Βοσνία: Οι Σέρβοι ετοιμάζονται για απόσχιση-ένωση με την Σερβία-ΗΠΑ απειλούν κυρώσειςς

1499
Βοσνία: Οι Σέρβοι ετοιμάζονται για απόσχιση

“Θα πάμε με τον δικό μας τρόπο…”, δήλωσαν οι Σερβοβόσνιοι ενώ οι ΗΠΑ τρέχουν και δεν φτάνουν με την πιθανότητα πολεμικής σύγκρουσης έχοντας ανοικτό το ζήτημα της Ουκρανίας

Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.

Η απειλή της απόσχισης επικρέμαται στην χώρα, καθώς η Σερβοβοσνική συνέλευση ετοιμάζεται να ψηφίσει για την εξαίρεση της από τους θεσμούς της Βοσνίας, έχοντας την πλήρη στήριξη της Ρωσίας και του προέδρου Β.Πούτιν.

Για τον λόγο αυτόν, αξιωματούχοι των ΗΠΑ σχεδιάζουν διπλωματική πίεση προς τον ηγέτη των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος θα αποσύρει τους συμπατριώτες του από τις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σύστημα και το φορολογικό σύστημα της χώρας.

“Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν τη Βοσνία ώστε να μην «πέσει στον γκρεμό» εν μέσω αποσχιστικών απειλών από Σέρβους εθνικιστές και διερευνούν κυρώσεις μεταξύ άλλων επιλογών”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του State Department.

Ο Derek Chollet, ανώτερος σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken.

“Είναι πιθανό να υπάρξει μια εξάμηνη καθυστέρηση πριν τεθούν σε ισχύ οι αποφάσεις της συνέλευσης, αλλά μια ψηφοφορία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κίνηση προς μια πιθανή επιστροφή στην πολεμική σύγκρουση στην Βοσνία”, τόνισε ο ίδιος.

Ο ίδιος επισκέφθηκε τη Βοσνία τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο διπλωματικής προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων και απειλών του Ντόντικ για ανασύσταση σερβικής ένοπλης δύναμης.

«Πραγματικά προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε κάποιες από τις διπλωματικές προσπάθειές μας για να προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε την χώρα να μην πέσει ξανά στον γκρεμό», είπε ο Σολέτ.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν περάσει σχεδόν 26 χρόνια από την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον και γίνεται λόγος για πιθανή επιστροφή στη σύγκρουση ή μια μεγάλη κρίση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κάτι που μας ανησυχεί βαθιά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ως γερουσιαστής το 1995, ο Μπάιντεν υποστήριξε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Βοσνίας υπό την ηγεσία των Μουσουλμάνων, ενώ ο Μπλίνκεν ήταν μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν στρατιωτικά στην χώρα.Ο Σολέτ τότε, ήταν βοηθός του απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Διπλωμάτες που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Μπάνια Λούκα, τη μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία), ανέφεραν ότι υπήρχε ανησυχία μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων γύρω από τον Ντόντικ σχετικά με τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων.

«Ένα πολύ μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσει ο λαός της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Άλλο είναι να ασχολείσαι με εθνικιστική ρητορική και άλλο πράγμα να σηκώνεις τα όπλα», τόνισε ο Αμερικανός ειδικός.

Εδώ έρχονται οι Ρώσοι που δίνουν μια  υψηλού επιπέδου υποστήριξη στους Σέρβους και θεωρούν τη Βοσνία ως ένα δυτικό μόρφωμα, το οποίο με χαρά θα διέλυαν, ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος.

Είναι σαφές ότιυποστήριξη της Μόσχας στους Σερβοβόσνιους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούν πολλοί, και η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημη αξίωση για ανεξαρτησία τους.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Σερβίας επιθυμεί την απόσχιση των Σερβοβόσνιων, καθώς και την μελλοντική ενσωμάτωση τους στο σερβικό κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας