Η Τουρκία παρήγγειλε νέα παρτίδα S-400-Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

649
Η Τουρκία παρήγγειλε νέα παρτίδα S-400-Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

ΗΡωσία σχεδιάζει να παραδώσει άλλη μια παρτίδα πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στα αγγλικά στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1.

Η Ρωσία θα παραδώσει και νέα συστοιχία S-400 στην Τουρκία

Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία σκοπεύει να παράσχει άλλη μια παρτίδα συστημάτων S-400 στην Τουρκία, ο Πεσκόφ είπε: “Έχουμε κάποια συνεννόηση με τους Τούρκους εταίρους μας και το ελπίζουμε. Ελπίζουμε ναι”.

Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής ρώτησε τον Πεσκόφ ποιο είναι το συγκεκριμένο συμφέρον της Μόσχας να παράσχει στην Τουρκία πυραυλικά συστήματα S-400 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αρέσει να παίζουν αυτό το παιχνίδι των κυρώσεων, αν και γνωρίζουμε ότι δεν πέτυχαν ποτέ τους στόχους τους. Ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν μια χώρα να αλλάξει την άποψή της. Αλλά η πολιτική μας είναι να να είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με διάφορες χώρες, ιδιαίτερα με τους εταίρους μας. Αυτού του είδους η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ειδικά για την Ελλάδα, γιατί το σύστημα δεν είναι επιθετικό, είναι αμυντικό. 100% αμυντικό», είπε.

Στόν Πεσκόφ πήρε συνέντευξη το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι εν όψει της συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι. Πρώτα, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε κάνει μια σύντομη περίληψη της συνέντευξης και το βράδυ της Τετάρτης μετέδωσε τα πρώτα αποσπάσματα στο δελτίο ειδήσεων της πρώτης ώρας.

Το ιστορικό της συμφωνίας S-400 Ρωσίας-Τουρκίας  και η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία το 2017 για την παράδοση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, καθιστώντας την έτσι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτό το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας από τη Ρωσία.

Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις συμφωνίες της για τους S-400 με τη Ρωσία κατά την εποχή του Τραμπ, όταν η Τουρκία είχε άμεση γραμμή με τον Λευκό Οίκο και οι λομπίστες της είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πτυχές υψηλού επιπέδου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ ενδυνάμωσε την Τουρκία και υποστήριξε αθόρυβα τον ρόλο της στη Συρία και την υποστήριξή της στους εξτρεμιστές. Αυτό οδήγησε την Άγκυρα να αισθανθεί ότι είχε το ελεύθερο όριο να αγοράσει S-400 και να αυξήσει τη διπλωματική υποστήριξη της Χαμάς και να απειλήσει άλλες χώρες.

Η απόφαση  όμως της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να αναγκάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Η Τουρκία δεν υπέκυψε στην πίεση των ΗΠΑ και είπε ότι θα διατηρήσει το σύστημα S-400. Η Ουάσιγκτον απάντησε αποκλείοντας την Άγκυρα από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους F-35 πέμπτης γενιάς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε τον Οκτώβριο του 2020 ότι η Άγκυρα δεν επρόκειτο να εγκαταλείψει το σύστημα S-400, παρά την πίεση της Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν την Τουρκία με μονομερείς κυρώσεις για αρκετό καιρό ήδη για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400, αλλά δεν βιάζονταν να λάβουν αυτά τα μέτρα από φόβο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ενώ η Άγκυρα προειδοποίησε δεν θα άφηνε αναπάντητη την επιβολή αυτών των περιορισμών.

Η Ουάσιγκτον τελικά επέβαλε μονομερείς κυρώσεις στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2020.

Το πρώτο “καμπανάκι” για παράδοση νέας συστοιχίας S-400 στην Τουρκία χτύπησε τον Ιούλιο 2021

Τον Ιούλιο του 2021, ο Alexander Mikheyev, Διευθύνων Σύμβουλος του ρωσικού κρατικού πωλητή όπλων Rosoboronexport ,μέρος της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec, είπε σε δημοσιογράφους στην αεροπορική έκθεση MAKS-2021 ότι η Rosoboronexport θα αναπτύξει ένα έργο για την παράδοση μιας επιπλέον παρτίδας S-400  προς την Τουρκία τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Mikheyev, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Τόνισε τότε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές διαβουλεύσεις, έχει συνταχθεί ένα οικονομικό μοντέλο, καθώς και ένα πρόγραμμα τεχνικής συνεργασίας για το έργο».

Το ρωσικό S-400 Triumf, όνομα αναφοράς για το ΝΑΤΟ “SA-21 Growler”, σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς που τέθηκε σε λειτουργία το 2007.

Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει αεροσκάφη , πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους.

Το S-400 μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση έως και 400 km και σε υψόμετρο έως 30 km υπό έντονο εχθρικό πυρ και εμπλοκή.

Η Ρωσία έχει επίσης εντάσεις με την Ουκρανία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα. Η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία οπλισμένα drones, τα οποία έχουν αναστατώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία η οποία προτιμά να ισορροπεί τις σχέσεις της με πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία είναι σύμμαχος της Δύσης ενάντια στη Ρωσία.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα έχει γίνει λιγότερο δημοκρατική τις τελευταίες δεκαετίες, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και  των μέσων  ενημέρωσης, και έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει συνεργαστεί με το Ιράν, παρόλο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα είναι σε τροχιά σύγκρουσης  με το Ιράν.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα ή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της θέλουν μια στενότερη συμμαχία με τις ΗΠΑ ή ότι βλέπουν τις ΗΠΑ ευνοϊκά.

Η Άγκυρα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος της ένωσης αυταρχικών καθεστώτων που αντιτίθενται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ και τις δημοκρατίες στη Δύση.

Πιθανές θέσεις τάξεως των S-400

Το ανάγλυφο του εδάφους, η σφαιρικότητα της γής και η ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια, προκαλούν πολλά προβλήματα αναφορικά με την επιλογή κατάλληλων χώρων τάξεως τους.

Οπωσδήποτε οι θέσεις τάξεως των S-400 θα πρέπει να είναι πολλές και ανά πιθανό θέατρο επιχειρήσεων. Δηλαδή οι S-400 θα πρέπει να διαθέτουν άλλους χώρους τάξεως με προσανατολισμό είτε την Ανατολική Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, είτε το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, είτε το Κεντρικό και τα Δωδεκάνησα, είτε τα Δωδεκάνησα-ΝΑ Μεσόγειο.

Με δεδομένη την επιλογή της Άγκυρας να δείχνει συνεχώς ότι το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων σε βάρος μας είναι η περιοχή μεταξύ του συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης- Καστελορίζου, θεωρώ ως το πλέον πιθανότερο οι θέσεις τάξεως των τουρκικών S-400 να βρίσκονται εντός της ευρύτερης περιοχής ενός νοητού Π που περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ Αϊδινίου-Ντενιζλί-Αττάλειας και Φοινίκης.

Οι S-400 «αποδίδουν» καλύτερα και ασφαλέστερα όταν η θέση τους δεν περιστοιχίζεται από ορεινούς όγκους, γιατί έτσι  μειώνεται η απόδοση των ραντάρ του, με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτα από εχθρικά αεροσκάφη που θα ενεργήσουν από την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επίσης η θέση τους θα πρέπει να μην βάλλεται από το φίλιο πυροβολικό μας που βρίσκεται στα νησιά μας στο Αιγαίο.

Με βάση αυτές τις δύο παραμέτρους θα έλεγα ότι η περιοχή του νοητού Π που προανέφερα, αρχίζει να συρρικνώνεται δραματικά.

Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι θα θέλουν να δημιουργήσουν οι S-400 μαζί με τα UAV  και την πολεμική τους αεροπορία, έναν αδιαπέραστο αντιαεροπορικό θόλο πάνω και γύρω από το πολεμικό τους ναυτικό στη ΝΑ Μεσόγειο και λαμβανομένου υπόψιν ότι το πραγματικό βεληνεκές εμπλοκής μαχητικών για τους S-400 θα είναι 125χλμ για τον 48Ν6Ε3, 100 χλμ για τον 48Ν6Ε2 και 60 χλμ για τον 9Μ96Ε2,τότε η επιλογή των θέσεων τους μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να λέμε για την Τουρκία τη φράση «ο εξ ανατολών εχθρός», υπερτονίζοντας την σπουδαιότητα της άμυνας μας στο Αιγαίο στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση και παραβλέποντας έτσι την σπουδαιότητα της κατεύθυνσης Νότος-Βορράς.

Τώρα μάλλον έχει έρθει η ώρα να δούμε τον χάρτη από αυτήν την κατεύθυνση.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα 

Η απόκτηση δεύτερης συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία, ασχέτως με τις δηλώσεις Πεσκόφ ότι είναι αμυντικό όπλο οι S-400, θα επηρεάσει δυσμενέστατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία με την προσθήκη 36 μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ στο αεροπορικό δυναμικό  της, μεταξύ των οποίων και Rafale 4+ γενιάς , την “διακήρυξη της Σούσα” με το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την οποία τα μαχητικά αεροσκάφη της εν λόγω χώρας θα συνδράμουν την τουρκική πολεμική αεροπορία σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με τη χώρα μας  και τέλος με την προσθήκη και δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικού συστήματος  S-400,  εξανεμίζει την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας μετά την αγορά γαλλικών μαχητικών  Rafale και τον εκσυγχρονισμό 80 F-16  της πολεμικής μας αεροπορίας σε Viper.

Βεβαίως η αγορά αυτή είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος επισημαίνουμε ότι εμείς από τις 11 Ιανουαρίου 2021 με άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι επίκειται η αγορά και δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία, κρούοντας τον κώδωνα στους αρμόδιους φορείς της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας