Όχι στα βιομηχανικά αιολικά και από τους Τηνιακούς της Αθήνας

719
Όχι στα βιομηχανικά αιολικά και από τους Τηνιακούς της Αθήνας

Την σύμπνοιά της με την καθολική αντίθεση των κατοίκων της Τήνου στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού εξέφρασε η συνέλευση των Αθηναίων Τηνιακών και φίλων της Τήνου , που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έξω από το κτίριο της Αδελφότητος Τηνίων, λόγω της πολυπληθούς συμμετοχής κόσμου.

Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση απαίτησαν την άμεση παύση των εργασιών στη θέση Πράσα, την άμεση παύση κάθε αδειοδότησης σε εξέλιξη οπουδήποτε στο νησί και το σεβασμό των αποφάσεων της τοπικής κοινωνίας. Εξάλλου, κατήγγειλαν τα αποτρόπαια γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή του Τριποτάμου τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου 2021 και τον ξυλοδαρμό των συμπολιτών τους από τις αστυνομικές δυνάμεις που στράφηκαν ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το ιδιωτικό συμφέρον του ενός και όχι η θέληση των Τηνιακών (“Σπέρνουν ανεμογεννήτριες, θερίζουν θύελλες”, “Εφ.Συν.”, 23/9/2021), όπως αναφέρουν .

«Οι Τηνιακοί κάτοικοι της Αθήνας είμαστε αλληλέγγυοι στους μόνιμους κατοίκους και ο αγώνας μας είναι κοινός στο να μην μετατραπεί ο τόπος μας από τόπος μνήμης και ομορφιάς σε ένα απαξιωμένο βιομηχανικό τοπίο σαν αυτό που αντικρίζουμε στη νότια Εύβοια. Λέμε όχι σε ένα έργο που θα έχει βαριές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες στον τόπο και μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον. Ζητάμε την τήρηση της ομόφωνης απόφασης των θεσμικών οργάνων. Οι αρμόδιοι να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους και να τηρήσουν στο ακέραιο τις αποφάσεις που υπερασπίζονται την βούληση του συνόλου», επισημαίνει το Κίνημα πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων που προέκυψε από τη συνέλευση.

«Καλούμε κάθε άνθρωπο που αγαπά και ενδιαφέρετε για το τόπο του, κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρετε για το περιβάλλον και το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο, να ενημερωθεί και να συμμετέχει στον κοινό αυτό αγώνα που δίνει η Τήνος, η Άνδρος και άλλα νησιά, πριν να είναι αργά. Οι “επιχειρηματικοί όμιλοι” με πρόσχημα την “πράσινη ανάπτυξη” που ούτε πράσινη ούτε βιώσιμη είναι, κάνουν ολομέτωπη επίθεση για να μετατρέψουν τα νησιά μας σε εργοστάσια αιολικών αδιαφορώντας για της δικές μας συνέπειες μπροστά στο δικό τους κέρδος. Εμείς ζούμε εδώ, (μόνιμα ή όχι), αυτός είναι ο τόπος μας και ο τόπος των παιδιών μας. Αυτό το τόπο καλούμαστε να υπερασπιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι», αναφέρει.

Το Κίνημα πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων έχοντας τη συμπαράσταση 40 περίπου συλλόγων της Τήνου θα βρεθεί στις 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 2 μμ για να διαδηλώσει μαζί με άλλα κινήματα και να ενώσει τη φωνή του με το διεθνές κίνημα ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα αλλά και με τα περιβαλλοντικά κινήματα στην Ελλάδα.

«Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε.

Οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν έχουν ύψος 70 έως 145 μέτρα, ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές του βουνού πλάτους έως και 10 μέτρων σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα.

Αυτή η τεράστια επένδυση είναι μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών που θέλουν να κερδοφορήσουν αδιαφορώντας για το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. Είναι χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη μας για να υποστηρίξουν μονοπώλια της ενέργειας. Θα τους σταματήσουμε στην πράξη, βουνοκορφή τη βουνοκορφή και νησί το νησί. Το περιβαλλοντικό κίνημα μπορεί να νικήσει με έναν μεγάλο συντονισμό των επιμέρους μαχών και περιοχών», αναφέρει στο κάλεσμά του.

Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους οι Τηνιακοί αντιδρούν στην εγκατάσταση των βιομηχανικών ανεμογεννητριών

Γιατί όχι

1.Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε.

2.Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης και, όπως είναι αναμενόμενο, από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας θα αλλοιωθεί σημαντικά. Τα περισσότερα αιολικά «πάρκα» χωροθετούνται σε υψόμετρα άνω των 800 μέτρων, κατά τρόπο που αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου και η φυσική διάταξη της κορυφογραμμής.

3.Οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν έχουν ύψος 70 έως 145 μέτρα, ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές του βουνού πλάτους έως και 10 μέτρων σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα. Από το σύνολο των εκσκαφών θα προκύψει σημαντική ποσότητα μπαζών.

4.Από τις εκσκαφές, τα μπαζώματα αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών υπάρχει ο κίνδυνος, όπως αναφέρει και η σχετική μελέτη του καθηγητή υδρολογίας Γ. Στουρνάρα ειδικά για την γεωλογία της Τήνου, να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής. Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι σκόπιμα ανύπαρκτες μέσα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εταιρειών. Οι επακόλουθες επιπτώσεις στα τριγύρω χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές αυτών των βουνών αλλά και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή σε ένα νησί που έχει πρόβλημα με την υδροληψία τις περισσότερες χρονιές, είναι επίσης ανυπολόγιστες.

5.Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν δραματικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητά τους προκαλούνται από το δίκτυο μεσαίας τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

6.Καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των ανεμογεννητριών μετά το πέρας λειτουργίας τους, ούτε ζητείται εγγυητική επιστολή από τις εταιρείες για τις εργασίες αυτές (παρά τις βεβαιώσεις των εταιρειών για το αντίθετο), οι κατασκευές θα παραμείνουν πάνω στις βουνοκορφές για πάντα ως σκουριασμένα κουφάρια. Απόδειξη αυτού, οι πεσμένες και οι ανενεργές ανεμογεννήτριες σε Άνδρο και Νότια Εύβοια.

7.Με το βουνό να μετατρέπεται σε εργοτάξιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα στην επόμενη δεκαετία η σκόνη από τη διαρκή κίνηση των φορτηγών και των σκαπτικών εργασιών θα πλήξει τη μελισσοκομία και η καταστροφή της θαμνώδους βλάστησης (ρείκι κ.ά.) θα υποβαθμίσει την τροφή των μελισσών. Θα πληγεί επίσης η παραδοσιακή αγροτική οικονομία αφού θα καταστραφούν οι ορεινές πεζούλες στις πλαγιές των βουνών από τις επιχωματώσεις και τη διάνοιξη νέων δρόμων.

8.Καταλυτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Με τη δημιουργία ενός βιομηχανικού τοπίου, ο ήπιος φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός καθώς και πολιτιστικός τουρισμός που αναπτύσσεται τελευταία στην περιοχή θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου. Το συγκεκριμένο «χειροποίητο» κυκλαδίτικο τοπίο, με τις σημαντικές εναλλαγές του, είναι τόσο ιδιαίτερο που γίνεται ολοένα και πιο διάσημο. Έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο για αιώνες με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές (οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών, τους ξακουστούς περιστεριώνες, και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς. Έρευνες έχουν δείξει μείωση στον τουρισμό μετά από τέτοιες επεμβάσεις.

9.Στα χωριά της γύρω περιοχής (Πύργος, Μαρλάς, Μαμάδος,Υστέρνια, Καρδιανή) (παραδοσιακοί οικισμοί με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον) ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες θα αλλάξει σίγουρα την ηρεμία του τοπίου και της φύσης που μπορεί να απολαύσει κανείς μέχρι σήμερα. Ο θόρυβος θα είναι κουραστικός και αναλόγως της φοράς του ανέμου ακόμη και ανυπόφορος. Τα σχετικά παράπονα από άλλα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα είναι ενδεικτικά του προβλήματος.

10.Πριν κάποια χρόνια και μετά από αγώνα πολιτών του νησιού πετύχαμε μια μεγάλη νίκη που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας – αφαιρέθηκαν οι ακαλαίσθητοι πυλώνες υψηλής τάσης που δεν συμβάδιζαν με την φυσιογνωμία του νησιού. Τώρα προωθούνται πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επεμβάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αντίθετη γνώμη του Τηνιακού λαού, όπως αντανακλάται διαχρονικά σε όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. από το 2014 ως και σήμερα

11.Με την παρούσα εγκατάσταση, εγκαινιάζεται μια ακόμη επικίνδυνη πρακτική αρπαγής περιουσιών στο νησί μας. Χωρίς επαρκή στοιχεία από την Δασική Υπηρεσία, ολόκληρες εκτάσεις που ενδιαφέρουν τις αιολικές εταιρίες χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές – άρα δημόσιες και διαθέσιμες για αιολική χρήση. Οι ιδιοκτησίες ιδιωτών ή και του Δήμου χάνονται, ανεξαρτήτως νόμιμων τίτλων (κληρονομικών ή αγοραπωλησιών που σε κάποιες περιπτώσεις πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω). Βεβαίως η συστηματική κατασκευή πέτρινων αναβαθμίδων σε αυτές, όπως και σε όλες τις γωνιές του νησιού κατά το παρελθόν και η διατήρησή τους έως σήμερα, μαζί με τα ακόλουθα αγροτικά κτίσματα (αλώνια, αποθήκες, κελιά) μαρτυρά αγροτική χρήση έως και το πρόσφατο παρελθόν.

12.Όλα τα προηγούμενα συντελούνται και νομιμοποιούνται στη συλλογική συνείδηση με το αφήγημα της «καθαρής» ενέργειας, η οποία μειώνει τις εκπομπές CO2 και θα οδηγήσει τη χώρα σε απεξάρτηση από τις συμβατικές ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Δυστυχώς, όπως δείχνουν η εμπειρία και τα σχετικά στοιχεία σε όλα τα κράτη που διαπρέπουν σε αυτόν τον τομέα, τα αιολικά «πάρκα» δεν μπορούν τεχνικά να αντικαταστήσουν συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα παρατηρήθηκε συνολικά να αυξάνονται αντί να μειώνονται οι εκπομπές CO2. Με λίγα λόγια, αυτό γίνεται γιατί λόγω της στοχαστικότητας του αέρα (δεν φυσάει συνέχεια το ίδιο) υπάρχει ανάγκη απαιτούμενης εφεδρείας συμβατικών παραγωγικών μονάδων, που θα αντισταθμίζουν τα φαινόμενα αστάθειας που οφείλονται σε αυτή την έγχυση ανομοιογενούς ρεύματος στο δίκτυο.

13.Τέλος, για να ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο αυτό το ασταθές ρεύμα χρειάζονται αρκετές τεχνικές επεμβάσεις. Τις επεμβάσεις αυτές και την μεγάλη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ΒΑΠΕ, τις πληρώνουμε όλοι μας μέσω του ΕΤΜΕΑΡ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ τα αντισταθμιστικά οφέλη που υπόσχονται είναι κατά πολύ μικρότερα.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας