Δηλώσεις που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες έκανε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πολύ επικίνδυνη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Ο Α.Μάσλοφ τόνισε ότι αυτά «τα όπλα μπορούν να γίνουν λεία των ομάδων νεοναζί και εγκληματικών συμμοριών», ενώ αναφέρθηκε και στην επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, από το βήμα της Βουλής.
«Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Α.Μασλόφ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι, χαρακτηρίζοντας «ρητορικό» το ερώτημα που τού τέθηκε για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Είδαμε την επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που διέκοψε την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών», είπε, δηλώνοντας βέβαιος ότι «στο μέλλον οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν», προσθέτοντας πάντως ότι «είναι αδύνατον να πούμε πότε, γιατί η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα».
«Η απόφαση της (ελληνικής) κυβέρνησης να προμηθεύσει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτές οι προμήθειες ρίχνουν λάδι στη φωτιά, διότι δεν πρόκειται μόνο για καλάσνικοφ, αλλά και για αντιαρματικούς πυραύλους», είπε, επίσης, ο Ρώσος πρέσβης, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει επί της ουσίας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Οι δηλώσεις του δεν διαφέρουν από αυτές των άλλων μελών της Ε.Ε., γι’ αυτό δεν μας εξέπληξαν. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., υπάρχει πειθαρχία από την ελληνική πλευρά. Ενημερώνουμε τη Μόσχα και οι δηλώσεις καταγράφονται».
Η θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό παραμένει ακλόνητη
Όσον αφορά στην ένταση που καταγράφηκε στις παρεμβάσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο κ. Μασλόφ δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος από τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει με το Υπουργείο Εξωτερικών. Επέμεινε δε ότι στο χωριό Σαρτανά, όπου υπήρξαν νεκροί ομογενείς, «δεν πετούσαν ρωσικά μαχητικά, όταν σκοτώθηκαν οι Έλληνες ομογενείς».
Απαντώντας, εξάλλου, σε πρόσφατη δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, όπου χαρακτήριζε το ψευδοκράτος «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό -που κινείται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ- δεν έχει αλλάξει.
Σε άλλο σημείο ο Ρώσος πρέσβης επανέλαβε τις ρωσικές απαιτήσεις που εκφράζονται στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που διατύπωσε και ο πρόεδρος Πούτιν για την αναγνώριση της ρωσικής Κριμαίας, την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, την επίτευξη ουδέτερου καθεστώτος στη χώρα, καθώς και τις εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση προς τη Ρωσία.
«Ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ, ερωτηθείς για τις κυρώσεις και την παγκόσμια καταδίκη, ο πρέσβης σημείωσε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί, ο κόσμος δεν περιορίζεται στη Δύση». «Όσον αφορά τη δήθεν παγκόσμια καταδίκη της χώρας, η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί. Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Δύση. Για παράδειγμα η Ινδία και η Κίνα καταδίκασαν τις κυρώσεις», κατέληξε.