Η Τουρκία είναι καλύτερη επιλογή για το φυσικό αέριο από τον East Med, όπως συστήνει το ισραηλίτικο think tank Institute for National Security Studies
Tην Τουρκία αντί του East Med προκρίνει ως επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη το γνωστό ισραηλίτικο think tank, Institute for National Security Studies.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, το δίκτυο αγωγών της Τουρκίας αποτελεί την πλέον εφικτή επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ιορδανία και την Ευρωπαϊκή Ευρώπη, Oded Eran.
«Οι συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της 12χρονης ρήξης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, εμπόδισαν τη διερεύνηση αυτής της επιλογής και έκαναν το Ισραήλ να αναζητήσει εναλλακτικές» δήλωσε ο Eran στο Anadolu Agency.
Ωστόσο, όπως είπε, ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Μόσχας επέτρεψαν να εξεταστεί η τουρκική επιλογή και να υπάρξουν συζητήσεις στο πλέον υψηλό επίπεδο.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Isaak Herzog έφτασε στην Άγκυρα την Τετάρτη.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip πιστεύει ότι η «ιστορική» επίσκεψη θα είναι «σημείο καμπής» στις επί μακρόν τεταμένες διμερείς σχέσεις και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα .
Αν και αναγνώρισε ότι οι συνδυασμένες διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Αίγυπτο δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν τη Ρωσία ως προμηθευτή, ο Eran είπε ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάλυψη τυχόν απότομων ελλείψεων.
Η επίσκεψη Herzog θεωρείται ένα βήμα προς τη μετάβαση από μια περίοδο εντάσεων σε μια περίοδο φιλίας και συνεργασίας.
Ο Erdogan τόνισε ότι «κοινός μας στόχος είναι να αναζωογονήσουμε τον πολιτικό διάλογο, βασιζόμενοι σε κοινά συμφέροντα και σεβασμό στις αμοιβαίες ευαισθησίες».
Ο Tούρκος πρόεδρος, μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, στον απόηχο των πρόσφατων περιφερειακών εξελίξεων, και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία σε ενεργειακά έργα.
«Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να αναβιώσει η συνεργασία στο θέμα της ενέργειας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ είχε και στο παρελθόν συνομιλίες για εξαγωγές φυσικού αερίου με την Τουρκία, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.
Ο Eran διερωτάται για την πολιτική και οικονομική σκοπιμότητα ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δεδομένων των κινδύνων στην πολιτικά φορτισμένη περιοχή.
«Οι εμπορικοί παράγοντες θα πρέπει να διασφαλιστούν έναντι πολιτικών κινδύνων, σε μια περιοχή που βρίθει από συγκρούσεις.
Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την απόδοση των επενδύσεων.
Αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις», προειδοποίησε.
Ωστόσο, ήταν πιο αισιόδοξος για τον ρόλο της Τουρκίας ως συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Ενθάρρυνε επίσης τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών παραγωγής φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την προώθηση του μπλε υδρογόνου ως ενεργειακής γεφύρωσης, κάτι που θα ήταν επωφελές τα επόμενα 30-40 έτη.
Το μπλε υδρογόνο προέρχεται από φυσικό αέριο μέσω της διαδικασίας αναμόρφωσης μεθανίου με ατμό (SMR).
«Τα εμπόδια θα ξεπεραστούν
Ο Michael Tanchum, μέλος του Προγράμματος Οικονομικών και Ενέργειας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε την εμπορική βιωσιμότητα της μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία για εσωτερική χρήση και τη διενέργεια του καθιερωμένου εξαγωγικού εμπορίου στην Ευρώπη.
Ο Erdogan έχει πει στο παρελθόν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αναβιώνοντας μια ιδέα που συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τα σχέδια για έναν υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω της ελληνικής Κύπρου και της Ελλάδας στην Ευρώπη, εξαιρουμένης της Τουρκίας, έχουν σταματήσει αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επιφυλάξεις τον Ιανουάριο, επικαλούμενες ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα και το περιβαλλοντικό κόστος.
Ο Εrdogan, από την άλλη, είχε πει ότι οι ΗΠΑ ήραν την υποστήριξή τους επειδή το έργο δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι ένα τέτοιο έργο «δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την Τουρκία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Tanchum εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα πολιτικά εμπόδια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.
«Τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού είναι επίσης διαχειρίσιμα.
Με τα γεγονότα στην Ουκρανία να επικεντρώνουν την αίσθηση του επείγοντος στο φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ και άλλους παράγοντες της Μέσης Ανατολής, τα προηγούμενα πολιτικά εμπόδια θα μπορούσαν να επιλυθούν» είπε.
Ο Tanchum συνέστησε ότι η μεταφορά πράσινου υδρογόνου, το οποίο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θεωρείται η πιο πράσινη επιλογή, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω ενός αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας.
«Με αυτόν τον τρόπο, ο αγωγός θα μπορούσε επίσης να είναι η αρχή για την ανάπτυξη ευρύτερης συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την προσέγγιση σε περιφερειακό επίπεδο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».