Η Πολεμική Αεροπορία του ΝΑΤΟ προκαλεί «Κρίση της Καραϊβικής-2» στη Βαλτική

886
Η Πολεμική Αεροπορία του ΝΑΤΟ προκαλεί

Στα όρια ανάφλεξης η Ουκρανο-Νατοϊκή προκλητικότητα

Γιατί η επιχείρηση της Νατοϊκής Πολεμικής Αεροπορίας «Baltic air patrol» ονομάζεται από την Ρωσία «πολύ επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική»

Για την Ρωσία όλα δείχνουν ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ κοντά στα σύνορά της, ήταν προγραμματισμένες εδώ και πολύ καιρό, καθώς για σχεδόν 18 χρόνια, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές ενέργειες βρίσκονταν σε εξέλιξη κοντά στα σύνορά της, η οποία στην ουσία μοιάζει με την κρίση της Καραϊβικής του 1962.

Κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, συμμετείχαν σε μια τεταμένη πολιτική και στρατιωτική αντιπαράθεση 13 ημερών τον Οκτώβριο του 1962, σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικών σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα, μόλις 90 μίλια από τις ακτές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η καταστροφή αποφεύχθηκε όταν οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την προσφορά του σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ,  να αφαιρέσει τους κουβανικούς πυραύλους με αντάλλαγμα την υπόσχεση των ΗΠΑ να μην εισβάλουν στην Κούβα. Ο Κένεντι συμφώνησε επίσης κρυφά, να απομακρύνει τους αμερικανικούς πυραύλους από την Τουρκία.

Οι Ρώσοι διατείνονται και προσομοιάζουν την κρίση της Καραϊβικής  με την επιχείρηση της Νατοϊκής Πολεμικής Αεροπορίας «Baltic Air Patrol» (BVP), (η οποία στα έγγραφα της συμμαχίας στο πρωτότυπο αναφέρεται ως Baltic Air Policing), ως μία παρόμοια κίνηση που είχε σχεδιασμό την επέκταση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ως πρόσχημα την εγκαθίδρυση ισχυρών στρατευμάτων και πυραυλικών συστημάτων στα σύνορά της.

Σύμφωνα με το zvezdaweekly, η απόφαση για τη διενέργεια περιπολιών ελήφθη σε συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στις 17 Μαρτίου 2004, με το πρόσχημα της «προστασίας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής».

Το Μέσο ενημέρωσης υπενθυμίζει, ότι σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη λήψη αυτής της απόφασης, το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος μέσου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε σε περιστροφική βάση στους ουρανούς των τριών χωρών της Βαλτικής – Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας, που εντάχθηκαν στη Συμμαχία ως πλήρη μέλη το ίδιο 2004.

Στις 14 Ιουνίου 2016, ο τότε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ, Alexander Vershbow, συναντήθηκε με τους υπουργούς Άμυνας της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, για να υπογράψουν μια νέα συμφωνία σχετικά με τους μηχανισμούς οργάνωσης της χρήσης του εναέριου χώρου για την υποστήριξη του BVP.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τόνισε ότι το υπογεγραμμένο έγγραφο θα συμβάλει στην «διεύρυνση των ευκαιριών προετοιμασίας για επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο της περιοχής της Βαλτικής».

Το zvezdaweekly, θέλοντας να τονίσει την προπαρασκευή του μελλοντικού αποκλεισμού των συνόρων της Ρωσίας, θέτει  το ερώτημα: να προετοιμαστούμε για ποιες «ενέργειες»;

«Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Στρατηγική Αεροπορικής Ισχύος του ΝΑΤΟ, που εγκρίθηκε στις 26 Ιουνίου 2018, οι αεροπορικές δυνάμεις των κρατών μελών του πρέπει να μπορούν να επιχειρούν «σε οποιονδήποτε χώρο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», μεταξύ άλλων σε εξαιρετικά προστατευμένο εναέριο χώρο και σε περιοχές βαριά εναέρια κυκλοφορία. Η περιοχή της Βαλτικής συμπεριλήφθη  κάτω από μια τέτοια ερμηνεία που προτάθηκε από τα κεντρικά γραφεία του μπλοκ στις Βρυξέλλες», αναφέρει.

Από την Ρωσία θεωρήθηκε ύποπτο ότι τα σύγχρονα μαχητικά-βομβαρδιστικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα, δεν μπορούν να εκτελούν «αστυνομικές» λειτουργίες,  καθώς γνώριζαν ότι τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B, B-52H και B-2A είχαν την δυνατότητα να φέρουν διηπειρωτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Αλλά τι κρυβόταν πίσω από τέτοιες «πτήσεις» φάνηκε λίγο αργότερα. Στα τέλη του ίδιου έτους, ένα από τα πυρηνικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πραγματοποίησε εκτόξευση ρουκετών και βομβαρδισμό με πυρηνικές κεφαλές, υπό όρους στο λιθουανικό χώρο δοκιμών, που βρίσκεται μόλις 60 χιλιόμετρα από τα λιθουανο-ρωσικά σύνορα, που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Νέμαν, δηλαδή , όχι μακριά από την περιοχή του Καλίνινγκραντ’, αναφέρει το zvezdaweekly.

Συνδυασμένη Απειλή

Για την Ρωσία η επιχείρηση της Νατοϊκής Πολεμικής Αεροπορίας «Baltic air patrol», θεωρείται «πολύ επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική».

Καταδεικνύει ότι η αεροπορία συμπληρώνει τις πολυεθνικές ομάδες χερσαίων μαχών των «εμπροσθοβαρών» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που δημιουργούνται στο έδαφος των τεσσάρων κρατών της ανατολικής ζώνης της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς και των ναυτικών της συμμαχίας, που αναπτύσσονται στα ύδατα της Βαλτικής σε μόνιμη και εκ περιτροπής βάση.

Συμπληρώνει επίσης, τις συνδυασμένες επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες στην επιχειρησιακή βάση αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ κοντά στο Redzikowo, όχι μακριά από το πολωνικό Slupsk, το οποίο σύντομα θα εγκατασταθεί και θα τεθεί σε επιφυλακή.

Φαίνεται ότι ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους, η ρωσική πλευρά  θέτει συνεχώς ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που συμμετέχουν ενεργά στην επιχείρηση αυτή, το ζήτημα της πλήρους παύσης της περιπολίας στον εναέριο χώρο του τις χώρες της Βαλτικής και τη ζώνη της Βαλτικής Θάλασσας, με μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας «διπλής χρήσης», καθώς και την αμερικανική πυρηνική στρατηγική αεροπορία.

Το αίτημα της Ρωσίας να μειώσει τις δυνατότητες της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στο επίπεδο του 1997, έχει στόχο να σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα. Αυτή η διάταξη περιλαμβανόταν στο τέταρτο άρθρο του σχεδίου συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας , που παραδόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Αλλά απορρίφθηκε πλήρως από την Ουάσιγκτον και το μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού, στις επίσημες απαντήσεις τους στη Μόσχα στις 26 Ιανουαρίου. Η μείωση ή η λήξη του, δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτές τις απαντήσεις.

«Μια τέτοια απαίτηση θα πρέπει επίσης να αποτελεί εξισορροπητικό αντεπιχείρημα ως απάντηση στην επιμονή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι η Ρωσία πρέπει μονομερώς να μειώσει ορισμένους τύπους όπλων της και να μηδενίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Βαλτικής. Ειδικότερα, στη ζώνη των περιοχών του Καλίνινγκραντ και του Λένινγκραντ. Αλλά με ταυτόχρονη συσσώρευση δυνάμεων κρούσης του ΝΑΤΟ με βάση τα εμπρός στην άμεση γειτνίασή τους», αναφέρει το zvezdaweekly.

Αυτός είναι ο λόγος που ένα τέτοιο αίτημα από τη ρωσική πλευρά  επαναλαμβάνεται, την ίδια στιγμή που θέτει ριζικά το ζήτημα της πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας