Αφού έθαψαν στην κυριολεξία τα υπαρκτά, σχεδόν από την πρώτη στιγμή φάρμακα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του COVID-19, έρχονται τώρα δειλά-δειλά, αφόρητα καθυστερημένα και αφού δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, να εμφανίσουν κάποια ψιχία φαρμάκων περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, παρά ως διέξοδο και λύση για την πανδημία. (βλ. εδώ).
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις επαφές της Ελλάδας για την εισαγωγή φαρμάκων για τον κορονοϊό και των μονοκλωνικών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.
Η Μίνα Γκάγκα δήλωσε την Πέμπτη (04/11) ότι η ελληνική πλευρά είναι σε συνεννόηση με την εταιρεία για το φάρμακο του κορονοϊού, προκειμένου να μπορέσει να το εισάγει η χώρα μας.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επισήμανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ότι «περιμένουμε για μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και για φάρμακα, πολύ γρήγορα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» και πρόσθεσε πως «για χάπια είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία να μπορέσουμε να τα εισάγουμε» αναφερόμενη στην εταιρεία Merck.
Ωστόσο, η κα. Γκάγκα ανέφερε ότι τα φάρμακα που θα έρθουν, θα είναι πολύ λίγα καθώς δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που υπάρχουν.
«Έχουμε 6.800 κρούσματα την ημέρα και τα φάρμακα που θα έχουμε, θα είναι από 2.000 μέχρι 10.000. Δεν θα τα πάρουν όλοι. Θα φέρουμε τα φάρμακα, είμαστε σε διαδικασία και σε διμερείς συμφωνίες και μέσω της Ευρώπης, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρούσματα που έχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιταχύνει την αξιολόγηση ο EMA
Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σκοπεύει να επιταχύνει την αξιολόγησή του για το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού, προκειμένου να πάρει έγκριση το συντομότερο δυνατό.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, την αναθεώρηση για το φάρμακο με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη (molnupiravir).
Ο επικεφαλής του τμήματος Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ, δρ. Μάρκο Καβαλέρι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να δώσει συμβουλές στα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε το φάρμακο να είναι διαθέσιμο για επείγουσα χρήση, προτού εγκριθεί για επίσημη κυκλοφορία και χορήγηση.
«Πράσινο» από τη Βρετανία
Η Βρετανία έγινε την Πέμπτη (04.11), η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έδωσε την επίσημη έγκρισή της για το φάρμακο, με την Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) να επισημαίνει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου.
Το χάπι της Merck προορίζεται για άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό με ήπια προς μέτρια νόσηση και τα οποία έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση όπως παχυσαρκία, ηλικία άνω των 60 ετών, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.
Έρευνα που έγινε τον Οκτώβριο έδειξε ότι η μολνοπιραβίρη μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 50%.