Πορείες υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων σε Βύρωνα και Εξάρχεια

764
Πορείες υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων

Πορεία στις γειτονιές μας για την υπεράσπιση των ελεύθερων και δημόσιων χώρων

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

Για κάθε σπιθαμή δημόσιου και ελεύθερου χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια από κυβερνήσεις, περιφέρειες, δήμους, εκκλησία, στρατό, κρατικούς θεσμούς και επιχειρήσεις για παραχώρησή της σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση και για «αξιοποίηση» της που αποφέρει κέρδος, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των «επενδυτών» και η λεγόμενη «ανάπτυξη».

Τα οικονομικά συμφέροντα έχουν ξεσαλώσει και απαιτούν να κερδοσκοπούν σε κάθε δημόσιο χώρο, να οικοδομήσουν κάθε αδόμητη επιφάνεια. Από κοντά και οι δημόσιοι φορείς που εμπορευματοποιούν τους δημόσιους χώρους, σχεδιάζουν ελεγχόμενη είσοδο και εισιτήρια, τραπεζοκαθίσματα παντού, τσιμεντοποίηση.

Αποτέλεσμα; Η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας, αβίωτες πόλεις, αποψίλωση του πράσινου, καταστροφή των δασών, ανυπολόγιστες συνέπειες, κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες. Η κλιματική κρίση και η διατάραξη των οικοσυστημάτων με τη λεηλασία της φύσης και το σύστημα εκμετάλλευσης είναι εδώ και καλούμαστε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία τώρα.

Στις γειτονιές μας το δάσος του Υμηττού βρίσκεται στο στόχαστρο. Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, που βρίσκεται προς έγκριση στο ΣτΕ, η προστασία του ορεινού οικοσυστήματος υποβαθμίζεται, ανοίγοντας το δρόμο για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, κτιριακές επεκτάσεις, ασύμβατες γεωργικές χρήσεις, αξιώσεις για κατασκευή και επέκταση κοιμητηρίων και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Με νέους αυτοκινητόδρομους και άλλα έργα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στις γύρω περιοχές η αρπαγή του δημόσιου χώρου προχωρά μέσα στον αστικό ιστό και έξω από αυτόν. Στο Βύρωνα ιδιώτες διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος του Λόφου Κοπανά και ταυτόχρονα τον αποχαρακτηρισμό του από δασικό για να προχωρήσουν σε οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση. Η δημόσια έκταση περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής και άθλησης. Αλλά, το Εφετείο τους αναγνώρισε την ιδιοκτησία. Οι δήμοι Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού κινούνται μόνο με δικαστικό δρόμο και δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε και να επαναπαυτούμε.

Στην Ηλιούπολη ο ΑΔΜΗΕ και η κυβέρνηση σχεδιάζουν αναβάθμιση των παράνομων εγκαταστάσεων του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης που βρίσκεται εντός της Β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού, δίπλα σε σχολεία και κατοικίες, αγνοώντας τις αποφάσεις τους ΣτΕ και τους αγώνες των κατοίκων για την απομάκρυνση του, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον αλλά και την υγεία των περίοικων. Η δημοτική αρχή θέλει νομιμοποίηση αυθαιρέτων που είναι μέσα στο δάσος και η εκκλησία θέλει επέκταση ναού και βάζει μπάρα για επί πληρωμή διέλευση-στάθμευση οχημάτων.

Στο Παγκράτι ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει το σχέδιο “ανάπλασης” του Άλσους, με νέες μεγάλες κατασκευές (θέατρο και καφετέρια) που θα περιορίσουν τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, η βλάστηση, οι δημόσιες βρύσες, τα μονοπάτια, οι χώροι ξεκούρασης και παιχνιδιού υπονομεύονται, ώστε να έρθει “να μας σώσει” η παρέμβαση της αγίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τα τραπεζάκια της, τα εισιτήρια και τις περιφράξεις της

Σε Δάφνη-Υμηττό η μετατροπή της ΠΥΡΚΑΛ, σε «κυβερνητικό πάρκο», που δήθεν θα αποδοθεί στους πολίτες, αποτελεί μια ακόμη καταστροφική ανάπλαση για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Η δρομολογούμενη μετεγκατάσταση των κρατικών και κυβερνητικών υπηρεσιών στην περιοχή θα «φιλοξενήσει» και τις αντίστοιχες υποστηρικτικές υποδομές μετακίνησης και ασφάλειας, γεμίζοντας τη γειτονιά με κτίρια-τσιμεντένια τερατουργήματα που θα αποτελέσουν τις αυλές των υπουργείων και των κυβερνητικών κτιρίων και αλλάζοντας τον συντελεστή δόμησης.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν περιμένουμε να υπερασπιστούν τους ελεύθερους χώρους όσοι λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ και ευθύνονται για το πώς έχει δομηθεί το λεκανοπέδιο. Η πανδημία απέδειξε την αξία των ανοιχτών ελεύθερων χώρων συνεύρεσης και κοινωνικοποίησης, που οι κρατούντες στοχοποιούν με μέτρα επιτήρησης και ελέγχου για μια κοινωνία αποξένωσης και εξατομίκευσης.

– Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας με συλλογικότητες κατοίκων για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων

– Ελεύθεροι χώροι προσβάσιμοι στο λαό

– Όχι στη λεηλασία-ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση-δόμηση-τσιμεντοποίηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων

Συγκέντρωση Πλατεία ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ και ΠΟΡΕΙΑ ΠΥΡΚΑΛ – ΒΥΡΩΝΑΣ – ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Κατοίκων Βύρωνα για την Υπεράσπιση του Λόφου Κοπανά

Δρόμοι Αντίστασης Δάφνης-Υμηττού

Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (ΜΑΡΙΔΑ) Δάφνης-Υμηττού

Συνέλευση Άλσους Παγκρατίου

Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Ηλιούπολης

Συνέλευση Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης

Λόφος Στρέφη: Πορεία, πλ. Εξαρχείων, ενάντια στην απειλή ιδιωτικοποίησης, περίφραξης και επιτήρησής του

Ξεκινάνε οι διαδικασίες ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη από ιδιωτικές εταιρείες και μάλιστα με παράκαμψη της διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάληψη έργων του δημοσίου. Σύμφωνα με την Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, ο Δήμος Αθηναίων με την ανάπλαση του Στρέφη μέσω ΣΔΙΤ στοχεύει να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου και να τον μετατρέψει σ’ ένα περιφραγμένο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων, της Prodea Investments και της UNISON Facilities Services

Η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη με κείμενό της καταδεικνύει την απειλή για το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου του Στρέφη. Με πρόφαση τα αντιπλημμυρικά έργα και την ανάπλαση, ιδιωτικές κτηματομεσιτικές εταιρείες εγκαθίστανται στο λόφο και αναλαμβάνουν τη διαχείριση, περίφραξη και επιτήρησή του.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αγνόησης των αιτημάτων των κατοίκων και του γειτονικού σχολείου για αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη των πρανών, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκει την ευκαιρία για να ξεκινήσει τα έργα ανάπλασης με πρόφαση τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις. Η ανάληψη του αντιπλημμυρικού έργου από την Prodea Investments συνιστά πρόκληση για τον κοινό νου.

Δεν έχει καμιά δουλειά μια ιδιωτική κτηματομεσιτική εταιρεία επενδύσεων να αναλαμβάνει έργα του δημοσίου και να παρακάμπτει τις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού για τις μελέτες, τις εργασίες, την επιλογή των υλικών κλπ. με πρόφαση μια δωρεά.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η στήριξη των πρανών είχαν προγραμματιστεί από το 2019 και είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το 2021. Για έναν «ανεξήγητο λόγο» όμως εξαφανίστηκαν από τον προγραμματισμό του Δήμου απ’ όταν «υιοθετήθηκε» ο Λόφος απ’ την κτηματομεσιτική εταιρία Prodea, με νονό τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη της εταιρείας, τα αντιπλημμυρικά έργα περιλαμβάνουν κόψιμο και αποψίλωση δέντρων για την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων. Επίσης, η φυτοτεχνική μελέτη προβλέπει το κόψιμο δέντρων στην παιδική χαρά, σε μέρη με πυκνή βλάστηση και στο θεατράκι για λόγους επιτήρησης, με το πρόσχημα την ασφάλεια των επισκεπτών.

Πέραν ότι παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής, είναι εγκληματική πράξη -κυρίως εν μέσω κλιματικής κρίσης- το κόψιμο έστω και ενός δέντρου σε μια πόλη με μακράν τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά. Όταν το όριο που θέτει ο ΠΟΥ είναι 9 m2/κάτοικο, η Αθήνα έχει μόλις 0,96 m2.

Ο Δήμαρχος προσπαθεί να νομιμοποιήσει την κοπή των δέντρων με το επιχείρημα του «πράσινου ισοζυγίου», αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα φυτευτούν νέα δέντρα στην ίδια περιοχή που ξηλώνονται. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του γκρίζου κέντρου της Αθήνας, πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερο πράσινο και όχι να αρκεστούμε στο 1:1.

Η Prodea Investments είναι η μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για συνέχεια της αμαρτωλής ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) με τις 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της για το οικονομικό έγκλημα της κατάχρησης Δημοσίου χρήματος. Οι διωκόμενοι τη γλίτωσαν λόγω παραγραφής όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε φωτογραφική Π.Ν.Π εν μέσω πανδημίας.

Η Prodea ως εταιρεία real estate, σκοπεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων της και στην ανατίμηση των αξιών γης στη ζώνη που δραστηριοποιείται. Με τις μελέτες που εκπόνησε η ίδια, καθόρισε ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία και τη μελλοντική χρήση του Λόφου ως ενός πολυτελούς προορισμού.

H UNISON Facilities Services, η οποία αναλαμβάνει ως εργολάβος τις εργασίες του Δήμου, δραστηριοποιείται σε πολλά πεδία, ανάμεσά τους η καθαριότητα, η φύλαξη/ασφάλεια και η διαχείριση εστιατορίων. Η εταιρεία αποτελεί μετονομασία της «δουλεμπορικής» εταιρείας ενοικίασης εργαζόμενων ISS, γνωστή για την απειλητική επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η συνδικαλίστρια-καθαρίστρια Βενετία Μανωλοπούλου το 2009, ένα χρόνο μετά την αντίστοιχη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Η UNISON – ISS έχει προνομιακή σχέση με το Δήμο Αθηναίων και επί δημαρχίας Μπακογιάννη έχει αναλάβει σχεδόν όλα τα έργα του. Πιθανότατα θα της παραχωρηθεί το Βυζαντινό, η καθαριότητα και η επιτήρηση του Λόφου. Αφού θα έχει προηγουμένως τσιμεντώσει μονοπάτια, κόψει δέντρα, τοποθετήσει κάμερες, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο της εισόδου θα μπορεί ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους/ες και να επιτηρεί τους χώρους γύρω απ’ το μαγαζί της.

Ο Δήμος Αθηναίων με την ανάπλαση του Στρέφη στοχεύει να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του Λόφου και να τον μετατρέψει σ’ ένα περιφραγμένο οικόπεδο ιδιωτικών συμφερόντων.

Με πρόσχημα τη βελτίωση του λόφου και τα αντιπλημμυρικά, ανοίγει τις πόρτες σε πολυεθνικές να αναλάβουν όχι μόνο τα έργα αλλά και τη διαχείρiση των δημόσιων χώρων. Το δημοτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε τη πόλη σου» μέσα από το οποίο γίνεται η ανάπλαση του Λόφου, δημιουργεί συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και όπως αντίστοιχα προγράμματα νεοφιλελεύθερης κοπής, κοινωνικοποιεί τα κόστη και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη.

Ο πολιτικός σκοπός του Δήμου είναι ο εξευγενισμός των Εξαρχείων, η πολιτική απονέκρωσή τους και η εκδίωξη των φτωχότερων κατοίκων και θαμώνων. Η αύξηση των ενοικίων, οι εξώσεις, η αστυνομοκρατία, η μουσειοποίηση του ΕΜΠ, τα airbnb, τα ανεξέλεγκτα μαγαζιά της εστίασης, ο σταθμός του μετρό είναι εκφράσεις της ίδιας στρατηγικής. Ο Μπακογιάννης σχεδιάζει το μέλλον της πόλης από κοινού με τις μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, των ιδιοκτητών και των αφεντικών.

Ο Δήμος προαναγγέλlει την έναρξη των εργασιών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, έχει να μπει μπόλικο νερό στ’ αυλάκι. Αυτό σημαίνει πως ο Λόφος θα πρέπει πρώτα να νεκρώσει, να αποστειρωθεί απ’ τις υφιστάμενες χρήσεις του και ο κόσμος να αποξενωθεί από την παλιά εικόνα του. Τα πρώτα – σημαντικά- βήματα έχουν ήδη γίνει με τη διαρκή και προκλητική παρουσία των ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ, που τραμπουκίζουν συστηματικά όποια παρουσία στο Λόφο δεν ταιριάζει με τα κυρίαρχα πρότυπα.

Αν τα έργα ξεκινήσουν, τότε με πρόσχημα την προστασία των μηχανημάτων και την ασφάλεια των επισκεπτών από τα έργα, ο Λόφος θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, περιφραγμένο με λαμαρίνες, αντίστοιχο με τα εργοτάξια για την κατασκευή των σταθμών μετρό. Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη, είναι στο χέρι μας να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια περίφραξης και αποκλεισμού μας από το Λόφο και να μπλοκάρουμε την ανάπλαση πριν ξεκινήσουν τα έργα.

Θέλουμε έναν ανοιχτό Λόφο Στρέφη, ελεύθερα προσβάσιμο για δημόσια χρήση ντόπιων και μεταναστών δίχως αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Θα υπερασπιστούμε την άγρια φύση του: άγρια για τα ζώα που ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά, άγρια για τους ανθρώπους που βρίσκουν ένα καταφύγιο στην μητρόπολη, άγρια σε αντίθεση με την κόμμενη και ραμμένη στα μέτρα του κυριλέ αστικού πάρκου μόνο για “εξημερωμένους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας