Θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση την τεχνολογία Οξφόρδης/AstraZeneca

574
Θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

Αρχίζουν κλινικές δοκιμές

Επιστήμονες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά της Covid-19 χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία προκειμένου να αναπτύξουν ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά μορφών καρκίνου, με τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές σε ζώα να είναι ενθαρρυντικά, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο Ludwig σχεδίασαν ένα θεραπευτικό εμβόλιο δύο δόσεων κατά του καρκίνου χρησιμοποιώντας ανάλογη τεχνολογία με εκείνη του εμβολίου κατά της Covid-19, όπως αναφέρεται σε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal for ImmunoTherapy of Cancer την Παρασκευή.

Το εμβόλιο αναμένεται να εισέλθει σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους εντός του 2021, καθώς οι έρευνες σε ποντίκια έδειξαν μείωση μεγέθους όγκων και βελτίωση προσδόκιμου επιβίωσης.

Η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων έχει σημειώσει εκρηκτική πρόοδο με αφορμή την πανδημία, καθώς επιστήμονες και κυβερνήσεις εργάστηκαν ταχύτερα από ποτέ και με χρήση τεράστιων πόρων για την ανακάλυψη εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η κρίση έφερε τη χρήση τεχνολογιών όπως εκείνη του messenger RNA, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα σε προϊόντα που να κυκλοφορούν στην αγορά και που μέσω της επιτυχίας τους δείχνουν προοπτικές χρήσης ενάντια στον καρκίνο.

Την ίδια ώρα, ερευνητές εξετάζουν νέες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου μέσω της χρήσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το νέο εμβόλιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί παράγοντα αδενοϊού που χρησιμοποιείται και στο εμβόλιο κατά της Covid-19 για μία από τις δόσεις προκειμένου να μεταφέρει τον γενετικό κώδικα που οδηγεί το σώμα να στοχοποιήσει δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια πολλών τύπων καρκινικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στα εμβόλια των Οξφόρδης/AstraZeneca, Janssen (Johnson&Johnson) και Sputnik, έχει δείξει ότι δημιουργεί έντονη απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μάχη με τους καρκινικούς όγκους.

“Η νέα πλατφόρμα εμβολίων έχει τη δυνατότητα να επαναστατικοποιήσει τη θεραπεία του καρκίνου”, σημείωσε ο Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner.

Στο α’ στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους θα λάβουν μέρος 80 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας