Η Υπερδνειστερία ζητάει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της

1152
ητάει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της

Η Υπεδνειστερία αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία σε περίπτωση που ΝΑΤΟ-ΗΠΑ θελήσουν να απαντήσουν δυναμικά στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Η Μολδαβία συμπλήρωσε  30 χρόνια από τον πόλεμο με τους αντάρτες της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία

Ο πόλεμος του 1992 στη Μολδαβία και η αυτονόμηση της Υπερδνειστερίας

Οι μολδαβικές αρχές τίμησαν στις 2 Μαρτίου τη μνήμη όσων πολέμησαν και πέθαναν στον πόλεμο με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις που κατέλαβαν τον έλεγχο της ανατολικής περιοχής της Υπερδνειστερίας το 1992.

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι σημαντικό για τις μελλοντικές γενιές να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη όσων έπεσαν στο πεδίο της μάχης κατά τον πόλεμο της Υπερδνειστερίας το 1992 και για το κράτος να μην ξεχάσει τη θυσία τους.

«Σήμερα, τιμάμαι τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο στον ποταμό Δνείστερο. Μια ένοπλη σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, με στόχο την καταστολή της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας, και στην οποία χάσαμε εκατοντάδες ζωές και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν», είπε ο Σαντού σε δήλωση του

Υπέγραψε ένα διάταγμα για τη δημιουργία αναμνηστικού μεταλλίου που θα απονεμηθεί σε βετεράνους του Μολδαβικού Στρατού που «πολέμησαν για να υπερασπιστούν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Μολδαβίας» στον πόλεμο κατά των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην Υπερδνειστερία που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου 1992.

Ο πόλεμος κατά των αυτονομιστών ανταρτών στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου ξέσπασε όταν η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Οι πολιτοφυλακές της Υπερδνειστερίας υποστηρίχθηκαν από Κοζάκους μισθοφόρους και Ρώσους στρατιώτες της 14ης Στρατιάς της πρώην ΕΣΣΔ.

Περίπου 300 Μολδαβοί έχασαν τη ζωή τους και 370 τραυματίστηκαν. Παρόμοιος αριθμός θυμάτων από την πλευρά της Υπερδνειστερίας εκτιμάται ότι σημειώθηκε

Οι αναλυτές είπαν ότι ο πόλεμος ήταν μέρος μιας σειράς προσπαθειών της Ρωσίας να διατηρήσει την επιρροή της στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ενθαρρύνοντας αυτονομιστικά κινήματα.

Στις 25 Αυγούστου 1991, μόλις δύο ημέρες πριν το Κισινάου κηρύξει την ανεξαρτησία του, η λεγόμενη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της αυτονομιστικής περιοχής εγκρίθηκε από το Ανώτατο Σοβιέτ στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας.

Τον επόμενο Μάρτιο άρχισε ο πόλεμος. Η Μολδαβία υποστηρίζει ότι πολέμησε για να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ το Κρεμλίνο και το αποσχιστικό καθεστώς στην Τιρασπόλ κατηγόρησαν το Κισινάου για στρατιωτική επίθεση και δίωξη του «λαού και κράτους της Υπερδνειστερίας».

Οι μάχες ξεκίνησαν όταν οι φιλορωσικές πολιτοφυλακές της Υπερδνειστερίας επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα της Μολδαβίας στο Ντουμπασαρί τη νύχτα της 1ης Μαρτίου 1992 και σκότωσαν τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα.

Τα μολδαβικά στρατεύματα απάντησαν επιτιθέμενα στις φιλορωσικές ανταρτικές δυνάμεις στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου και, στην πρώτη φάση της σύγκρουσης, τους νίκησαν.

Ωστόσο, Ρώσοι στρατιώτες από τη 14η Στρατιά της ΕΣΣΔ ανέτρεψαν τότε την ισορροπία της σύγκρουσης ενάντια στον κακώς οπλισμένο Μολδαβικό Στρατό.

Η Μολδαβία υπέστη στρατιωτική ήττα και οι όροι ειρήνης υπαγορεύτηκαν από τη Μόσχα στο κείμενο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις 21 Ιουλίου 1992.

Το έγγραφο υπέγραψαν οι τότε πρόεδροι της Ρωσίας και της Μολδαβίας, Μπόρις Γέλτσιν και Μιρτσέα Σνέγκουρ.

Η Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία είναι κράτος (de facto) στη Μολδαβία στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης».

Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει.

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας ορίζει την Υπερδνειστερία ως αυτόνομη εδαφική ενότητα της Υπερδνειστερίας με ειδικό νομικό καθεστώς

Η Υπερνειστερία απαίτησε σήμερα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της  όπως φαίνεται στο Τwitter που ακολουθεί, ενώ ο Λευκορώσος ηγέτης Λουκασέγκο σε χάρτη δείχνει βέλος -άξονα επίθεσης κατά της Μολδαβίας

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Υπεδνειστερία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία σε περίπτωση που ΝΑΤΟ-ΗΠΑ θελήσουν να απαντήσουν δυναμικά στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Οι επιλογές τους θα ήταν αρχικά η ενίσχυση με οπλικά συστήματα – μέσα και “στρατιωτικούς σύμβουλους-μισθοφόρους”, της Μολδαβίας-Ρουμανίας-Ουκρανίας, προκειμένου να αποκλειστεί η Υπερδνειστερία, έτσι ώστε να χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης προς τον Πούτιν.

Στη συνέχεια εάν αυτό δεν “έπειθε” τη Ρωσία, θα μπορούσε να καταληφθεί η Υπερδειστερία με στρατιωτικές επιχειρήσεις από το ΝΑΤΟ, κάτι εξόχως επικίνδυνο ωστόσο , αφού θα οδηγούσε σε γενικευμένη σύρραξη ΝΑΤΟ-ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Φαίνεται ότι ο Πούτιν είχε παρόμοιες σκέψεις-ανησυχίες και για τον λόγο αυτό ώθησε σήμερα την Υπερδνειστερία να  επικαιροποιήσει την απαίτηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της.

Κλείνω τέλος  υπενθυμίζοντας το άρθρο-ανάλυση μας αναφορικά με τα σχέδια στρατιωτικών επιχειρήσεων Ρωσίας-ΗΠΑ στην Ουκρανία και Βαλτική στο οποίο από τις 20 Ιανουαρίου 2022,  αναφέραμε :

“Η Ρωσία διαφαίνεται ότι με τον αποβατικό της στόλο, δύναται αφενός να ενισχύσει τις δυνάμεις της Κριμαίας, αφετέρου να διεξάγει αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε μέρος στη Μαύρη θάλασσα.

Για  τη διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας προσφέρεται η ευρύτερη  περιοχή της Οδησσού, αλλά κυρίως η περιοχή μεταξύ Μαριούπολης-Κριμαίας στην Αζοφική θάλασσα.

Σε περίπτωση αποβατικής ενέργειας στην περιοχή της Οδησσού  η Ρωσία πετυχαίνει ταυτόχρονα δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι η συνένωση των αποβατικών δυνάμεων με την Υπερδνειστερία  όπου διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες όμως εδαφικά δεν γειτνιάζουν με ρωσικό έδαφος αποτελώντας έτσι το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας και το δεύτερο είναι η αποκοπή  και κατάληψη της ουκρανικής περιοχής δυτικά του Δνείστερου ποταμού από Οδησσό μέχρι Ισμαήλιο.

Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα αποκόψει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ουκρανίας πρός τον Εύξεινο Πόντο”

Από την εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία  φαίνεται ότι η εκτίμησή μας δικαιώνεται πλήρως

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας