Με ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής απειλεί η Άγκυρα, λόγω μη έκδοσης των "8"

1479
τουρκία

Δεύτερο αίτημα έκδοσης των “8”. Σε ανοικτούς και ωμούς εκβιασμούς προχωρά η Τουρκία του Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας λόγω της δικαστικής απόφασης για τη μη έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών. Προφανώς, η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα, που συμπεριφέρεται γενικώς σαν αποικία, είναι αυθάδεια να λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη αποφάσεις μη συμβατές με τη βούληση της Άγκυρας.
Πολιτικοί κύκλοι, πάντως, δεν αποκλείουν περιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια στιγμή που η Τουρκία ζητά απεγνωσμένα κάποιες επιτυχίες που θα αναδεικνύουν το ρόλο της.
Ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών προανήγγειλε η Άγκυρα, ως απάντηση στην χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.
Όπως μετέδωσε το δίκτυο TRT Haber, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει «σε όλα τα αναγκαία μέτρα» συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της συμφωνίας επανεισδοχής.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στην Αθήνα δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μετά το οριστικό και αμετάκλητο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους στην Τουρκία.
Η χθεσινή δικαστική απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, που αρχικά εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους και σήμερα προχώρησε στο νέο αίτημα έκδοσης.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγόρησε χθες την Αθήνα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες, κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση, καθώς και για αποτυχία της Ελλάδας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι «οι επιπτώσεις της απόφασης στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».
Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί έφθασαν τον περασμένο Ιούλιο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αρνούμενοι ότι προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Έκτοτε, ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα με το σκεπτικό ότι αν διωχθούν στην Τουρκία, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης και κινδυνεύουν να δεχθούν βασανιστήρια.
Η Άγκυρα ζητούσε μετ’ επιτάσεως την έκδοσή τους. Τελικά ο Άρειος Πάγος έκρινε την Πέμπτη ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν για το ποινικό μέλλον των οκτώ αξιωματικών είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Για αυτό και τελικά για την τύχη τους κλήθηκε να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Πριν από την έκδοση της απόφασης, πάντως, τρεις αντεισαγγελείς του Α.Π. είχαν ταχθεί κατά της έκδοσης και των οκτώ, λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Κλιμακώνει τις απειλές της η Άγκυρα μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου
Κλιμακώνει τις απειλές της η Αγκυρα προς την Αθήνα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από τον Ερντογάν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
Το Reuters επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, το οποίο μετέδωσε πως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων.
«Ζητήσαμε να δικαστούν ξανά οι οκτώ αξιωματικοί. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Haber.
Οι βρυχηθμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ είχαν ακουστεί από το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα» και σημείωνε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Παράλληλα, συμπλήρωνε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.
Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο ανέφερε στην ανακοίνωσή του «ότι η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».
Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ.
Οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ο Αρείος Πάγος έκρινε ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας