Κύμα ακρίβειας και Μητσοτάκης εξαγγέλλει από Μάη ένα ευρώ τη μέρα

762
Κύμα ακρίβειας και Μητσοτάκης

Την αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα σπάσουμε αυγά και θα κάνουμε αλλαγές στο σύστημα υγείας, είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «σημαντικό όπλο» τα αντιικά χάπια, η πλατφόρμα για τα οποία ανοίγει σήμερα Παρασκευή 14/1.
Για τους εμβολιασμούς, μίλησε για μία τεχνολογικά άψογη διαδικασία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για να προσθέσει ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε και το όπλο της υποχρεωτικότητας – «ήμασταν μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που το έκαναν», ανέφερε, για να προσθέσει ότι η κυβερνηση δεν έχει πρόθεση να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα, ειδικά τώρα, που φαίνεται ότι η πανδημία τείνει να υποχωρήσει.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και πρόστιμα

Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και για τα πρόστιμα που θα αρχίσουν από την Δευτέρα να βεβαιώνονται στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
«Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη…», είπε σχετικά, ενώ σε επισήμανση ότι, κάποιοι συμπολίτες μας ζουν με πολύ χαμηλές συντάξεις, απάντησε πως «υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις, μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία.
Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατευτήκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο.
Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».
Όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε ότι υπάρχει η επιλογή «να πράξουν το σωστό».
Πρόσθεσε ότι το πρόστιμο δεν είναι αμελητέο, για να συμπληρώσει ότι αν δεν υπήρχε, θα ήταν άδικο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο.
«Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων.
Για τις τιμές των τεστ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στο testing, ότι δίνεται η δυνατότητα δωρεάν τεστ σε αρκετές δομές – και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο όπλο μας δεν είναι τα μοριακά τεστ, αλλά τα τεστ αντιγόνου, που δίνουν τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου του επιδημιολογικού επιπέδου του πληθυσμού.
«Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την «πολυφωνία» των ειδικών, ενώ είπε ότι η σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική.
Είπε ότι ο κ. Τσιόδρας έκανε ένα βήμα πίσω γιατί δέχθηκε επιθέσεις τύπου «δολοφονίας χαρακτήρων».
Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να σπεκουλάρει πάνω στην πανδημία, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα κριθεί για αυτό στις επόμενες εκλογές.
«Δεν ακούσαμε προτάσεις από την αντιπολίτευση», είπε, εξαιρώντας την πρόταση Φίλη για την σύνδεση του πιστοποιητικού με την τρίτη δόση.

Κατώτατος μισθός

Ο πρωθυπουργός , όπως έχει προαναγγελθεί, μίλησε για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό.
«Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατωτάτου που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
Αν και ο ίδιος δεν αναφέρεται στο ποσοστό της νέας αύξησης, οι πληροφορίες θέλουν να είναι της τάξης του 6%, κάτι που, εφόσον ισχύσει, θα ανεβάσει τον βασικό μισθό στα 703 ευρώ τον μήνα.
Όπως αποκάλυψε το Bankingnews νωρίτερα, το σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού θα έχει ως εξής:
Αύξηση του κατώτατου μισθού γύρω στις 5-6% που σημαίνει ότι ο μισθός θα φτάσει στα 703 ευρώ, ποσό που αγγίζει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
Να θυμίσουμε ότι ήδη από 1.1.2022 ισχύει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 669 ευρώ, ήτοι αύξηση 2% αλλά κρίθηκε ότι λόγω συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία ανεπαρκής.Είπε ότι έχει υλοποιηθεί το 80% των μειώσεων φόρων που υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ – και ως τις εκλογές, θα υλοιποιηθούν όλες.
Χαρακτήρισε σημαντική την δημοσιονομική προσαρμογή του 2022 – τονίζοντας ότι η όποια παρέμβαση θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ.

Για την απολιγνιτοποίηση

«Αν είχαμε σήμερα περισσότερη «πράσινη» ενέργεια, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι με την απανθρακοποίηση εξασφαλίζονται πολύ σημαντικοί πόροι για να στηριχθούν οι περιοχές όπου υπάρχουν τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Για τις εκλογές , ΣΥΡΙΖΑ και εκλογή Ανδουλάκη

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ απέκλεισε κάθε πιθανότητα κυβερνητικής συνύπαρξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τους χωρίζει «άβυσσος».
Η ΝΔ εκφράζει το προοδευτικό, μετριοπαθές Κέντρο και είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα αμφισβητηθεί η κυριαχία της σε αυτόν τον χώρο, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία Ανδρουλάκη και την δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών των ΚΙΝΑΛ.
«Δεν έχω να σας πω πολλά, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά», είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, για να καταλήξει ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να ακούσουμε τι έχει να πει ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Για τα μέσα ενημέρωσης

«Εχουμε πλουραλισμό» στα Μέσα ενημέρωσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερεύνησε την χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την καμπάνια αντιμετώπισης της πανδημίας, έχει απαντήσει σε όλα όσα καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία κάνει τη δουλειά της.

Για τα εθνικά θέματα

Συμφωνίες όπως των Πρεσπών δεν μπορούν να αλλάξουν , είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία της ΦΥΡΟΜ, προκειμένου να έχει την δυνατότητα να θεραπεύσει κάποιες πτυχές της συμφωνίας. Είπε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική δίοδος ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Για την οικονομία

Δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις μέσα στην πανδημία , θέλουμε να δημιουργήσουμε πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από την πανδημία.
Για την ενεργειακή ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ένα εισαγόμενο πρόβλημα για την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά το 50% των ανατιμήσεων.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κρίση θα τελειώσει μετά από τους πρώτους μήνες της χρονιάς. «Ο πολίτης θα πλ

Νέα μέτρα στήριξης λόγω Omicron

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε επίσης για την εξέλιξη της μετάλλαξης Omicron και την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.
«Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά.
Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», είπε ο Πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας