Ο οικολογικός πλούτος, το φυσικό κάλλος, το πολιτιστικό απόθεμα
Περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο εθνικό πάρκο της χώρας μας.
Εντός των ορίων του Πάρκου περιλαμβάνονται οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου – Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα), έντεκα περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 (μεταξύ αυτών, τα όρη Βασιλίτσα, Όρλιακας, Μιτσικέλι και Τύμφη, οι κορυφές του Σμόλικα, η περιοχή Μετσόβου και η τεχνητή λίμνη Αώου), έντεκα Καταφύγια Άγριας Ζωής, ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου και μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως Βιογενετικό Απόθεμα (στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα).
Το φαράγγι του Βίκου (παραπόταμου του Βοϊδομάτη)
Υπεύθυνος για την προστασία και τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου και των περιφερειακών ζωνών του είναι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που αποσκοπεί στην ανάδειξη του οικολογικού πλούτου, του φυσικού κάλλους και του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
Μέτσοβο, η τεχνητή λίμνη πηγών Αώου
Η ταυτότητα του Εθνικού Πάρκου
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνει τους ορεινούς όγκους που συναπαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της οροσειράς της Πίνδου, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης της χώρας μας (Σμόλικας, Τύμφη, Βασιλίτσα, Λύγκος, Ζυγός, Τραπεζίτσα, Μιτσικέλι, Όρλιακας κ.ά.).
Περιοχή Βοβούσας
Βραχώδεις κορυφές, δασωμένες πλαγιές, πολυάριθμα ποτάμια (Αώος, Βοϊδομάτης, Βενέτικος κ.ά.) και ρέματα, καθώς και γραφικά χωριά με μακρά ιστορική διαδρομή και πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, συνθέτουν την ιδιαίτερη εικόνα της όλης περιοχής.
Κόνιτσα
Περιοχή Γρεβενών
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου δέχεται τις περισσότερες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα, ενώ το ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Πάπιγκο
Οι μεν χειμώνες είναι σε γενικές γραμμές ψυχροί, τα δε καλοκαίρια δροσερά και υγρά, με το κλίμα να διαμορφώνεται ανάλογα με την υψομετρική ζώνη και το πολυσχιδές εδαφικό ανάγλυφο.
Στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου συναντώνται πάνω από 2.000 είδη φυτών (μεταξύ αυτών, σπάνια, ενδημικά και προστατευόμενα φυτικά είδη, καθώς και βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες, τα οποία χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι φημισμένοι Βικογιατροί) και αναρίθμητα είδη μανιταριών.
Επίσης, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου διαβιώνουν δεκάδες είδη θηλαστικών, σημαντικά είδη της ορνιθοπανίδας, ερπετά, αμφίβια και ψάρια.
Μαυρόπευκα, οξιές, έλατα, δρύες, ρόμπολα, καστανιές, φλαμουριές και σφένδαμνοι συγκροτούν κατά κύριο λόγο τους δασικούς οικοτόπους του Εθνικού Πάρκου.
Πέραν του εντυπωσιακού φυσικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ταξιδιώτες έχει και το ανθρωπογενές περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου.
Μονοπάτια, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια και ναοί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ανθρωπογεωγραφικής ενότητας της Βόρειας Πίνδου.
Κόνιτσα, το τοξωτό γεφύρι στον Αώο
Γρεβενά, το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ-Aγά, κοντά στο χωριό Τρίκωμο
Το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, στο φαράγγι του Βίκου
Κόνιτσα, μονή Στομίου
Αρίστη, μονή Παναγίας Σπηλαιώτισσας
*Οι ανωτέρω πληροφορίες, καθώς και το φωτογραφικό υλικό στο σύνολό του, προέρχονται από τον πολύ κατατοπιστικό διαδικτυακό τόπο του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (pindosnationalpark.gr).