουν να φτάσουν στο παράδεισο. Ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να τρώνε χοιρινό.

Οι μαχητές του Τάγματος συμμετείχαν επίσης στην εκπαίδευση αμάχων μέσω στρατιωτικών ασκήσεων εν όψει της εισβολής της Ρωσίας.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην δέκατη ημέρα της, το ουκρανικό ακροδεξιό στρατιωτικό Σύνταγμα-πλέον- βρέθηκε και πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου .

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε την παρουσία του Τάγματος στον ουκρανικό στρατό ως έναν από τους λόγους για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικήςεπιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας».

Τι είναι λοιπόν το Τάγμα του Αζόφ;

Πρόκειται για μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη -που υπολογίζονται σε 900- είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται πως ασπάζονται τα ναζιστικά «οράματα» περί υπεροχής της Άριας φυλής.

Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε «διάσημο» για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα SNA. Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτικών, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα εναντίον όσων δεν ασπαζονταν τις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», είπε σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

https://twitter.com/ng_ukraine/status/1497924614865002497?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497924614865002497%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fm.naftemporiki.gr%2Fstory%2F1839232%2Foukrania-rosia-ti-einai-to-neonazistiko-tagma-tou-azof-pou-edose-allothi-ston-poutin-gia-tin-eisboli

Ποιος ίδρυσε την ομάδα Αζόφ 

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλιέτσκι ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine (που ιδρύθηκε το 2005) όσο και του SNA (που ιδρύθηκε το 2008).

Το 2010, ο Μπιλιέτσκι  δήλωσε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών]»  

Όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014, ο Μπιλιέτσκι, εφυγε από το Αζόφ καθώς ως αιρετός  δεν μπορουσε να είναι στο στρατό. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019. Ο 42χρονος, τον Οκτώβριο του 2016, , ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps του οποίου η βασική ομάδα είναι βετεράνοι του Αζόφ.

 Ποιος τους χρηματοδότησε αρχικά  

Η μονάδα έλαβε υποστήριξη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο δικός της στρατός ήταν πολύ αδύναμος για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.

Χρηματοδοτήθηκε επίσης και από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Igor Kolomoisky,μεγιστάνας με δραστηριότητες στις επιχειρήσεις ενέργειας, και τότε κυβερνήτης της περιοχής Dnipropetrovska.

Εκτός από το Τάγμα Αζόφ, ο Kolomoisky χρηματοδότησε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες Dnipro 1 και Dnipro 2, Aidar και Donbas.

Η ομάδα έλαβε επίσης χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Serhiy Taruta, δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Νεοναζιστική ιδεολογία

Το 2015, ο Andriy Diachenko, εκπρόσωπος του Ταγματος εκείνη την εποχή, παραδέχτηκε ότι το 10 με 20 τοις εκατό των νεοσύλλεκτων του  Αζόφ ήταν Ναζί.

Η μονάδα επισήμως αρνείται ότι ασπάζεται τη ναζιστική ιδεολογία , αλλά ναζιστικά σύμβολα όπως η σβάστικα , είναι διάσπαρτα στις στολές και στα σώματα των μελών της (ως τατουάζ).

Για παράδειγμα, η στολή φέρει νεοναζιστικό σύμβολο που μοιάζει με μαύρη σβάστικα σε κίτρινο φόντο. Η ομάδα ιισχυρίζεται ότι είναι απλώς ένα κράμα των γραμμάτων «Ν» και «Ι» που αντιπροσωπεύουν την «εθνική ιδέα».

Μεμονωμένα μέλη έχουν βέβαια δηλώσει ευθαρσώς ότι είναι νεοναζί  ενώ ο σκληροπυρηνικός ακροδεξιός υπερεθνικισμός είναι διάχυτος μεταξύ των μελών.

Τον Ιανουάριο του 2018,  το Τάγμα δημιούργησε  μονάδα πολιτοφυλακής, την  National Druzhyna για να «αποκαταστήσει» την τάξη στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

Η μονάδα πραγματοποίησε πογκρόμ κατά της κοινότητας των Ρομά και επιτέθηκε σε μέλη της LGBTQ κοινότητας.

«Η Ουκρανία είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που έχει νεοναζιστικό σχηματισμό στις Ενοπλες δυνάμεις της»  έγραψε το 2019   ανταποκριτής του περιοδικού The Nation με έδρα τις ΗΠΑ.

ΤΑΓΜΑ ΑΖΟΦ -Under Fire with the Azov Battalion: Russian Roulette (Dispatch 76)

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου

Το Τάγμα Αζόφ έχει έδρα τη Μαριούπολη και θεωρείται υπεύθυνο για μερικές από τις μεγαλύτερες αγριότητες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εμφύλια σύγκρουση του Ντονμπάς.

Εκθέσεις του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνέδεσαν την οργάνωση με εγκλήματα πολέμου, όπως βασανιστήρια, μαζικές λεηλασίες και παράνομες κρατήσεις.

Η έκθεση περιγράφει μεταξύ άλλων. περιστατικά κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, όπου η Ομάδα προχωρούσε σε λεηλασίες και εκτόπιζε δια των όπλων, κατοίκους του φιλορωσικού Ντονμπας.

Πολλά βίντεο, η γνησιότητα των οποίων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, δείχνουν επιθέσεις του Αζόφ εναντίον άοπλων πολιτών. Μέλη της οργάνωσης καυχώνται άλλωστε συχνά στο Twitter για τις δολοφονίες αμάχων ή αυτονομιστών, αναφέροντας μάλιστα και τον αριθμό των θυμάτων της κάθε επίθεσής τους.

Ποια ήταν η διεθνής αντίδραση

Τον Ιούνιο του 2015, τόσο ο Καναδάς όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι  δεν πρόκειται  να υποστηρίξουν η να εκπαιδεύσουν το σύνταγμα του Αζόφ, επικαλούμενοι τις νεοναζιστικές διασυνδέσεις του.

Το επόμενο έτος, ωστόσο, οι ΗΠΑ ήραν τις δεσμεύσεις τους υπό την πίεση του Πενταγώνου.

Τον Οκτώβριο του 2019, 40 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον εκπρόσωπο Μαξ Ρόουζ υπέγραψαν μια επιστολή   καλώντας -ανεπιτυχώς – το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει το Τάγμα ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση». Τον περασμένο Απρίλιο, η αντιπρόσωπος Elissa Slotkin επανέλαβε το αίτημα  προς την κυβέρνηση Μπάιντεν συμπεριλαμβάνοντας   και άλλες ομάδες «λευκής υπεροχής»

Η διεθνής υποστήριξη της Ομάδας τελικα ήταν ευρεία, αναδεικνύοντας την Ουκρανία ως νέος κόμβο  για την ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο.  Άνδρες με παρόμοια ιδεολογία,  από τρεις ηπείρους,  έχει τεκμηριωθεί ότι εντάχθηκαν στο Τάγμα.

Μια απαγόρευση που πάρθηκε πίσω

Το 2016, το Facebook χαρακτήρισε για πρώτη φορά το σύνταγμα του Αζόφ ως «επικίνδυνη οργάνωση».

Σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας περί επικίνδυνων ατόμων και οργανισμών, το Τάγμα αποκλείστηκε από τις πλατφόρμες της το 2019. Η ομάδα  συμπεριελήφθη σε λίστα με άλλες ακραίες ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν και το  ISIS).

Ωστόσο, στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, το Facebook πήρε πίσω την απαγόρευση του .

«Προς το παρόν, κάνουμε μια εξαίρεση, αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας και στο ρόλο του τάγματος ως τμήματος της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας», δήλωσε  εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta. Insider .

«Αλλά συνεχίζουμε να απαγορεύουμε κάθε ρητορική μίσους, συμβολισμούς μίσους, επαίνους για τη βία, υποστήριξη ή  του συντάγματος του Αζόφ και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο παραβιάζει τα κοινοτικά μας πρότυπα» προσέθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας