Η χώρα έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ας μην το παραδέχεται η κυβέρνηση. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι περιοδείες και οι συνεντεύξεις του σε κανάλια δεν περνούν απαρατήρητα. Είναι προφανές ότι μόλις βρει κατάλληλη ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης θα το επιχειρήσει. Για την ώρα, ωστόσο, η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, μόνο ευοίωνη δε χαρακτηρίζεται. Ανατιμήσεις, γκάφες, μυρωδιά σκανδάλων, διπλωματικές ήττες και μεγάλες αστοχίες βρίσκονται στο προσκήνιο. Το επιτελείο του Μαξίμου με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθεί να βελτιώσει την κυβερνητική εικόνα. Είναι ολοφάνερο ότι δεν του βγαίνει όμως.
Το 2022 δεν ξεκίνησε καλά για την κυβέρνηση. Η Τουρκία, εκτός από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, επέβαλε για μια ακόμη φορά τη θέλησή της με την ακύρωση του αγωγού East Med. Είναι δε χαρακτηριστικό της «πλουραλιστικής» ενημέρωσης που υπάρχει στη χώρα ότι κανένα από τα κανάλια που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές δεν ανέδειξε το θέμα, το οποίο βρισκόταν πολύ ψηλά στην ατζέντα των «επιτυχιών» του πρωθυπουργού.
Πρόσφατα επίσης, μάθαμε από τον κ. Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι δε διαφωνεί με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που δόθηκε στην γειτονική μας χώρα. Το εκστόμισε δε τόσο ανερυθρίαστα, λες και είπε το πιο απλό πράγμα. Αλήθεια, ο πολιτικός ο οποίος απεχθάνεται, όπως ο ίδιος τονίζει σε κάθε ευκαιρία, τον λαϊκισμό, γιατί δεν το δήλωνε προεκλογικά; Γιατί επέλεξε τη στρατηγική του διχασμού και πολέμησε μια θετική για τη χώρα συμφωνία, φορώντας τη στολή του μακεδονομάχου για προεκλογικές σκοπιμότητες; Τέτοια ανευθυνότητα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, μόνο και μόνο για να μαζέψει ψήφους; Αν αυτό δεν είναι καιροσκοπισμός, τότε τι είναι;
Μα ούτε και στην οικονομία οι εξελίξεις είναι στοιχειωδώς θετικές. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 5,1%, την ανεργία να βρίσκεται πολύ ψηλά και την κοινωνία να παίρνει φωτιά από τις αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής, δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει από τον Ιανουάριο γενναίες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσουν από τον Μάιο, χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές ποσό!!! Ακόμη μια πρωτοτυπία του Μεγάρου Μαξίμου, που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση παραμένει θεατής και μοιάζει ανίκανη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που συνδέονται με την πανδημία. Δείχνει σαν να μην έχει αίσθηση όσων συμβαίνουν την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για τους νεκρούς που ξεπέρασαν τις 20.000, απάντησε προκλητικά με ένα ψέμα και απέφυγε να μπει στην ουσία. Είπε ότι η κυβέρνηση έσωσε την πραγματική οικονομία, η οποία εντούτοις είναι ένα από τα μεγάλα θύματα των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών επιλογών. Είχε προηγηθεί η τεράστια γκάφα του υπουργού Ανάπτυξης του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές των PCR τεστ στην Ελλάδα σε σχέση με την Κύπρο, χαρακτήρισε χαμηλής αξιοπιστίας όσα γίνονται στη Μεγαλόνησο. Δήλωση που προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανασκευάσει μετά την έντονη ενόχληση που προκάλεσε στην κυπριακή πλευρά. Βεβαίως, ο λαλίστατος υπουργός κατάπιε τη γλώσσα του όταν δήμαρχοι έκλεισαν συμφωνίες για μοριακά τεστ στη μισή τιμή από εκείνη του πλαφόν, που, μετά από πολλές πιέσεις, αναγκάστηκε να ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Συνοψίζοντας, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Η κοινωνία μουδιασμένη παρακολουθεί για μια ακόμη φορά τον προπαγανδιστικό μηχανισμό να προσπαθεί να σώσει το Μαξίμου από την όποια κριτική, αδιαφορώντας ποιο θα είναι το κόστος για τους υπόλοιπους. Είναι σίγουρο ότι με παλινωδίες, ψέματα, λαϊκισμό και παραμόρφωση της πραγματικότητας δεν πάει κανένας πολύ μακριά. Ιδιαίτερα όταν μένει ανοιχτό το ζήτημα της λίστας Πέτσα, η υπόθεση Novartis και η δίωξη δημοσιογράφων, θέμα που αγγίζει τον πυρήνα της δημοκρατίας. Δύσκολα, επομένως, η κυβέρνηση θα αντιστρέψει το αρνητικό για εκείνη κλίμα. Εκτός κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση τη βγάλει για μια ακόμη φορά από τη δύσκολη θέση, όπως κατ΄ επανάληψη έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
Γιάννης Ανδρουλιδάκης
εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας