Κλοιός ανατιμήσεων-Σε λίγο το ελαιόλαδο θα απασχολεί περισσότερο από το πετρέλαιο

909
Κλοιός ανατιμήσεων-Σε λίγο

Οι πληθωριστικές πιέσεις τείνουν να ξεφύγουν στην Ελλάδα…

Η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα βάζει δύσκολα στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, ενώ το πραγματικά εισόδημα των πολιτών της χώρας βαίνει διαρκώς μειούμενο.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλό δεκαετίας.
Μέχρι στιγμής, η αιτία για τις ανατιμήσεις επικεντρώνεται στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ωστόσο, τα πράγματα τείνουν να ξεφύγουν και δεν θα αργήσει η στιγμή που το ελαιόλαδο θα έχει μεγαλύτερη σημασία από την τιμή του πετρελαίου Brent.
Υπενθυμίζεται πως από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019
Κατά τ’ άλλα, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κοιτάζοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, παρότι στην αρχή του 2021 οι τιμές δεν αυξάνονταν σε καμία από τις 12 κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», μέχρι το τέλος του έτους σε επτά από αυτές καταγράφονταν αυξήσεις.
Πέντε από αυτές τις κατηγορίες σημείωσαν αύξηση τιμών υψηλότερη από 2%.
1_219.JPG
Οπως είναι αντιληπτό, βέβαια, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να διευρύνεται, η συνεισφορά του στην ονομαστική αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 5,1% τον Δεκέμβριο οφείλεται, κυρίως, στην αγορά κατοικίας, στις μεταφορές και στα τρόφιμα.
Σε αυτές τις κατηγορίες, κυριαρχούν οι ενεργειακές συνιστώσες της στέγασης και των μεταφορών, με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες – ήτοι τα δύο τρίτα της αύξησης.
Ως γνωστόν, δεδομένου ότι οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα είναι ασταθείς, οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί αυτά τα στοιχεία.
Το βασικό επιτόκιο του Δεκεμβρίου ήταν 1%.
Στην πραγματικότητα, μόλις οκτώ στοιχεία αντιπροσώπευαν το 80% του συνολικού πληθωρισμού του Δεκεμβρίου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 135% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, αλλά δεδομένου του σχετικού βάρους του στον δείκτη η συμβολή του στον πληθωρισμό αντισταθμίστηκε από την ηλεκτρική ενέργεια.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 45%, προσθέτοντας 1,75 ποσοστιαίες μονάδες στον δείκτη ΔΤΚ.
Τα δε καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης συνέβαλαν συνολικά κατά 1,4% στον μετρούμενο πληθωρισμό.
Σε σύγκριση με αυτές τις ενεργειακές κατηγορίες, η συνεισφορά του ελαιολάδου στον ΔΤΚ είναι συγκριτικά μικρή με 0,16 ποσοστιαίες μονάδες.
Αλλά αυτή είναι η έκτη μεγαλύτερη συνεισφορά και η μεγαλύτερη μεταξύ των τροφίμων.
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κυμάνθηκε στο 4,3% τον Δεκέμβριο ενώ η συνεισφορά του στον ονομαστικό πληθωρισμό ανήλθε σε 1%.
Αυτό είναι κάτι που αποκτά σταθερά μεγαλύτερη σημασία το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αναμένεται να αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα.
Αν μη τι άλλο, οι τιμές στα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην Ενέργεια, αφού εύλογα το κόστος εισροών τα επηρεάζει.

Η σημασία του ελαιολάδου…

Όπως καταγράφει στην ανάλυσή του ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Marcus Benssansson, το ελαιόλαδο είναι ένα σημαντικό βασικό προϊόν για τους Έλληνες, καθώς αντιπροσωπεύει το 0,92% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – όγδοο τη τάξει μεταξύ των προϊόντων διατροφής.
Αντίθετα, για τη ζώνη του ευρώ, το ελαιόλαδο συνεισφέρει στον ΔΤΚ με 0,18%.
Η ανατίμηση στο ελαιόλαδο ανήλθε σε 17% τον Δεκέμβριο.

σδσδ.JPG

Η άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου πρέπει να εξεταστεί μαζί με τη μείωση στην τιμή του το 2020.
Και τότε ήταν 12,5% υψηλότερη από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2019.
Το διετές επιτόκιο μάς λέει όμως και κάτι άλλο: σε σύγκριση με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, υπάρχει περισσότερος χώρος κάλυψης του ελληνικού πληθωρισμού λόγω αποπληθωρισμού το 2020.
Ενώ σε επίπεδο διετίας οι ανατιμήσεις μπορεί να είναι μεγάλες για το ελαιόλαδο, ο βασικός δείκτης είναι μόλις 2,7% υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο δε βασικός ΔΤΚ παραμένει 1% χαμηλότερος από ό,τι πριν από δύο χρόνια.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται προκειμένου να καταδειχθεί πως ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα μόνο παροδικός δεν είναι – αντίθετα έχει επίμονα χαρακτηριστικά.

Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας